Klinisch psycholoog

Wat doet een klinisch psycholoog?

Een klinisch psycholoog is een gespecialiseerde GZ-psycholoog. Wanneer een standaard psychologische behandeling niet mogelijk is, wordt men verwezen naar een klinisch psycholoog die handelt met complexe persoonlijkheidsstoornissen of het leren omgaan met chronische ziekten. Je voert gesprekken en doet tests om vast te stellen hoe bepaald gedrag ontstaan is en hoe je het kunt veranderen door middel van een behandelplan. Als klinisch psycholoog beheers je veel behandeltechnieken en ben je tevens opgeleid tot psychotherapeut. Verder ben je ook veel bezig met wetenschappelijk onderzoek om dit vervolgens toe te passen in de praktijk.

Klinisch psycholoog opleiding

Hoe word je klinisch psycholoog? Heb jij de driejarige,  universitaire bacheloropleiding Psychologie afgerond plus een twee jarige masteropleiding Gezondheidszorgpsychologie en ben jij BIG-geregistreerd GZ-psycholoog? Dan kan jij je aanmelden voor de vervolgopleiding tot klinisch psycholoog. De opleiding duurt vier jaar waarbij je kan kiezen voor de richting ‘volwassenen en ouderen’ of ‘kinderen en jeugd’. Tijdens de opleiding verwerf je specialistische kennis en vaardigheden op het gebied van de gezondheidszorgpsychologie. De onderwerpen die aan bod komen, zijn diagnostiek, behandeling (waaronder psychotherapie), onderzoek en innovatie.

Uitgelichte vacatures

Klinisch psycholoog salaris

Het salaris van een klinisch psycholoog hangt af van de zorginstelling. De meeste klinisch psychologen werken binnen de geestelijke gezondheidszorg, dan val je onder de cao ggz. Ook kun je aan de slag binnen het ziekenhuis, dan val je onder de cao ziekenhuizen. Als klinisch psycholoog start je met een minimum brutosalaris van ongeveer €3.900,-. Dit wordt meer naarmate je meer ervaring opdoet. Een klinisch psycholoog-salaris ligt gemiddeld hoger bij TMI, namelijk tussen de €5.030,- en €7.934,- bruto per maand. Deze salarissen zijn gebaseerd op cao ggz, FWG 75.

Benieuwd naar de mogelijkheden als klinisch psycholoog?

Bekijk de vacatures

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Onze consultants helpen je hier graag mee verder!

Dianne Breuer

Senior Consultant Artsen & Specialisten

06 - 158 902 01 dianne@tmi.nl
Gerwin Grootoonk

Gerwin Grootoonk

Senior Consultant Artsen & Specialisten & Team coördinator

06 - 415 123 37 gerwin@tmi.nl