Wat doet een algemeen verpleegkundige?

Als algemeen verpleegkundige speel jij een belangrijke rol in de ondersteuning en verzorging van mensen in het ziekenhuis, verpleeghuis, verzorgingshuis of in de thuiszorg. Een algemeen verpleegkundige is in staat om alle verpleegkundige handelingen uit te voeren, zoals injecteren, wondverzorging, het delen van medicatie en katheteriseren.

Waar werk je als algemeen verpleegkundige?

Als algemeen verpleegkundige werk jij in een ziekenhuis, verpleeg- of verzorgingstehuis of in de thuiszorg. Binnen het ziekenhuis is een algemeen verpleegkundige verantwoordelijk voor de verzorging en opvang van de patiënten, ook assisteert een verpleegkundige een arts bij zijn of haar dagelijkse werkzaamheden. In een verzorgingshuis bied je (oudere) patiënten sociale begeleiding en verpleegkundige hulp. In sommige gevallen zijn deze patiënten verzwakt en dementerend.

In het verpleeghuis verricht jij verpleegkundige handelingen die een patiënt zelf niet meer kan uitvoeren, bijvoorbeeld een injectie geven, wondverzorging, het aanbrengen van een katheter en medicijnen toedienen. In de thuiszorg help je patiënten met het uitvoeren van medische handelingen en lichamelijke ondersteuning. Het is de bedoeling dat de cliënt zo zelfstandig mogelijk kan leven. Concreet bestaan de werkzaamheden van een algemeen verpleegkunde uit:

algemeen verpleegkundige test

Hoe word je algemeen verpleegkundige?

Je kunt algemeen verpleegkundige worden door een mbo-opleiding niveau 4 Verpleegkundige af te ronden. Ook kun je algemeen verpleegkundige worden door de hbo-opleiding Verpleegkunde af te ronden. Daarnaast is het belangrijk dat jij als verpleegkundige stressbestendig en integer bent. Als verpleegkundige ben je een harde werker en heb je geduld. De patiënten worden op een rustige en professionele manier benaderd, hierbij zijn sociale vaardigheden dus ook belangrijk.

Waar en met wie werk je als algemeen verpleegkundige?

Als algemeen verpleegkundige kun jij komen te werken in een ziekenhuis, maar ook in een verpleeg-, of verzorgingshuis of in de thuiszorg. Als algemeen verpleegkundige werk jij veel samen met andere hulpverleners, artsen en deskundigen. Ook heb jij op de werkvloer te maken met de familie en de (naaste) omgeving van de patiënt.

Uitgelichte vacatures

Doorstuderen tot gespecialiseerd verpleegkundige

Nadat je algemeen verpleegkundige bent, kun je ervoor kiezen om door te studeren tot gespecialiseerd verpleegkundige. Een gespecialiseerd verpleegkundige heeft na het afronden van de basisopleiding verpleegkunde een aantal jaar werkervaring in combinatie met een vakgerichte vervolgopleiding. Deze opleiding is gericht op de patiëntengroep die je verpleegt. Hierbij kun je denken aan oncologie-, intensive care (IC)- of bijvoorbeeld de spoedeisende hulp (SEH).

Wat verdien je als algemeen verpleegkundige?

Het salaris voor een algemeen verpleegkundige verschilt op basis van opleidingsniveau. Als je werkzaam bent als mbo algemeen verpleegkundige ontvang je in het begin een salaris van maximaal €2.554,- bruto. Dit kan oplopen tot een maandelijks salaris van €3.468,- bruto. Daarbovenop ontvang je nog vakantiegeld, een eindejaarsuitkering en onregelmatigheidstoeslag indien je onregelmatige werktijden hebt. Het salaris van een hbo-verpleegkundige is minimaal €2.759,- en maximaal €3.922,- bruto per maand.

Werken als zzp’er

Als algemeen verpleegkundige kun je ook aan de slag als zzp’er. Jij bepaalt dan zelf waar en hoeveel je werkt. Je hebt dan meer vrijheid omdat je je eigen baas bent. Het uurtarief van een zzp algemeen verpleegkundige is afhankelijk van de opdrachtgever en jouw werkervaring.

Ben jij zzp’er of wil je aan de slag als zzp’er? Dan kan TMI jou daarbij helpen. Wij ondersteunen je in het maken van de juiste keuzes en zorgen voor passende opdrachten bij één van de vele ziekenhuizen en zorginstellingen waarmee wij samenwerken. Wil je graag meer informatie over het werken als zzp’er in de zorg? Kom dan naar één van onze zzp-startersavonden.

Als verpleegkundige werken bij defensie?

Indien je verpleegkundige bent, kun je na een opleiding bij defensie te hebben gevolgd, aan de slag bij defensie. Jouw functietitel wordt dan ‘Onderofficier Algemeen Militair Verpleegkundige’. Als Onderofficier Algemeen Militair Verpleegkundige verleen je zorg aan militairen van de Koninklijke Landmacht en bij nood ook aan burgers. Dit doe je zowel in binnen- als buitenland.

Welke opleiding heb je nodig om militair verpleegkundige te worden?

Als je Onderofficier Algemeen Militair Verpleegkundige wilt worden moet je eerst een opleiding volgen bij defensie voor acht maanden. Dit is de Onderofficiersopleiding op de Koninklijke Militaire school in Ermelo. Als je deze opleiding hebt afgerond word je geplaatst bij een geneeskundige eenheid.

Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging?

Bekijk de vacatures
Wil jij als verpleegkundige werken bij TMI?