Werken op de operatiekamer (OK)

De afkorting van operatiekamer is OK. Het OK-complex kent verschillende soorten banen en het is een apart gedeelte binnen het ziekenhuis. Ben jij benieuwd wat voor soort werk je kunt doen op de OK? Hier leggen we uit wat het OK-complex is en welke beroepen er allemaal onder vallen.

Waar bestaat een OK-complex uit?

Het OK-complex bestaat allereerst uit meerdere operatiekamers. Het aantal operatiekamers is afhankelijk van het soort ziekenhuis. Bij een perifeer ziekenhuis zijn er vaak vier tot vijf operatiekamers, maar bij een topklinisch of academisch ziekenhuis zijn er snel al twintig operatiekamers. Hier heb je ook OK’s die speciaal zijn ingericht voor bijvoorbeeld vaat- of robotchirurgie.

Naast de operatiekamers bestaat het OK-complex uit voorbereidingsruimtes (holding) en uitslaapkamers (verkoever). Voor een operatie ligt de patiënt op de holding en na de operatie zal de patiënt naar de Verkoeverafdeling (Recovery) gaan om uit te slapen.

Benieuwd naar verhalen van het OK-complex?

Narcose Ervaringsverhaal
13 december 2021 - Marlou Kramer

Anesthesie: een technisch vak met patiëntencontact

operatie Ervaringsverhaal
17 mei 2021 - Cynthia Buckert

OK-assistent Miriam vertelt over haar uitdagende beroep

Ziekenhuisbedden Ervaringsverhaal
30 november 2021 - Cynthia Buckert

Guido Rutten over zijn werk op de Recovery

Verder is er nog een speciale bewakingsafdeling, namelijk de PACU. PACU is de afkorting voor Post Anesthesia Care Unit. Op de PACU wordt er intensiever bewaakt en ligt een patiënt alleen bij een grote operatie of als de lichamelijke conditie niet goed is. Soms blijkt er tijdens de operatie dat extra bewaking nodig is. Dan zal de patiënt na de operatie naar de PACU gaan in plaats van de Recovery.

Tot slot bestaan er nog poliklinische operatiekamers. Deze bevinden zich niet in het OK-complex maar vallen onder de dagbehandeling. Op de poliklinische operatiekamer vinden kleine ingrepen plaats en kan de patiënt op dezelfde dag al naar huis.

Privéklinieken beschikken vaak maar over één operatiekamer en één recovery bed. De ingrepen die hier worden gedaan zijn meestal dagbehandelingen en hier zijn de patiënten per definitie gezond. Ze komen bijvoorbeeld voor een borstvergroting, ooglidcorrectie of kruisbandoperatie. Daarom is de kans op complicaties minder groot.

Wie werken er op de operatiekamer?

Wil je meer informatie over specifieke beroepen binnen de OK? In onderstaand overzicht leggen we per functie uit wat het inhoudt. Daarnaast vind je ook informatie over de opleiding, de werkplekken, het salaris en vacatures bij TMI.

Anesthesiemedewerker

vrouw mondkapje medicatie

De taken van een anesthesiemedewerker is een combinatie van techniek en sociaal. Je bewaakt en begeleidt de patiënt voor, tijdens en na de operatie.

Meer informatie

Medewerker Steriele Medische Hulpmiddelen

operatie-instrumenten-mobiel

Je bent als CSA medewerker, ook wel medewerker steriele medische hulpmiddelen (MSMH) of sterilisatie assistent, verantwoordelijk voor het reinigen, desinfecteren, steriliseren, controleren en verpakken van medische instrumenten.

Meer informatie

Operatieassistent

operatie vrouw veiligheidsbril-mondkap

De werkzaamheden van een operatieassistent zijn erg uiteenlopend en bestaan uit drie onderdelen; omlopen, instrumenteren of assisteren.

Meer informatie

Recovery verpleegkundige

Als recovery verpleegkundige ben  je werkzaam op de recovery, ook wel verkoeverruimte, waar patiënten liggen die een operatie hebben ondergaan en van wie de vitale functies worden bewaakt, geobserveerd en zo nodig ondersteund.

Meer informatie

Medisch specialisten

Anesthesioloog

Een anesthesioloog is in feite een pijnspecialist en beschermt het lichaam van patiënten tegen schadelijke gevolgen.

Meer informatie

Cardiothoracaal chirurg

Als thorax chirurg voer je hartklepoperaties of bypasses van de kransslagaderen uit, zet je stents in de aorta, opereer je kinderen met aangeboren long- of hartafwijkingen, of behandel je ouderen met hartritmestoornissen of afwijkingen en tumoren van de long.

Meer informatie

Chirurg (specialist heelkunde)

Als chirurg opereer je verwondingen, tumoren, botbreuken, dichtgeslibde aderen of infecties in de buik, zoals een blinde darmontsteking.

Meer informatie

Gynaecoloog

Als gynaecoloog houd je je bezig met bevallingen en zwangerschappen, het uitvoeren van fertiliteitsonderzoek, diagnosticeren en behandelen van eierstokkanker of problemen op het gebied van seks, de overgang, anticonceptie, menstruatiestoornissen en bekkenbodem- en incontinentieproblemen.

Meer informatie

Keel- neus- en oorarts (KNO-arts)

De KNO-arts houdt zich dus bezig met de behandeling van aandoeningen aan de keel, neus en de oren bij patiënten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan stemproblemen, ernstige oorontstekingen, het zetten van buisjes, ontstoken amandelen, slechthorendheid en evenwichtsstoornissen.

Meer informatie

Neurochirurg

Neurochirurgie is het medisch specialisme dat patiënten met aandoeningen aan het zenuwstelsel en de omliggende structuren opereert. Het zenuwstelsel bestaat uit de hersenen, het ruggenmerg en de zenuwen.

Meer informatie

Orthopedisch chirurg (orthopeed)

Het doel van een orthopeed is het verminderen van pijn en het creëren van meer bewegingsvrijheid in het bewegingsapparaat.

Meer informatie

Oogarts

Een oogarts is een medisch specialist en helpt patiënten van alle leeftijden die oogklachten en/of -aandoeningen hebben.

Meer informatie

Uroloog

Een uroloog behandelt patiënten met aandoeningen of stoornissen aan hun urinewegen, de blaas en de nieren. Mannen gaan tevens voor behandelingen aan de geslachtsorgaan naar de uroloog.

Meer informatie

Benieuwd naar de mogelijkheden binnen TMI?

Neem dan contact op!
kelly jansen

Kelly Jansen

Teamcoördinator Recruitment

020 - 510 6754 werving@tmi.nl

Martijn de Vette

Recruitment manager

020 - 510 6754 martijn@tmi.nl