Psycholoog

Wat doet een psycholoog?

Binnen de functie psycholoog ben je opgeleid om het gedrag van mensen te bestuderen. Je diagnosticeert psychologische en emotionele stoornissen bij patiënten. Vervolgens adviseer en begeleid je hen. De betekenis van een psycholoog is letterlijk iemand die zich als beroep bezighoudt met de menselijke geest en het menselijk gedrag.

Wil jij psycholoog worden?

Om psycholoog te kunnen worden dien je eerst de universitaire Psychologie opleiding te hebben afgerond. Dit is een bachelor van drie jaar en een master van één jaar. Maar eigenlijk moet je jezelf de vraag stellen “Wat voor psycholoog wil ik worden?”. Na de universitaire studie tot psycholoog ben je er namelijk nog niet en is het gewenst om door te studeren. Probeer daarom eerst uit te zoeken welke richting je op wilt binnen de psychologie. Onderaan deze pagina vind je de richtingen die je op kunt gaan en hier verder op inlezen.

Wat verdient een psycholoog?

Het salaris van een psycholoog hangt af van de werkervaring en vervolgopleidingen die je hebt gevolgd. Een basispsycholoog verdient bijvoorbeeld minder dan een GZ-psycholoog. Maar een klinisch psycholoog verdient weer meer dan een GZ-psycholoog. Het inkomen van een psycholoog is daarom moeilijk in te schatten. Het salaris begint bij €2.963,- bruto per maand als basispsycholoog en is maximaal €7.934,- bruto per maand als klinisch psycholoog.

Psycholoog NIP-registratie

De benaming psycholoog is geen beschermde titel. Dit betekent dat iedereen die de opleiding psychologie (wo) of toegepaste psychologie (hbo) heeft afgerond zichzelf (toegepast) psycholoog kan noemen. Daarom kan jij je als psycholoog registreren bij het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP), de grootste beroepsvereniging voor psychologen. Voor een psycholoog betekent deze NIP-registratie dat je als psycholoog bewijst dat jij over genoeg deskundigheid en kwaliteit beschikt. Om je als psycholoog te kunnen registreren bij het NIP moet je een bepaald aantal uren werkervaring kunnen aantonen en/of extra opleidingen doen.

Waar kun je werken als psycholoog?

Als psycholoog kan je bij veel verschillende instanties terecht. Je kan bijvoorbeeld aan de slag in een ziekenhuis, psychiatrisch instelling of gezondheidscentrum. Maar ook binnen de gehandicaptenzorg, verslavingszorg, gevangenis of jeugdzorg. Bekijk ook de vacatures van TMI om te zien waar je kunt werken.

Functies binnen de psychologie

Wil je meer informatie over specifieke functies binnen de psychologie? In het overzicht hieronder gaan we hier dieper op in. Zo vind je informatie over de taken, vaardigheden, werkplekken, salaris en opleiding van de specifieke functies.

Basispsycholoog

vrouw lach oorbellen

Als basispsycholoog kun je aan de slag bij diverse instellingen zoals justitie, de ggz, als onderzoeker of binnen het bedrijfsleven.

Meer informatie

Gedragswetenschapper

man geruit overhemd

Als gedragswetenschapper observeer en onderzoek je het gedrag van cliënten met gedragsproblematieken. Dit doe je aan de hand van diagnostische onderzoeks- en observatie methoden.

Meer informatie

GZ-Psycholoog

Als GZ-psycholoog diagnosticeer en behandel jij patiënten met psychische stoornissen en problemen in hun leefomgeving.

Meer informatie

Klinisch psycholoog

vrouw lach hand

Een klinisch psycholoog is een gespecialiseerde GZ-psycholoog. Wanneer een standaard psychologische behandeling niet mogelijk is, wordt men verwezen naar een klinisch psycholoog die handelt met complexe persoonlijkheidsstoornissen of het leren omgaan met chronische ziekten.

Meer informatie

Orthopedagoog

vrouw kort haar colbert

Een orthopedagoog is iemand die gespecialiseerd is in leer-, ontwikkelings- en opvoedingsproblematiek. Ook behandel je cliënten die een verstandelijke- of lichamelijke beperking hebben.

Meer informatie

Psychotherapeut

Psychotherapeut

Een psychotherapeut biedt over het algemeen langere en intensievere behandelingen dan een psycholoog.

Meer informatie

Benieuwd naar de mogelijkheden binnen TMI?

Neem contact op!
Gerwin Grootoonk

Gerwin Grootoonk

Senior Consultant Artsen & Specialisten & Team coördinator

06 - 415 123 37 gerwin@tmi.nl
Dianne breuer portretfoto

Dianne Breuer

Senior Consultant Artsen & Specialisten

06 - 158 902 01 dianne@tmi.nl