Wat is een revalidatiearts?

Een revalidatiearts houdt zich bezig met revalideren en het verminderen of voorkómen van de gevolgen van een ziekte. Als revalidatiearts houd je je dus niet bezig met het behandelen van de ziekte of aandoening zelf, maar met het herstel na de ziekte en de beperkingen die kunnen of zijn ontstaan als gevolg van een ziekte of aandoening.

Meestal gaat het om ziekten of aandoeningen van het bewegingsapparaat, maar eigenlijk kun je als revalidatiearts bij iedere ziekte om advies worden gevraagd. Voorbeelden van ziekten en aandoeningen waarmee patiënten naar de revalidatiearts komen zijn een beroerte, dwarslaesie, niet-aangeboren hersenletsel, amputatie, reumatische aandoeningen, gewricht gerelateerde aandoeningen, aangeboren afwijkingen of orgaanaandoeningen. Hierbij behandel je als revalidatiearts dus niet de beroerte of de dwarslaesie, maar de gevolgen hiervan: de afname van spierkracht, niet meer kunnen lopen, werk niet meer kunnen uitvoeren, etc.

De revalidatiearts probeert de handicaps te voorkómen of te verminderen, zodat de patiënt zo veel mogelijk zelf kan functioneren in de maatschappij, waarbij je streeft naar zelfstandigheid. Hierbij kijk je als revalidatiearts dus niet alleen naar de medische kant van het probleem, ook bestudeer je de sociale en psychische aspecten van een ziekte of aandoening.

Wat doet een revalidatiearts?

Als revalidatiearts stel je allereerst een diagnose vast, waarbij je ook kijkt naar de gevolgen voor het functioneren. Dit kun je doen door middel van instrumentele bewegingsanalyse, elektromyografie, röntgendiagnostiek en bijvoorbeeld bloedonderzoek. Daarna stel je een behandelplan op met behandeldoelen en doorloop je het hele traject met de patiënt. Hierin bespreek je ook de voortgang. Er bestaan vele behandeltechnieken, zoals virtual reality, sensoren, injecties, elektrostimulatie, orthesen of protheses. Je ziet patiënten op de poli en op de afdelingen. Als revalidatiearts behandel je vaak ook patiënten met chronische pijn, waardoor je voor langere tijd contact met ze hebt en een band met ze opbouwt.

Als revalidatiearts werk je vooral in een ziekenhuis of revalidatiecentrum. Hier begeleid je een team van verschillende disciplines, zoals verpleegkundigen, fysio- en ergotherapeuten, maar ook psychologen en orthopedische schoenmakers.

Opleiding revalidatiearts

De opleiding tot revalidatiearts duurt in totaal tien jaar. De eerste zes jaar rond je de studie Geneeskunde af gevolgd door de revalidatiearts opleiding die vier jaar duurt. Tijdens de opleiding doe je als AIOS revalidatiegeneeskunde veel ervaring op door middel van stages. Je krijgt eerst een basiscursus revalidatiegeneeskunde. Vervolgens loop je verschillende stages in een algemeen ziekenhuis op de afdeling Revalidatiegeneeskunde, in een klinisch centrum voor volwassen patiënten en in een revalidatiecentrum voor kinderen.

Je kunt er ook voor kiezen om stage te lopen bij medisch specialisten in een ander vakgebied dan revalidatiegeneeskunde. Jaarlijks zijn er 33 plekken beschikbaar voor de revalidatiearts opleiding. Om voorrang te krijgen voor deze opleiding is het aan te raden om eerst als ANIOS revalidatiegeneeskunde aan de slag te gaan, om zo al ervaring op te doen binnen het vakgebied. Op deze manier kun je vaak al doorstromen naar de opleiding tot revalidatiearts.

Salaris revalidatiearts

Het salaris van een revalidatiearts in loondienst is volgens de Arbeidsvoorwaarden Medisch Specialisten (AMS). Op basis van een 45-urige werkweek is het salaris voor een revalidatiearts ongeveer €5.833,- bruto per maand. Dit kan oplopen tot €10.833,- per maand. Tevens komt hier bovenop nog een vakantietoeslag van 8% en eventuele toeslagen voor bereikbaarheidsdiensten. Bij TMI is het salaris voor medisch specialisten standaard hoger en verdien je minimaal €6.636,- en maximaal €11.941,- bruto per maand.

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Onze consultants helpen je hier graag mee verder!
femke de bruijn

Femke de Bruijn

Projectmanager

06 - 460 913 32 projectteam@tmi.nl
Gerwin Grootoonk

Gerwin Grootoonk

Senior Consultant Artsen & Specialisten & Team coördinator

06 - 415 123 37 gerwin@tmi.nl