Werken in Suriname in de zorg

Wil jij de uitdaging aangaan en als zorgprofessional aan de slag in het buitenland? Houd je van tropische temperaturen, lekker eten en vind je het een pre om gewoon Nederlands te kunnen spreken op je nieuwe werkplek? Dan is wonen en werken in Suriname echt iets voor jou. In dit Zuid-Amerikaanse land kun jij als Nederlandse zorgprofessional werken in een van de ziekenhuizen of klinieken. De meeste vacatures zijn in de hoofdstad Paramaribo, maar via TMI is het ook mogelijk om deel te nemen aan medische zendingen naar het binnenland van Suriname. Kortom: voor iedere avontuurlijke zorgprofessional een passende baan in dit unieke land!

Werken in Suriname betekent:

Over Suriname

Suriname, officieel de Republiek Suriname, is een republiek aan de noordkust van Zuid-Amerika met als hoofdstad Paramaribo. Het land was van 1667 tot 1954 een kolonie van Nederland en werd op 25 november 1975 onafhankelijk. Suriname bestaat voor 80% uit tropisch regenwoud en biedt allerlei mogelijkheden om de jungle te ontdekken of een tocht over de rivieren te maken.

In Suriname kijk je je ogen uit. Zo is het Centraal Suriname Natuurreservaat het grootste natuurreservaat van Suriname en een van ‘s werelds grootste beschermde tropische regenwouden. Een andere bezienswaardigheden is het museum Fort Zeelandia in de hoofdstad Paramaribo. Ook enkele van de vele plantages die Suriname ooit kende zijn het bezoeken waard.

De bevolking van Suriname bestaat uit een mengelmoes van onder meer Hindoestanen, Chinezen, Creolen, Inheemsen en Javanen. De voertaal en officiële taal in Suriname is het Nederlands. Maar ook het Surinaams, oftewel Sranan(tongo), is er belangrijk.

Zo’n diverse bevolking brengt ook een zeer diverse en unieke keuken met zich mee. Bekende Surinaamse gerechten die je ter plaatse echt eens moet proberen zijn roti, nasi goreng, bami, pom, snesi foroe, moksimeti en losi foroe

Surinaamse gezondheidszorg

Als Nederlander in Suriname werken is een geweldige ervaring, maar vergt wel enige voorbereiding. Je hebt bijvoorbeeld een werkvergunning en visum nodig. Geen zorgen, hier helpt TMI je bij. Ben je van Surinaamse afkomst? Dan heb je geen visum nodig en zijn de regels net iets anders. TMI legt het je graag uit in een persoonlijk gesprek.

Op dit moment is TMI vooral actief in Paramaribo. Als je aan de slag wilt in Paramaribo is het een voorwaarde dat je voor minimaal één jaar beschikbaar bent. Naast werken in de ziekenhuizen in Paramaribo is het ook mogelijk om deel te nemen aan medische zendingen naar het binnenland van Suriname. Momenteel heeft TMI verschillende vacatures in Suriname openstaan voor artsen en medisch specialisten.

TMI zorgt voor:

Ervaringsverhalen Suriname

Wil jij weten hoe het is om in een ziekenhuis in Paramaribo te werken? Lees dan de ervaringen van internist-oncoloog Monique Tucker en zaalartsen Roxanne Hinnekens en Iris van de Water.

Fania van Houten

Fania vertelt haar ervaringen als verpleegkundige in het ziekenhuis in Paramaribo.

Lees het interview

Roxanne Hinnekens

Roxanne Blog Suriname

Roxanne deelt haar ervaringen als zaalarts in Suriname.

Lees het interview

Iris van de Water

Iris over haar tijd als zaalarts op de Gynaecologie- en Obstetrieafdeling.

Lees het interview

De sollicitatieprocedure

1
Twee documenten
Sollicitatie

Nadat we jouw sollicitatie hebben ontvangen, kijken we of we een passende baan op Suriname voor je hebben.

2
Gespreksballon
Gesprek

Als we een mogelijke opdracht voor je hebben, nodigen we je uit voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek met één van onze recruiters: op ons hoofdkantoor in Amsterdam of online. Is er niet direct een match, dan zetten wij je op een interesselijst voor een volgende binnenkomende aanvraag.

3
Document check
Verzameling documenten

Tijdens het eerste gesprek bespreken we wederzijdse verwachtingen, leggen we je de procedure uit en verzamelen we alvast belangrijke documenten.

4
skype gesprek
Kennismaking via Skype

Na het gesprek bij TMI neemt de accountmanager contact op met het ziekenhuis van jouw keus. Wanneer er interesse is in jouw inzet, regelen we een kennismaking via Skype.

5
Hart pen
Praktische zaken

Daarna ga je aan de slag met een aantal praktische zaken, zoals het regelen van verzekeringen en de medische keuring. TMI begeleidt en helpt jou in dit hele proces.

6
Twee handen met hart
Contact met ervaringsdeskundigen

Heb je nog specifieke vragen? In dat geval brengen we je in contact met ervaringsdeskundigen: TMI’ers die ervaringen hebben opgedaan op Suriname en je er alles over kunnen vertellen.

COVID-19 update – werken in Suriname is gewoon mogelijk

Ook in tijden van corona is het mogelijk om in Suriname aan de slag te gaan via TMI.

Bekijk vacatures Suriname

Interesse?

Neem contact op!

Martijn de Vette

Recruitment manager

020 - 510 6754 martijn@tmi.nl

Veelgestelde vragen werken in Suriname

Mijn Engels is niet goed, is dat een probleem?

Op de benedenwindse eilanden (Aruba, Bonaire en Curaçao) wordt voornamelijk Nederlands en Papiaments gesproken. Er werken ook veel internationale zorgprofessionals in de instellingen, waardoor enige basiskennis van de Engelse taal aan te raden is. Ga je naar de bovenwindse eilanden (Sint Maarten, Saba of Sint Eustatius) dan is het vereist dat je de Engelse taal in de basis goed beheerst in woord en geschrift.

Welke documenten moet ik regelen?

Er zijn een aantal standaard documenten die TMI altijd opvraagt: diploma’s, hepatitis B titerbepaling, BIG-(her)registratie en een geldig paspoort. Indien je aan de slag gaat in de Caribbean, zijn er aanvullende documenten nodig. Dit verschilt per zorginstelling en de periode dat je aan de slag gaat. Uiteraard begeleidt TMI je bij dit hele proces, zodat de juiste documenten worden aangeleverd. Daarnaast ontvang je van ons ook een handboek met uitgebreide informatie over de zorginstelling en het eiland.

Ontvang ik het Nederlandse salaris of het salaris conform het land waar ik naartoe ga?

Wanneer je in dienst treedt bij de zorginstelling op het eiland, ontvang je salaris conform de lokale cao van de betreffende zorginstelling. Over het algemeen liggen de salarissen in de Caribbean lager dan hier in Nederland.

Wat is de minimale tijdsduur voor een functie in de Caribbean?

Dit verschilt per vacature en kan variëren tussen minimaal één maand tot minimaal zes maanden.

Wil je graag voor een korte tijd in het buitenland aan de slag? Dan gaat het meestal om een waarneming. Deze aanvragen krijgen wij vaak kort dag en dit betekent dat jij ook snel moet kunnen schakelen met jouw thuissituatie.

Wil je voor een langere periode naar het buitenland? Dan kunnen wij je plaatsen op een vaste vacature. Is er geen vacature maar ben je wel minimaal zes maanden beschikbaar? Dan stellen we je graag vrijblijvend voor om te kijken wat de mogelijkheden zijn.

Over het algemeen geldt dat zorginstellingen graag mensen inzetten voor lange duur. Je kunt TMI Caribbean altijd vragen naar de mogelijkheden.

 

Wil jij als zorgprofessional in Suriname werken via TMI?