Gedragswetenschapper

Wat doet een gedragswetenschapper?

Als gedragswetenschapper observeer en onderzoek je het gedrag van cliënten met gedragsproblematieken. Dit doe je aan de hand van diagnostische onderzoeks- en observatie methoden. Individueel of samen met een specialistisch team zet je als gedragswetenschapper een behandelplan op. Je bent in vele gevallen eindverantwoordelijk voor de behandeling van de cliënt. Ook heb je contact met eventuele familieleden die betrokken zijn bij de behandeling. Als gedragswetenschappers kun je onder andere aan de slag in jeugdzorg. Het betrekken van ouders/voogden in de behandeling is in dat geval vaak essentieel.

Verder geef je advies aan andere hulpverleners met betrekking tot specifieke gedragsproblematieken bij cliënten. Je zorgt ervoor dat de uitvoering van de behandelplannen worden nageleefd. Aanvullend houd je je ook bezig met onderzoek naar specifieke (nieuwe) behandelingen en gedragingen.

Als je je als gedragswetenschapper bezig houdt met de behandeling van cliënten, dan komt het werk voor een groot gedeelte overeen met de werkzaamheden van een orthopedagoog.

Opleiding tot gedragswetenschapper

Je kunt gedragswetenschapper worden door de universitaire master Gedragswetenschappen of Pedagogische wetenschappen af te ronden. Het is een gebruikelijke route om te starten met de universitaire bachelor Psychologie of Pedagogische Wetenschappen. Gevolgd door een eventuele specialisatie binnen de pedagogische wetenschappen of psychologie volgen in de vorm van een master. De bachelor duurt drie jaar en de master één of twee jaar. In totaal neemt het dus vijf jaar in beslag om af te studeren.

Een andere mogelijkheid is het volgen van een hbo bachelor Toegepaste Psychologie. Indien je door middel van deze opleiding aan de slag gaat als gedragswetenschapper zul je minder verantwoordelijkheden hebben dan een op universitair niveau opgeleide gedragswetenschapper.

Salaris gedragswetenschapper

Het salaris van een gedragswetenschapper is afhankelijk van het aantal jaren werkervaring en de afgeronde opleiding. Als wo opgeleide gedragswetenschapper val je onder de cao ggz indien je werkzaam bent bij een zorginstelling. Het salaris van een gedragswetenschapper is minimaal €3.482,- en maximaal €5.957,- bruto per maand. Dit is exclusief een eindejaarsuitkering en 8% vakantietoeslag.

Uitgelichte vacatures

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Onze consultants helpen je hier graag mee verder!
Dianne breuer portretfoto

Dianne Breuer

Senior Consultant Artsen & Specialisten

06 - 158 902 01 dianne@tmi.nl
Gerwin Grootoonk

Gerwin Grootoonk

Senior Consultant Artsen & Specialisten & Team coördinator

06 - 415 123 37 gerwin@tmi.nl