Psychotherapeut

Wat is een psychotherapeut?

Werken binnen de psychotherapie betekent dat je betekenisvol werk verricht. De betekenis van psychotherapeut is namelijk het helpen van cliënten met complexe psychische problemen. Deze problemen hebben vaak met iemands persoonlijkheid te maken, denk hierbij aan angst- en stemmingsstoornissen, persoonlijkheidsproblematiek, identiteit- en gedragsstoornissen. Het beroep psychotherapeut is een beschermde titel en je kunt alleen met een geldige BIG-registratie psychotherapeut worden.

Wat doet een psychotherapeut?

Als psychotherapeut ben jij verantwoordelijk voor het behandelen van cliënten met uiteenlopende psychische klachten. Dit zijn vaak lange en intensieve behandelingen die zowel individueel als in groepen plaats kunnen vinden. Jouw volledige takenpakket bestaat uit:

Hoe word je psychotherapeut?

Om psychotherapeut te worden, dien je de postmaster opleiding Psychotherapie te volgen. Voorafgaand aan deze opleiding tot psychotherapeut moet je zijn afgestudeerd in de richting van psychologie, pedagogische wetenschappen, geestelijke gezondheidskunde of geneeskunde. Om met de psychotherapeut opleiding te kunnen starten, heb je dus een WO-masteropleiding voltooid. Het is dus niet mogelijk om met een vooropleiding op mbo- of hbo-niveau psychotherapeut te worden. Daarnaast bestaan er ook geen mbo- en/of hbo-opleidingen tot psychotherapeut. De opleidingsplaats om psychotherapeut te worden is divers en kan in heel Nederland worden gevold. De normale duur van de opleiding Psychotherapie is minimaal vier en maximaal zes jaar. Ook is het mogelijk een verkorte opleiding tot psychotherapeut te volgen en duurt drie jaar. Tot slot is het ook mogelijk om als GZ-psycholoog in opleiding te gaan tot psychotherapeut. Omdat een GZ-psycholoog al psychotherapievakken heeft gevolgd tijdens de opleiding, kun je tevens een verkorte opleiding doen tot psychotherapeut en doe je minimaal drie en maximaal vier jaar over de opleiding.

Het verschil tussen een psycholoog en psychotherapeut

Wat is nu eigenlijk het verschil tussen een psycholoog en een psychotherapeut? Het grootste verschil is dat een psychotherapeut een BIG-registratie heeft en een basispsycholoog niet. Echter zijn er verschillende soorten psychologen, zoals een klinisch psycholoog of GZ-psycholoog. Het soort psycholoog wat het meest overeenkomt met een psychotherapeut is een klinisch psycholoog. Waar deze twee beroepen op veel vlakken overeenkomen, verschillen klinisch psychologen en psychotherapeuten met name in hun werkwijze. Een psychotherapeut biedt namelijk over het algemeen langere en intensievere behandelingen dan een psycholoog.

Wat verdient een psychotherapeut?

Het salaris van een psychotherapeut valt onder de cao Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) en is ingeschaald in FWG 70. Dit komt neer op een salaris tussen de €3.794,- en maximaal €5.863,- per maand op basis van een fulltime werkweek.

Wil je meer informatie over werken als psychotherapeut bij TMI? Onze consultants helpen je hier graag mee verder!

Neem contact op