Orthopedagoog

Wat is een orthopedagoog?

Een orthopedagoog is iemand die gespecialiseerd is in leer-, ontwikkelings- en opvoedingsproblematiek. Ook behandel je cliënten die een verstandelijke- of lichamelijke beperking hebben. Als orthopedagoog ben je ook wel een opvoedkundige, wat betekent dat je veel met kinderen en jongeren werkt. In enkele gevallen werk je met volwassenen met gedrags- of ontwikkelingsproblemen.

Als orthopedagoog houd je je bezig met de diagnostiek en advisering. Je verricht diagnostisch onderzoek door middel van gesprekken, vragenlijsten, en observaties. Gedurende het onderzoek zorg je ervoor dat ouders, voogden, begeleiders en/of leerkrachten betrokken zijn. Dit doe je door middel van goede informatievoorziening. Tevens fungeer je als eerste aanspreekpunt voor derden.

Verder geef je advies met betrekking tot pedagogische methoden en didactische programma’s. Ook zorg je ervoor dat jouw kennis up-to-date is door het bijwonen van lezingen, het volgen van (bij-) scholingen en het uitvoeren van literatuurstudies.

Je kunt als orthopedagoog onder andere gaan werken in de jeugdzorg, geestelijke gezondheidszorg, gehandicaptenzorg of op scholen. Als orthopedagoog werk je vaak samen met andere hulpverleners zoals psychologen, jongerenwerkers en huisartsen.

Wat is een orthopedagoog-generalist?

Een orthopedagoog-generalist is iemand die begeleiding geeft aan kinderen, jongeren en in sommige gevallen volwassen met verschillende (gedrags)problematieken. Je bent verantwoordelijk voor de diagnostiek, begeleiding en behandeling van deze cliënten. Ook geef je leiding aan het team en andere hulpverleners.

Als orthopedagoog-generalist heb je een hoger opleidingsniveau dan een orthopedagoog. Het belangrijkste verschil tussen een orthopedagoog en een orthopedagoog-generalist is dan ook de vakbekwaamheid. Als orthopedagoog-generalist handel je zelfstandiger in vergelijking met een orthopedagoog, dit uit zich ook in een hoger salaris dan een orthopedagoog. Verder heb je meer gespecialiseerde bekwaamheden op het gebied van wetenschappelijk onderzoek, diagnostiek en behandeling. Tevens heb je een coördinerende rol in de behandeling van de cliënt indien er meerdere hulpverleners betrokken zijn.

De opleiding van een orthopedagoog

Indien je de ambitie hebt om orthopedagoog te worden dien je eerst de universitaire studie Pedagogische Wetenschappen te hebben afgerond. Deze studie duurt drie jaar. Daarna dien je nog een master Orthopedagogiek te volgen. Deze master duurt vervolgens nog één jaar.

Je kunt je ook aanmelden voor de master Orthopedagogiek als je een relevante hbo-opleiding en pre-master gedaan hebt. Als je orthopedagoog-generalist wilt worden, dien je een post-master tot orthopedagoog-generalist te volgen.

Uitgelichte vacatures

Het salaris van een orthopedagoog

Het salaris van een orthopedagoog is afhankelijk van waar en onder welk cao je werkzaam bent. Over het algemeen val je in schaal 60 of 65 van het betreffende cao. Het gemiddelde salaris van een orthopedagoog ligt tussen de €3.306,- en €4.981,- bruto per maand. Indien je een eigen praktijk hebt als orthopedagoog, hangen de inkomsten af van de hoeveelheid werk en de gestelde tarieven. Het salaris van een orthopedagoog-generalist begint bij €4.500,- en kan oplopen naar een salaris van €6.500,- bruto per maand.

Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging?

Bekijk de vacatures

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Onze consultants helpen je hier graag mee verder!
Gerwin Grootoonk

Gerwin Grootoonk

Senior Consultant Artsen & Specialisten & Team coördinator

06 - 415 123 37 gerwin@tmi.nl

Judith Randerath

Senior Consultant Artsen & Specialisten

06 - 542 625 55 judith@tmi.nl