Neurochirurg

Wat is neurochirurgie?

Neurochirurgie is het medisch specialisme dat patiënten met aandoeningen aan het zenuwstelsel en de omliggende structuren opereert. Het zenuwstelsel bestaat uit de hersenen, het ruggenmerg en de zenuwen. Daarnaast opereert de neurochirurg ook de omliggende vliezen en bloedvaten, de wervelkolom en de schedel. Als neurochirurg houd je je bijvoorbeeld bezig met het opereren van hersentumoren, het stoppen van hersenbloedingen, het herstellen van nek- en rughernia’s of het uitvoeren van spoedoperaties na bijvoorbeeld een ongeval (zoals een schedelfractuur). Naast je werk in de operatiekamer houd je je ook bezig met het stellen van diagnoses, het voorschrijven van medicatie, voorlichting geven aan de patiënt, voor- en nacontroles, administratie en medisch overleg met andere specialisten.

Wat is het verschil tussen een neurochirurg en neuroloog?

Als neurochirurg werk je veel samen met de neuroloog. Een neuroloog houdt zich namelijk ook bezig met het zenuwstelsel van de mens. Patiënten met klachten aan het zenuwstelsel komen vaak eerst bij een neuroloog terecht. Moet de patiënt worden geopereerd, dan verwijst de neuroloog de patiënt vervolgens naar een neurochirurg. Dit is het grote verschil tussen een neuroloog en neurochirurg, namelijk dat een neurochirurg mag opereren en een neuroloog niet.

Daarnaast werk je als neurochirurg veel samen met de radioloog en je collega’s op de operatiekamer, zoals de anesthesioloog, de operatieassistenten of een arts-assistent.

Opleiding neurochirurgie

De neurochirurgie opleiding duurt zes jaar. In totaal studeer je dus twaalf jaar, waarvan zes jaar Geneeskunde en zes jaar de opleiding tot neurochirurg. Binnen deze specialisatie leer je één jaar over klinische neurologie en vijf jaar over het vak neurochirurgie zelf. Twaalf jaar studeren klinkt lang, maar in feite ben je de laatste jaren als AIOS neurochirurgie al aan het werk als neurochirurg. Tijdens de opleiding neurochirurgie leer je opereren en diagnoses te stellen onder leiding van diverse neurochirurgen.

Heb jij de opleiding Geneeskunde afgerond en ben je benieuwd naar neurochirurgie? Ga dan aan de slag in een academisch ziekenhuis als ANIOS neurochirurgie om te kijken of het bij je past. Jaarlijks zijn er maar zes opleidingsplekken voor AIOS neurochirurgie.

Wat verdient een neurochirurg?

Het salaris van een neurochirurg die net zijn specialisatie heeft afgerond start ongeveer op €70.000,- bruto per jaar conform cao AMS (arbeidsvoorwaarden medisch specialisten) en op basis van een fulltime werkweek van 45 uur. Dit salaris kan oplopen tot €130.000,- bruto per jaar. Via TMI kan dit salaris oplopen tot €143.292,- bruto per jaar. Ook kun je als neurochirurg aan de slag als zzp’er, het is lastig om te zeggen welk uurtarief je kunt vragen. Dit is afhankelijk van onder andere het aantal jaar werkervaring.

Benieuwd naar de mogelijkheden via TMI?

Neem dan contact op!
Gerwin Grootoonk

Gerwin Grootoonk

Senior Consultant Artsen & Specialisten & Team coördinator

06 - 415 123 37 gerwin@tmi.nl