Werken als arts

Wanneer je werkzaam bent als arts kun je veel verschillende functies bekleden. Ben jij benieuwd wat voor soort werk je kunt doen als arts? Hier leggen we uit wat voor verschillende functies er allemaal zijn, waar je kunt komen te werken en wat voor salaris je verdient in een artsen functie.

Wat is een arts?

Je bent een arts of dokter als je een geneeskunde opleiding hebt afgerond. Als arts ben je bevoegd tot het beoefenen van geneeskunde. Je houdt je bezig met het bevorderen, verbeteren en herstellen van de menselijke gezondheid. Dit door je door middel van het bestuderen, diagnoses stellen en behandelen van zieke mensen. Hierbij kun je denken aan verschillende fysieke ongemakken en verwondingen maar ook de mentale gezondheid.

Wat doet een arts?

In de functie van arts zijn de werkzaamheden verschillend afhankelijk van welke specialisatie je hebt gedaan. Er zijn een aantal taken die over het algemeen horen bij de functie van arts:

Waar werk je als arts?

Als arts kun je op veel verschillende plekken aan de slag. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het ziekenhuis, maar ook een revalidatiecentrum, privékliniek, verzorgingstehuis, huisartsenpraktijk of gezondheidscentrum.

Wat voor opleiding heb je nodig om arts te worden?

Om arts te kunnen worden moet je beschikken over een afgeronde opleiding Geneeskunde aan de universiteit. Deze basisopleiding duurt zes jaar. Na deze zes jaar kun je jezelf ANIOS noemen, Arts Niet In Opleiding tot Specialist. Hierna begint de periode waarin je kunt gaan specialiseren in een richting naar keuze. Dan begin je als Arts in Opleiding Specialist, AIOS, bij een universitair ziekenhuis.

Welke specialisaties kun je doen als arts?

Wanneer je als basisarts wilt specialiseren kun je uit twee hoofdlijnen kiezen:

Medisch specialisten zijn in te delen in drie hooflijnen: beschouwend, snijdend en ondersteunend. De sociale geneeskunde kent drie specialismen en acht profielen. Daarnaast zijn er nog losstaande specialisaties te onderscheiden zoals bijvoorbeeld: SEH-arts en sportarts.

Artsen functies

Wil je meer informatie over specifieke functies die je als arts kunt bekleden? In het overzicht hieronder gaan we hier dieper op in. Zo vind je informatie over de taken, vaardigheden, werkplekken, salaris en opleiding van de specifieke functies.

Geneeskundestudent

man overhemd lach

Als ANIOS ofwel basisarts ben je (nog) niet in opleiding tot specialist.

Meer informatie

ANIOS

ANIOS

Nadat jij je coschappen hebt afgerond en diploma hebt behaald, mag jij jezelf een basisarts noemen.

Meer informatie

ANIOS traineeship

jongen blauw overhemd

Als ANIOS ofwel basisarts ben je (nog) niet in opleiding tot specialist.

Meer informatie

AIOS

AIOS

Als AIOS ben je afgestudeerd arts die zich gaat specialiseren in een bepaalde richting.

Meer informatie

Medisch specialist in het ziekenhuis

man doktersjas stethoscoop

Als ANIOS ofwel basisarts ben je (nog) niet in opleiding tot specialist.

Meer informatie

Sociale geneeskunde

Sociale geneeskunde

Het is een beroep met een heel breed werkveld. Bedrijfsgeneeskunde en profieldeel M&G valt hieronder. Bekijk onderaan de pagina de functies die eronder vallen.

ANIOS

Medisch adviseur / letselschadearts

man bureau laptop plant

Een medisch adviseur (ook wel zorgconsulent, indicatiesteller of letselschade arts genoemd) is gespecialiseerd in het beoordelen van medische gegevens van een zorgaanvrager.

Meer informatie

SEH-arts

vrouw doktersjas stethoscoop

Als SEH-arts ben je verantwoordelijk voor de coördinatie en supervisie op de spoedeisende hulp.

Meer informatie

Verslavingsarts

man krullen lach

Als verslavingsarts houd je je bezig met zowel de lichamelijke, psychische als sociale problematiek rondom een verslaving.

Meer informatie

Medisch specialisten - eerstelijns curatieve zorg

AVG-arts

vrouw krullen lach

Een AVG is een arts gespecialiseerd in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking.

Meer informatie

Huisarts

vrouw bureau computer

Een huisarts is de medisch specialist waar de patiënt als eerste naartoe gaat als hij of zij een klacht, ziekte of aandoening heeft.

Meer informatie

Specialist Ouderengeneeskunde

man vrouw stethoscoop

Een specialist ouderengeneeskunde, afkorting SOG, houdt zich bezig met de behandeling en begeleiding van kwetsbare patiënten met complexe gezondheidsproblemen.

Meer informatie

Medisch specialisten - ondersteunend specialisme

Anesthesioloog

vrouw mondkap medicijn

Een anesthesioloog is een medisch specialist die zich richt op het geven van anesthesie aan patiënten die een operatie of pijnlijk onderzoek moeten ondergaan.

Meer informatie

Radioloog

man vrouw rontgen

Wanneer andere medisch specialisten een ziekte willen vaststellen of uitsluiten, kunnen ze voor patiënten een foto of scan aanvragen, die vervolgens wordt beoordeeld door de radioloog.

Meer informatie

Revalidatiearts

man lach blauw overhemd

Een revalidatiearts houdt zich bezig met revalideren en het verminderen of voorkómen van de gevolgen van een ziekte.

Meer informatie

Medisch specialisten - snijdend specialisme

Cardio-thoracale chirurg

vrouw doktersjas laptop

De cardiothoracaal chirurg, ook wel hart- en longchirurg of thorax chirurg, is een medisch specialist die patiënten operatief behandelt aan en in de borstholte (thorax). Hieronder vallen het hart, de longen, de borstwand en de grote bloedvaten in de borstholte, zoals de long(slag)aders en de aorta.

Meer informatie

Chirurg (specialist heelkunde)

operatie mondkap

Een chirurg houdt zich bezig met het operatief genezen van ziektes en aandoeningen. Zo opereert een chirurg bijvoorbeeld verwondingen, tumoren, botbreuken, dichtgeslibde aderen of infecties in de buik, zoals een blinde darmontsteking.

Meer informatie

Gynaecoloog

Gynaecoloog

Een gynaecoloog is een medisch specialist die zich bezighoudt met afwijkingen en stoornissen in de aanleg of functioneren van de vrouwelijke geslachtsorganen.

Meer informatie

Keel- neus- en oorarts (KNO-arts)

man vrouw oor

De afkorting KNO arts staat voor: “keel neus en oor-arts”. Deze naam zegt eigenlijk genoeg, de KNO arts houdt zich dus bezig met de behandeling van aandoeningen aan de keel, neus en de oren bij patiënten.

Meer informatie

Neurochirurg

vrouw doktersjas lach bureau

Een neurochirurg houdt zich onder andere bezig met het opereren van hersentumoren, het stoppen van hersenbloedingen, het herstellen van nek- en rughernia’s of het uitvoeren van spoedoperaties na bijvoorbeeld een ongeval (zoals een schedelfractuur).

Meer informatie

Orthopedisch chirurg (orthopeed)

dokter rontgen hand gips

Een orthopedisch chirurg is een medisch specialist die operaties uitvoert aan botten, spieren en/of gewrichten.

Meer informatie

Oogarts

vrouw lach apparaat

Een oogarts behandelt en begeleidt patiënten met oogklachten of –aandoeningen.

Meer informatie

Uroloog

vrouw lach stethoscoop bril

Een uroloog behandelt patiënten met aandoeningen of stoornissen aan hun urinewegen, de blaas en de nieren.

Meer informatie

Medisch specialisten - beschouwend specialisme

Cardioloog

hart doktersjas stethoscoop

Een cardioloog is iemand met kennis over het hart: een hartspecialist. Een cardioloog diagnosticeert en behandeld hart- en vaatziekten.

Meer informatie

Dermatoloog

dermatoloog

Een huidarts ofwel, dermatoloog, houd zich bezig met het grootste orgaan van ons lichaam: de huid. Bij de huid hoort ook het haar, de nagels, de slijmvliezen en het vaatstelsel.

Meer informatie

Internist

vrouw doktersjas bureau

Een internist is een specialist die zich bezighoudt met voorkomen, diagnosticeren en behandelen van ziekten met betrekking tot de inwendige organen van een patiënt zoals de lever, de darmen, de nieren en de longen, maar ook het bloed.

Meer informatie

Intensivist

vrouw lach dossier

Een intensivist, ook wel intensive care specialist genoemd, is een medisch specialist die zich heeft gespecialiseerd in de intensieve zorg.

Meer informatie

Kinderarts

meisje lach vrouw stethoscoop

Als kinderarts diagnosticeer en behandel je ziekten en aandoeningen bij kinderen in het ziekenhuis of op de polikliniek.

Meer informatie

Longarts

longarts

Een longarts is een medisch specialist die zich bezighoudt met de diagnostiek en behandeling van het ademhalingsstelsel.

Meer informatie

MDL-arts (gastro-enteroloog)

doktersjas vrouw handen buik

Een maag-, darm-, lever specialist oftewel MDL arts (gastro-enteroloog) is gespecialiseerd in de diagnostiek en behandeling van ziekten in de spijsverteringsorganen, ook wel gastro-enterologie genoemd.

Meer informatie

Neuroloog

vrouw doktersjas stethoscoop hersenen

Een neuroloog is een medisch specialisme dat zich bezighoudt met aandoeningen aan de hersenen, het ruggenmerg, de zenuwen en de spieren.

Meer informatie

Oncoloog

vrouw doktersjas kind patiënt

Een oncoloog is een medisch specialist in de behandeling van kanker. De oncologie is een specialisme binnen de interne geneeskunde. Daarom word er ook vaak gesproken over internist-oncoloog.

Meer informatie

Psychiater

man bril blocnote

Een psychiater is een medisch specialist die patiënten met psychische klachten of aandoeningen diagnosticeert en behandelt.

Meer informatie

Reumatoloog

gang doktersjassen

Een reumatoloog diagnosticeert en behandelt patiënten met klachten, ziekten of aandoeningen aan hun gewrichten, botten, slijmbeurzen, pezen, spieren en/of inwendige organen.

Meer informatie

Sociale geneeskunde

Arts Infectieziektebestrijding

vrouw lach doktersjas stethoscoop

Een arts infectieziektebestrijding kijkt naar het voorkomen, bestrijden en opsporen van infectieziekten.

Meer informatie

Bedrijfsarts

vrouw blond haar

Een bedrijfsarts is een specialist op het gebied van gezondheid en werk. De belangrijkste taak is het bevorderen en beschermen van de gezondheid van werknemers.

Meer informatie

Donorarts

man blauw overhemd lach

Een donorarts houdt zich bezig met donatie van bloed, stamcellen, weefsels en organen door gezonde mensen, maar ook door mensen na hun overlijden.

Meer informatie

Jeugdarts

vrouw bureau meisje moeder

Een jeugdarts is gespecialiseerd op het gebied van gezondheidszorg bij alle kinderen en jongeren in de leeftijd van 0 tot 19 jaar.

Meer informatie

Keuringsarts

vrouw lach roze shirt

Een keuringsarts is eigenlijk overal nodig waar men een medische keuring nodig heeft om te starten met een opleiding of werk. Dit kan bijvoorbeeld gaan om een rijbewijs, vaarbewijs of vliegbrevet.

Meer informatie

Verzekeringsarts

vrouw krullen gang

Een verzekeringsarts doet medisch onderzoek om de arbeidsmogelijkheden van mensen te beoordelen binnen de kaders van wetten of polisvoorwaarden.

Meer informatie