Ervaringsverhaal

Werken als zorgprofessional in Suriname

Auteur:
Beau van Dam

Houd je van tropische temperaturen, lekker eten en vind je het daarnaast fijn om gewoon Nederlands te kunnen spreken tijdens je buitenlandse werkervaring? Dan is wonen en werken in Suriname als zorgprofessional iets voor jou! Zaalarts Iris van de Water is al één jaar werkzaam in Suriname en vertelt je in deze blog alles over haar woon- en werkervaring.

De motivatie om naar Suriname te gaan

Ongeveer een jaar geleden heeft Iris besloten om naar Paramaribo te verhuizen. Hier is ze werkzaam als zaalarts op de Gynaecologie en Obstetrie afdeling in het Diakonessenziekenhuis. “In het verleden heb ik vaker in het buitenland gewerkt voor mijn opleiding Geneeskunde. Na anderhalf jaar in Nederland te zijn geweest, vond ik het tijd om verder te kijken. Suriname heeft mij altijd getrokken, omdat ik graag de tropenopleiding wil doen. Daarnaast is het een land dat dicht bij Nederland staat. De Nederlandse taal kunnen spreken is ook zeker prettig.”

 

De verschillen met de ziekenhuizen in Nederland

“Er zijn zeker wel wat verschillen met de ziekenhuizen in Nederland. De gangen zijn bijvoorbeeld open en hebben geen muren. Als het hard regent, komt het naar binnen. De patiënten vragen dan of ik het gordijn even dicht kan doen, zodat het niet de kamer inregent. Ook is de warmte in het begin even wennen. In Nederland heb je overal airco, dat heb je hier niet. Er zijn gelukkig wel een aantal plekken met airco waar je op adem kunt komen, maar de zalen waar de patiënten liggen zijn vrij warm. Inmiddels ben ik eraan gewend en de patiënten ook. Soms vragen patiënten zelfs om een extra deken, omdat ze het koud hebben.”

“Verder is in Nederland altijd alles tot in detail geregeld. Aan de ene kant is dit fantastisch, want daardoor kunnen we hele goede zorg geven. Aan de andere kant vind ik het daardoor ook minder spannend. In Suriname moet ik veel creatiever nadenken en ga ik veel bewuster met mijn overwegingen tot diagnostiek om. Door de ervaringen in Suriname ben ik mij ervan bewust dat in Nederland veel diagnostiek wordt ingezet die misschien niet nodig is. In Suriname denk je na over de kosten en overweeg je of bijvoorbeeld een CT-scan of MRI wel echt nodig is. In Nederland is deze beslissing sneller gemaakt.”

Wat maak je mee op de afdeling?

“Op de Gynaecologie, en met name de Obstetrie begeleid je vrouwen tijdens hun zwangerschap. Een bevalling blijft een bevalling, maar soms zijn hier de protocollen anders dan in Nederland. Als de protocollen wel exact hetzelfde zijn, dan zijn vaak bepaalde middelen er niet, waardoor je toch moet afwijken van het protocol. Hierdoor maak je in Suriname andere situaties mee dan in Nederland. Ik stond een keer samen met een collega te hechten in de hechtkamer en toen kwam er opeens ijs uit de airco terwijl alles in de kamer steriel lag. Dit zou in Nederland niet zo snel voorkomen.”

Meer weten over werken in Suriname?
Ook spreek ik soms een paar woordjes Surinaams, dat wordt enorm gewaardeerd.

“Hallo dokter, dag zuster”

In Suriname is er een hoog level van respect. Het is hier normaal om iemand met ‘u’ aan te spreken. Ook spreekt iedereen elkaar aan met ‘hallo dokter, en dag zuster’. “In het begin moest ik hier erg aan wennen, maar na een tijdje ga je de gewoontes overnemen. Ook spreek ik soms een paar woordjes Surinaams, dat wordt enorm gewaardeerd. Ik merkte in het begin dat de patiënten en mijn collega’s aan mij moesten wennen, het was van beide kanten even aftasten. Maar zodra jij je aanpast en je best doet om mee te gaan in hun cultuur, komt het vanzelf goed.”

Alleen naar Suriname

Wanneer je naar Suriname vertrekt, word je vanuit TMI begeleid en bijgestaan. “Persoonlijk vond ik het niet heel spannend om alleen naar Suriname te vertrekken, maar het is fijn om te weten dat TMI er voor je is. Ook weten zij precies wat je moet regelen wanneer je verhuist naar het buitenland. Vanuit Nederland had ik een studio in een studentenwoning geregeld waar ik de eerste vier maanden heb gewoond. Op deze manier kon ik op een makkelijke manier een sociaal leven opbouwen. Naderhand ben ik verhuisd naar een appartement. Mijn ervaring is dat je in het buitenland vaak makkelijk contact legt met nieuwe mensen. Er wonen hier meerdere Nederlandse artsen, coassistenten en expats.

Paramaribo is niet erg groot, dus je leert snel mensen kennen. Vaak kom je ook op dezelfde plekken. Mijn advies is om iemand die bekend is met het land te leren kennen en regelmatig met diegene mee te gaan. Zo ontmoet je snel nieuwe mensen waar je leuke dingen mee kunt doen. Op deze manier heb ik al een aantal mooie tripjes naar het binnenland gemaakt. Ik vind het leuk dat mijn vriendengroep een mengelmoes van nationaliteiten is. Ik heb onder andere Nederlandse, Surinaamse en Zuid-Amerikaanse vrienden. Je bent al snel niet meer alleen.”

Kwaliteiten van een zorgprofessional in Suriname

“Het is belangrijk dat je niet snel in de stress schiet wanneer situaties anders gaan dan verwacht. Ook heb je veel aanpassingsvermogen nodig en een beetje creativiteit, gezien hier niet altijd alle middelen voor handen zijn. Daarnaast is het van belang dat je positieve dingen uit je werk kunt halen. Het werk in Suriname kan echt zwaar zijn en daarom is het belangrijk dat je onthoudt waar je het voor doet. Het helpt mij dat ik hier ben met een belangrijke reden; mijn motivatie om de tropenopleiding te gaan doen. Daarnaast wil ik mijn horizon verbreden en ben ik benieuwd hoe ik mezelf staande houd in een zorgsysteem aan de andere kant van de wereld.”

Wil jij graag in Suriname werken?

Bekijk de vacatures

Heb je een vraag aan een van onze medewerkers?

Bel ons dan op 020 – 510 6754

Of stuur ons een bericht via: