Heb je een vraag aan een van onze medewerkers?
Bel ons dan op 020 – 510 6754
Ga jij binnenkort als zorgprofessional aan de slag in de Caribbean of Zwitserland? Gebruik dan deze checklist ter voorbereiding van jouw reis. Wanneer jij (tijdelijk) gaat wonen en werken in het buitenland dien je veel verschillende zaken van te voren te regelen. In deze blog delen we belangrijke informatie over een aantal onderwerpen, namelijk: cultuur en taal, met het gezin op reis, onderkomen en vervoer, uitschrijven Nederland, zorg- en reisverzekering, paspoort en rijbewijs, bankzaken, verplichte documenten, BIG-herregistratie en vaccinaties. Ook delen we een nuttige paklijst, zodat je zorgeloos op reis kunt!
Ieder land kent zijn eigen cultuur en taal. Wanneer je naar het buitenland vertrekt, is het belangrijk dat je je van te voren verdiept in de normen, waarden en gewoontes van het land. Ga je naar de Caribische eilanden dan is het niet altijd vanzelfsprekend dat er Nederlands wordt gesproken. Ga je naar Sint Maarten, Saba of Sint Eustatius dan is de voertaal Engels. Wanneer je gaat werken in het ziekenhuis is het noodzakelijk dat je zowel in woord als geschrift de Engelse taal goed beheerst. Op Aruba, Bonaire en Curaçao is de officiële taal Nederlands, maar wordt er door de lokale bewoners vooral veel Papiaments gesproken. Vanuit TMI organiseren we regelmatig een workshop Taal en Cultuur, zodat je alvast kennis kunt maken met het Papiaments en de Caribische gewoontes.
Ga je niet naar de zon, maar juist naar de sneeuw in de bergen van Zwitserland? Dan hoor je veel Duits om je heen, 63,7% van de bevolking spreekt Duits. Daarnaast hoor je ook Frans, Italiaans en Reto-Romaans. Wij bemiddelen alleen naar Duitstalige zorginstellingen en daarom is één van de voorwaarden dat je Duits leert spreken op B2-niveau. TMI heeft een taaldocent in dienst die jou hierbij kan helpen. Naast Hoogduits hoor je in het Duitstalige gedeelte ook veel Zwitserduits. Op veel punten wijkt dit af van het Hoogduits en kent het grote verschillen tussen de verschillende steden en dorpen. Om met niet-Zwitserse Duitstaligen te communiceren, gebruiken de Zwitsers echter Hoogduits. Ook voor schriftelijke communicatie is dit de standaard.
Het is in vele gevallen mogelijk om jouw gezin mee te nemen naar het buitenland. Vele gezinnen zijn jou al voorgegaan, zoals Anton en zijn gezin. Toch vergt het iets meer voorbereiding dan wanneer je alleen gaat. Ga je met kinderen, dan is het goed om van te voren onderzoek te doen naar scholen en opvang. Soms duurt het even voordat er een plek beschikbaar is.
Ga je naar de Caribbean? Houd er dan rekening mee dat er vaak van jou wordt verwacht dat je 40 uur per week werkt. Het salaris is niet altijd toereikend om een gezin te onderhouden wanneer jouw partner daar niet gaat werken. Het leven op de eilanden is vrij duur, omdat alles geïmporteerd wordt.
In Zwitserland liggen de salarissen twee tot drie keer hoger dan in Nederland, maar ook hier kun je hogere prijzen verwachten in de kosten voor levensonderhoud. We raden je aan om hier van te voren over in te lezen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
Een dak boven je hoofd en vervoer zijn essentieel wanneer je naar het buitenland emigreert. Voor de verschillende landen en zorginstellingen gelden andere voorwaarden betreft huisvesting en vervoer. Het verschilt per aanvraag voor hoelang en of dit geregeld wordt. Je kunt bij TMI informeren hoe dit bij jouw plaats van bestemming geregeld is.
Wanneer je langdurig in het buitenland verblijft dien je in vele gevallen zelf een huis en auto te regelen. Aangezien je niet de eerste bent die naar vertrekt, hebben we genoeg tips! Zo is het in de Caribbean en Zwitserland ook voordeliger om een auto te kopen en deze door te verkopen wanneer je weer naar Nederland gaat.
Wij raden aan om ook zelf onderzoek te doen naar de plek waar je gaat wonen. Online kun je veel vinden over de ligging van het ziekenhuis, de buurten en bezienswaardigheden. Ook brengen we je in contact met een zorgprofessional die jou al voor is gegaan. Zo hoor je uit eerste hand wat je moet regelen om te kunnen wonen en werken in het buitenland.
Je bent verplicht om je uit te schrijven uit Nederland wanneer je binnen een periode van één jaar, minimaal acht maanden in het buitenland verblijft. Ook bij het aanhouden van een koophuis in Nederland dien je je uit te schrijven. Wij adviseren om eerst in gesprek te gaan met een financieel adviseur, zodat je over alle informatie beschikt.
Voor mensen die langer dan drie maanden in Zwitserland verblijven, geldt een andere regel. Het land heeft bepaald dat je een woon- en werkvergunning dient aan te vragen en je formeel moet laten registreren bij de Zwitserse autoriteiten. Dit betekent dat je je dan ook moet uitschrijven uit Nederland.
Vanaf vijf dagen voor vertrek kun je je bij de gemeente uitschrijven. Vraag bij het uitschrijven een bewijs van uitschrijving. Dit bewijs heb je nodig om je in te kunnen schrijven buiten Nederland. Hoe het uitschrijven precies werkt, kun je lezen op de website van de overheid.
Het is belangrijk dat je ruim op tijd contact opneemt met je huidige ziektekostenverzekering in Nederland om te overleggen hoe zij omgaan met jouw periode in het buitenland. Dit verschilt per verzekering en is ook afhankelijk van hoelang jij naar het buitenland gaat.
Ga je voor een periode naar de Caribbean, dan is het mogelijk om je zorgverzekering (deels) te regelen op het eiland. Er kan een periode overheen gaan tot dit geregeld is. Daarom is het raadzaam om voor de overbruggende periode een zorgverzekering af te sluiten. Hiervoor verwijzen we je naar OOM Verzekeringen. Ook raden we je aan om een reisverzekering af te sluiten. Houd rekening met het volgende:
Wie langer dan drie maanden in Zwitserland verblijft, is verplicht om een basiszorgverzekering af te sluiten. Wanneer je nog ingeschreven staat in Nederland krijg je van de Zwitserse verzekeraar een formulier (E106). Deze dien je in bij CZ in Nederland. Op deze wijze betaal je in Nederland geen basisverzekering meer, maar kun je nog wel in Nederland ziektekosten declareren. Wanneer je bent uitgeschreven uit Nederland, wordt jouw ziektekostenverzekering in Nederland stopgezet en kun je helemaal overstappen naar een Zwitserse verzekeringsmaatschappij. Ook voor Zwitserland geldt dat het handig is om een reisverzekering af te sluiten. Als je van wintersporten houdt, raden we je aan om je aanvullend te verzekeren.
Zorg ervoor dat je paspoort gedurende de periode dat je weg bent geldig is. Buiten Nederland kost het aanvragen van een paspoort meer tijd, geld en moeite. Met een geldig Nederlands rijbewijs mag je in alle EU-landen autorijden, zo ook in Zwitserland en in Caribisch Nederland. Verloopt het rijbewijs tijdens jouw verblijf in het buitenland, dan wissel je het Nederlandse rijbewijs om voor een rijbewijs uit het land waar je woont.
Wanneer je naar de Caribbean vertrekt, activeer dan jouw bankpas voor gebruik buiten Europa. Dit kun je makkelijk online regelen. Voor Zwitserland is dit niet nodig. Houd er rekening mee dat een Zwitserse bankrekening verplicht is om salaris te kunnen ontvangen. In de Caribbean is dit geen vereiste, maar kun je er wel voor kiezen om een bankrekening op het eiland te openen. Het is slim om voor jouw reis te controleren met welke valuta in het land betaald wordt. In de Caribbean kan dit Amerikaanse Dollar, Antilliaanse Gulden of Arubaanse Florin zijn. In Zwitserland betalen ze met de Zwitserse Frank. Wij adviseren je om wat contant geld mee te nemen. Ook een tweede bankpas of creditcard is handig om mee te nemen. Een creditcard is zeker aan te raden, deze kan nodig zijn voor de borg van een huurauto.
Er zijn verschillende documenten die je moet meenemen naar het buitenland, dit verschilt per land. Een paar standaard documenten die wij altijd opvragen zijn:
In Zwitserland vragen ze om een diploma-erkenning. Hiervoor heb je het BIG-uittreksel en CCPS (Certificate of Current Professional Status) nodig. Voor sommige functies vragen ze ook de verklaring EU-RL 2005/36/eg. Mocht dit voor jou van toepassing zijn, dan laten we je dit weten.
Jouw werkervaring in het buitenland kun je laten meetellen voor jouw BIG-herregistratie. De werkervaring uit het buitenland telt alleen mee wanneer je tijdens de werkervaring geregistreerd was in een wettelijk ingesteld register in het land waar je werkerving hebt opgedaan. Als het land geen register heeft, telt de werkervaring zonder registratie wel mee. Het is belangrijk dat je de bewijsstukken hiervan goed bewaard. Het BIG-register kan de zorgverlener vragen om documenten aan te leveren als bewijs. Een voorbeeld van een bewijsstuk is een werkgeversverklaring.
Voor zowel Zwitserland als het Caribisch gebied worden geen vaccinaties aanbevolen. Wel is binnen de zorginstellingen de Hepatitis B-vaccinatie verplicht. Alleen voor het ziekenhuis op Sint Maarten is een uitgebreidere medische keuring nodig. Hier vragen ze om een BMR-vaccinatie, waterpokken titerbepaling, Mantoux, en MRSA kweek. Wanneer jouw inzet voor Sint Maarten is bevestigd, word je hier tijdig over geïnformeerd.
Gebruik deze paklijst bij het inpakken van jouw koffer.
Bel ons dan op 020 – 510 6754