Orthopedisch Chirurg (Orthopeed)

Wat is een orthopeed?

De betekenis van een orthopeed ofwel orthopedisch chirurg is een medisch specialist die operaties uitvoert aan botten, spieren en/of gewrichten. Je moet een orthopeed niet verwarren met een orthopedagoog. Dit is geheel iets anders. Als orthopedisch chirurg ben je breed opgeleid zodat je iedereen met een orthopedische klacht kunt behandelen. Echter kun je je binnen de orthopedie nog verder specialiseren tot een specifieke gewricht bijvoorbeeld; schouder / elleboog / hand / pols, heup, knie, wervelkolom, voet en enkel of kinderorthopedie.

Wat doet een orthopeed?

Het doel van een orthopeed is het verminderen van pijn en het creëren van meer bewegingsvrijheid in het bewegingsapparaat. Voorbeelden van orthopedische chirurgie zijn het opereren van botbreuken of het vervangen van gewrichten, zoals bij ernstige artrose. Maar daarnaast behandelt een orthopedisch chirurg ook patiënten met andere aandoeningen, zoals knieslijtage, meniscus- of peesletsels, reuma, hernia’s, bottumoren en slijmbeursontstekingen.

Bij een nieuwe patiënt doe je altijd een intakegesprek. Tijdens een intakegesprek vraag je naar de klacht, onderzoek je de ziektegeschiedenis en voer je als orthopeed en / of AIOS een lichamelijk onderzoek uit bij de patiënt. Daarnaast wordt er vaak een röntgenfoto of scan verricht. Met deze gegevens stel je vervolgens de diagnose en bepaal je de ernst van de klacht. Daarna wordt het behandelplan opgesteld en uitgelegd.

Binnen de orthopedische chirurgie heb je twee verschillende soorten behandelingen: een conservatieve of een operatieve behandeling. Een conservatieve behandeling houdt in dat je niet opereert, maar bijvoorbeeld braces aanmeet of oefeningen en medicatie voorschrijft. Een operatieve behandeling houdt in dat je de patiënt gaat opereren.

Als orthopeed werk je vaak samen met andere behandelaren om de doelen in het behandelplan zo goed mogelijk te bereiken, zoals de radioloog, reumatoloog, revalidatiearts of fysiotherapeut.

Opleidingsplekken Duitsland

Heb je de opleiding Geneeskunde afgerond en ben je opzoek naar opleidingsplek als AIOS? TMI biedt diverse opleidingsplekken aan in Duitsland!

Bekijk de vacatures

Opleiding orthopedie

De opleiding tot orthopedisch chirurg duurt zes jaar. In totaal studeer je dus twaalf jaar, waarvan zes jaar Geneeskunde en zes jaar de opleiding tot orthopedisch chirurg. Na je studie Geneeskunde kun je solliciteren voor een opleidingsplaats tot orthopeed bij een ziekenhuis. De opleiding tot orthopedisch chirurg bestaat uit twee jaar algemene heelkunde en vier jaar orthopedie. Hierbij is het mogelijk om je te specialiseren op verschillende terreinen, zoals traumatologie, reumachirurgie, oncologie, kinderorthopedie of specifieke lichaamsdelen, zoals de heup of schouder. Tijdens de opleiding leer je opereren en diagnoses stellen onder leiding van verschillende ervaren orthopedisch chirurgen en krijg je steeds meer verantwoordelijkheden over de behandeling van de patiënt.

Wat verdient een orthopeed?

Het salaris van een orthopedisch chirurg is conform de cao Arbeidsvoorwaarden Medisch Specialisten (AMS). Op basis van een 45-urige werkweek verdiend een net afgestudeerde orthopeed ongeveer €5.800,- bruto per maand. Na het opdoen van meer ervaring kan dit oplopen tot €10.800,- bruto per maand. Als orthopedisch chirurg kun je ook aan de slag bij TMI en verdien je gegarandeerd meer. Bij ons verdien je namelijk op basis van detachering minimaal €6.636,- en maximaal €11.941,- bruto per maand.

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Neem contact op!
martijn de vette portretfoto

Martijn de Vette

Recruitment manager

020 - 510 6754 martijn@tmi.nl