Medisch specialist

Wat is een medisch specialist?

Medisch specialisten zijn artsen die bepaalde specifieke kennis en ervaring hebben om een specialisme te kunnen uitoefenen. Hiervoor heb je na de opleiding geneeskunde nog een specialiserende opleiding gevolgd in een bepaald vakgebied. Een medisch specialist is bijvoorbeeld een gynaecoloog, cardioloog of huisarts.

Binnen of buiten het ziekenhuis aan het werk

Je kunt medisch specialisten opdelen in verschillende groepen. Zo zijn er specialisten die voornamelijk in het ziekenhuis werken, zoals chirurgen, geriaters of internisten. Daarnaast is er een groep die voornamelijk buiten het ziekenhuis werkt. Voorbeelden hiervan zijn huisartsen, specialisten ouderengeneeskunde, GGD-artsen of verzekeringsartsen.

Hoeveelheid patiëntencontact

Een andere manier om specialisten in te delen is op de hoeveelheid patiëntencontact. Een kinderarts, psychiater of SEH-arts heeft bijvoorbeeld meer contact met patiënten dan een microbioloog, patholoog of klinisch geneticus. Ook kun je er als medisch specialist voor kiezen om je vooral te richten op wetenschappelijk onderzoek. Hierbij zul je over het algemeen ook minder patiëntencontact hebben dan wanneer je in de patiëntenzorg werkt. Als medisch specialist kun je dus alle kanten op, afhankelijk van waar jouw interesse ligt en wat je sterke punten zijn.

Opleiding medisch specialist

De opleiding tot medisch specialist duurt gemiddeld tussen de tien en twaalf jaar. Eerst rond je de zes jaar durende studie geneeskunde af. Hierna kun je aan het werk als ANIOS, of begin je als arts-assistent in opleiding (AIOS) aan een specialisatie binnen een vakgebied naar keuze.  In totaal zijn er in Nederland 28 specialisaties waaruit je kunt kiezen. Deze specialisatie duurt vervolgens gemiddeld vier tot zes jaar. Hoelang je hierover doet hangt af van het specialisme dat je kiest en hoeveel uren je werkt per week.

Nadat de specialisatie is afgerond kun je, je registeren bij de Registratiecommissie Geneeskundig Specialisten (RGS). Deze registratie is vervolgens geldig voor vijf jaar, hierna dien je jezelf te herregistreren. Om je te kunnen herregistreren moet je aan bepaalde eisen voldoen die opgesteld zijn door het College Geneeskundige Specialismen (CGS) zoals nascholingen volgen, congressen bezoeken of beoordelingen van collega’s ontvangen, om zo je kennis en kunde up-to-date te houden. De eisen staan opgesteld in het Besluit Herregistratie Specialisten.

Wat verdient een medisch specialist?

Als medisch specialist verdien je gemiddeld tussen de €6.158,- en de €12.000,- bruto per maand op basis van een fulltime dienstverband. De hoogte van je salaris wordt met name bepaald door het specialisme waarbinnen je werkzaam bent. Daarnaast bepalen de cao, het aantal jaren werkervaring en in welk dienstverband je gaat werken de hoogte van je salaris.

Vakgebieden medisch specialist

Als medisch specialist kun je binnen verschillende vakgebieden aan de slag. Hieronder vind je alle verschillende disciplines en de bijbehorende salarissen.

Medisch specialisten - eerstelijns curatieve zorg

AVG-arts

Een AVG is een arts gespecialiseerd in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking.

Meer informatie

Huisarts

Een huisarts is de medisch specialist waar de patiënt als eerste naartoe gaat als hij of zij een klacht, ziekte of aandoening heeft.

Meer informatie

Specialist Ouderengeneeskunde

Een specialist ouderengeneeskunde, afkorting SOG, houdt zich bezig met de behandeling en begeleiding van kwetsbare patiënten met complexe gezondheidsproblemen.

Meer informatie

Medisch specialisten - beschouwend specialisme

Cardioloog

Een cardioloog is iemand met kennis over het hart: een hartspecialist. Een cardioloog diagnosticeert en behandeld hart- en vaatziekten.

Meer informatie

Dermatoloog

Een huidarts ofwel, dermatoloog, houd zich bezig met het grootste orgaan van ons lichaam: de huid. Bij de huid hoort ook het haar, de nagels, de slijmvliezen en het vaatstelsel.

Meer informatie

Internist

Een internist is een specialist die zich bezighoudt met voorkomen, diagnosticeren en behandelen van ziekten met betrekking tot de inwendige organen van een patiënt zoals de lever, de darmen, de nieren en de longen, maar ook het bloed.

Meer informatie

Intensivist

Een intensivist, ook wel intensive care specialist genoemd, is een medisch specialist die zich heeft gespecialiseerd in de intensieve zorg.

Meer informatie

Kinderarts

Als kinderarts diagnosticeer en behandel je ziekten en aandoeningen bij kinderen in het ziekenhuis of op de polikliniek.

Meer informatie

Longarts

Een longarts is een medisch specialist die zich bezighoudt met de diagnostiek en behandeling van het ademhalingsstelsel.

Meer informatie

MDL-arts (gastro-enteroloog)

Een maag-, darm-, lever specialist oftewel MDL arts (gastro-enteroloog) is gespecialiseerd in de diagnostiek en behandeling van ziekten in de spijsverteringsorganen, ook wel gastro-enterologie genoemd.

Meer informatie

Neuroloog

Een neuroloog is een medisch specialisme dat zich bezighoudt met aandoeningen aan de hersenen, het ruggenmerg, de zenuwen en de spieren.

Meer informatie

Oncoloog

Een oncoloog is een medisch specialist in de behandeling van kanker. De oncologie is een specialisme binnen de interne geneeskunde. Daarom word er ook vaak gesproken over internist-oncoloog.

Meer informatie

Psychiater

Een psychiater is een medisch specialist die patiënten met psychische klachten of aandoeningen diagnosticeert en behandelt.

Meer informatie

Reumatoloog

Een reumatoloog diagnosticeert en behandelt patiënten met klachten, ziekten of aandoeningen aan hun gewrichten, botten, slijmbeurzen, pezen, spieren en/of inwendige organen.

Meer informatie

SEH-arts

Als SEH-arts ben je verantwoordelijk voor de coördinatie en supervisie op de spoedeisende hulp.

Meer informatie

Medisch specialisten - ondersteunend specialisme

Anesthesioloog

Een anesthesioloog is een medisch specialist die zich richt op het geven van anesthesie aan patiënten die een operatie of pijnlijk onderzoek moeten ondergaan.

Meer informatie

Radioloog

Wanneer andere medisch specialisten een ziekte willen vaststellen of uitsluiten, kunnen ze voor patiënten een foto of scan aanvragen, die vervolgens wordt beoordeeld door de radioloog.

Meer informatie

Revalidatiearts

Een revalidatiearts houdt zich bezig met revalideren en het verminderen of voorkómen van de gevolgen van een ziekte.

Meer informatie

Medisch specialisten - snijdend specialisme

Cardio-thoracale chirurg

De cardiothoracaal chirurg, ook wel hart- en longchirurg of thorax chirurg, is een medisch specialist die patiënten operatief behandelt aan en in de borstholte (thorax). Hieronder vallen het hart, de longen, de borstwand en de grote bloedvaten in de borstholte, zoals de long(slag)aders en de aorta.

Meer informatie

Chirurg (specialist heelkunde)

Een chirurg houdt zich bezig met het operatief genezen van ziektes en aandoeningen. Zo opereert een chirurg bijvoorbeeld verwondingen, tumoren, botbreuken, dichtgeslibde aderen of infecties in de buik, zoals een blinde darmontsteking.

Meer informatie

Gynaecoloog

Een gynaecoloog is een medisch specialist die zich bezighoudt met afwijkingen en stoornissen in de aanleg of functioneren van de vrouwelijke geslachtsorganen.

Meer informatie

Keel- neus- en oorarts (KNO-arts)

De afkorting KNO arts staat voor: “keel neus en oor-arts”. Deze naam zegt eigenlijk genoeg, de KNO arts houdt zich dus bezig met de behandeling van aandoeningen aan de keel, neus en de oren bij patiënten.

Meer informatie

Neurochirurg

Een neurochirurg houdt zich onder andere bezig met het opereren van hersentumoren, het stoppen van hersenbloedingen, het herstellen van nek- en rughernia’s of het uitvoeren van spoedoperaties na bijvoorbeeld een ongeval (zoals een schedelfractuur).

Meer informatie

Orthopedisch chirurg (orthopeed)

Een orthopedisch chirurg is een medisch specialist die operaties uitvoert aan botten, spieren en/of gewrichten.

Meer informatie

Oogarts

Een oogarts behandelt en begeleidt patiënten met oogklachten of –aandoeningen.

Meer informatie

Uroloog

Een uroloog behandelt patiënten met aandoeningen of stoornissen aan hun urinewegen, de blaas en de nieren.

Meer informatie