GZ-Psycholoog

Wat doet een GZ-psycholoog?

Allereerst de vraag: Wat is een GZ-psycholoog? De GZ-psycholoog betekent letterlijk gezondheidszorgpsycholoog. Als GZ-psycholoog diagnosticeer en behandel jij patiënten met psychische stoornissen en problemen in hun leefomgeving. Jouw taken zijn onder andere: het voeren van intakegesprekken met patiënten, het verrichten van observaties en het interpreteren van psychodiagnostisch onderzoek. Daarnaast stel je een behandelplan op, voer je deze uit en adviseer jij je directe collega’s hierover.

GZ-psycholoog opleiding

Hoe word je GZ-psycholoog? Nadat je de universitaire opleiding tot psycholoog hebt afgerond, kun je als psycholoog in opleiding tot GZ-psycholoog. Deze specialisatie duurt twee jaar waarbij je na afronding wordt opgenomen in het BIG-register. Nadat je BIG-geregistreerd staat als GZ-psycholoog kun je aan de slag bij diverse zorginstellingen, zoals de ggz, gehandicaptenzorg, kinder- en jeugdhulpverlening, ziekenhuizen, gevangenissen of bijvoorbeeld de verslavingszorg. Ben je benieuwd wat het verschil is tussen een klinisch psycholoog en een GZ-psycholoog? Je kunt er ook voor kiezen om als GZ-psycholoog in opleiding te gaan tot klinisch psycholoog. Deze specialisatie duurt vier jaar.

Opleidingsplaats GZ-psycholoog

Toelating tot de GZ-psycholoog opleiding wordt geregeld door de Vereniging LOGO (Landelijke overleg Geestelijke gezondheidszorg Opleidingsinstellingen). Bij de volgende opleidingsplaatsen kun je GZ-psycholoog worden:

Tevens vind je op deze websites ook vacatures voor GZ-psycholoog in opleiding.

Uitgelichte vacatures

Hoeveel verdient een GZ-psycholoog?

Je kunt als GZ-psycholoog ervoor kiezen om binnen de geestelijke gezondheidszorg, VVT-instelling, in een ziekenhuis of binnen de jeugdzorg te gaan werken. Voor deze instellingen gelden verschillende cao’s, waardoor de salarissen ook zullen verschillen. De meeste GZ-psychologen werken binnen de ggz, daarom noemen we hieronder de salarissen gebaseerd op de cao ggz.

Als GZ-psycholoog bij de ggz start je in salarisschaal 65. Het GZ-psycholoog salaris ligt gemiddeld tussen de €4.381,- en €5.734,- bruto per maand. Dit hangt af van je werkervaring. Daarnaast krijg je 8% vakantiegeld en een eindejaarsuitkering. Voer jij daarnaast ook managementtaken uit? Dan stap je in GZ-psycholoog schaal 70. Onder managementtaken valt onder ander het leidinggeven aan collega’s en verantwoordelijke voor het beleid en de behandelingen.

Ben je werkzaam binnen een verzorgingstehuis, verpleeghuis of de thuiszorg? Dan is het loon van een GZ-psycholoog minimaal €4.061,- en maximaal €6.117,- bruto per maand.

Werken als GZ-psycholoog zzp’er

Als GZ-psycholoog kun je ook aan de slag als zzp’er. Je bepaalt zelf waar en hoeveel je werkt en voor welk uurtarief. Als zzp’er ben je namelijk eigen baas! Het uurtarief van een GZ-psycholoog zzp’er verschilt per opdrachtgever en werkervaring, TMI kan je hierbij adviseren. Ben jij geïnteresseerd om als zzp’er aan de slag te gaan? Kom dan naar onze (online) zzp-avond.

Toe aan een nieuwe uitdaging als GZ-psycholoog?

Bekijk de vacatures

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Onze consultants helpen je hier graag mee verder!
Dianne breuer portretfoto

Dianne Breuer

Senior Consultant Artsen & Specialisten

06 - 158 902 01 dianne@tmi.nl
Gerwin Grootoonk

Gerwin Grootoonk

Senior Consultant Artsen & Specialisten & Team coördinator

06 - 415 123 37 gerwin@tmi.nl