Werken in de verpleging en verzorging

In de verpleging en verzorging zijn veel verschillende soorten banen. Ben jij benieuwd wat voor soort werk je kunt doen in de verpleging en verzorging? Hier leggen we uit wat verpleging en verzorging is, of het werk zwaar is en welke beroepen er allemaal zijn.

Wat is verpleging?

Als je werkzaam bent in de verpleging houd je je bezig met het uitvoeren van verpleegkundige zorg. Dat kan in verschillende gradaties. Je kunt denken aan persoonlijke verzorging zoals wassen en aankleden tot het geven van injecties en medicatie. Verzorgenden houden zich voornamelijk bezig met de basiszorg en verpleegkundigen met verpleegtechnische handelingen. Verzorgenden en verpleegkundigen werken dan ook vaak samen.

Is verpleging een zwaar beroep?

De term zwaar beroep wordt gehanteerd voor beroepen die volgens bepaalde maatstaven als zwaar worden bestempeld. Mensen die deze beroepen uitvoeren mogen drie jaar eerder met pensioen dan mensen die geen zwaar beroep beoefenen. Dit zijn de criteria die worden gehanteerd om te kunnen bepalen of iets een zwaar beroep is:

  1. fysiek belastend werk
  2. belastende werkorganisatie
  3. verhoogde veiligheidsrisico’s
  4. mentale of emotionele belasting

Of de verpleging en verzorging hier ook onder vallen blijft onduidelijk volgens de officiële regels. Er is geen vaste lijst met zware beroepen die eerder met pensioen mogen gaan in Nederland. In het buitenland, België en Oostenrijk bijvoorbeeld, hebben ze dat wel. In Nederland kunnen de officiële instanties het hier niet over eens worden. Zo heb je in de zorg al grote verschillen en is het werk voor een verpleegkundige op de eerste hulp heel anders dan een verpleegkundige in de thuiszorg.

Verpleging en verzorging cao

Wil je meer weten over de cao Verzorging en Verpleeghuizen (VVT)? Of wil je weten wat voor banen er zijn als verpleegkundige, verzorgende of helpende? Bekijk dan onze vacatures.

Functies binnen de verpleging & verzorging

Wil je meer informatie over specifieke functies binnen de zorg en verpleging? In het overzicht hieronder gaan we hier dieper op in. Zo vind je informatie over de taken, vaardigheden, werkplekken, salaris en opleiding van de specifieke functies.

Algemeen verpleegkundige

Een algemeen verpleegkundige is in staat om alle verpleegkundige handelingen uit te voeren. Ontdek hier alles over deze functie en vacatures.

Meer informatie

Ambulanceverpleegkundige

Een ambulanceverpleegkundige geeft zorg en verpleging voor en tijdens het vervoer van een patiënt. Ontdek hier alles over deze functie, van taken tot interessante vacatures.

Meer informatie

CCU verpleegkundige

hart handen stethoscoop

Als CCU verpleegkundige verpleeg je patiënten met acute en complexe hartproblemen. Ontdek hier alles over de functie, van taken tot interessante vacatures.

Meer informatie

Diabetesverpleegkundige

vrouw hoofddoek stethoscoop

Als diabetesverpleegkundige geef jij voorlichting, instructie en praktische hulp aan mensen met diabetes. Ontdek hier alles over deze functie, van taken tot interessante vacatures.

Meer informatie

Dialyseverpleegkundige

vrouw man apparatuur

Als dialyseverpleegkundige begeleid je patiënten met slecht (of niet) werkende nieren.  Ontdek hier alles over deze functie, van taken en vaardigheden tot interessante vacatures.

Meer informatie

Helpende

Als helpende doe je huishoudelijk werk en voer je verzorgende taken uit. Ontdek hier alles over deze functie, van taken tot interessante vacatures.

Meer informatie

IC verpleegkundige

vrouw apparatuur ziekenhuis

Als IC verpleegkundige verpleeg je mensen die in een levensbedreigende situatie verkeren. Ontdek hier alles over deze functie.

Meer informatie

Jeugdverpleegkundige

vrouw kind behandeltafel

Als jeugdverpleegkundige werk je in de preventieve gezondheidszorg. Ontdek hier alles over deze functie, van taken en vaardigheden tot interessante vacatures.

Meer informatie

Justitieel verpleegkundige

vrouw glimlach raam

Als justitieel verpleegkundige verzorg en verpleeg jij gedetineerden die in een justitiële inrichting zitten. Ontdek hier alles over deze functie, van taken tot interessante vacatures.

Meer informatie

Gespecialiseerd verpleegkundige

man bril stethoscoop doktersjas

Als gespecialiseerd verpleegkundige houd je je bezig met een specifiek onderdeel van de gezondheidszorg. Ontdek hier alles over deze functie, van taken tot interessante vacatures.

Meer informatie

Kinderverpleegkundige

kinderverpleegkundige

De taken van een kinderverpleegkundige zijn het verplegen en verzorgen van kinderen tussen de 0 en 18 jaar met gezondheidsproblemen. Ontdek hier alles over deze functie, van taken en vaardigheden tot interessante vacatures.

Meer informatie

Medisch hulpverlener

Als medisch hulpverlener leer je medisch denken, goed communiceren en adequaat handelen in situaties waarbij patiënten gewond zijn.

Meer informatie

Neonatologieverpleegkundige

couveuse baby

Als neonatologieverpleegkundige krijg je te maken met prematuren en zieke pasgeborenen met aangeboren en verworven aandoeningen. Ontdek hier alles over deze functie, van taken tot interessante vacatures.

Meer informatie

Obstetrieverpleegkundige

baby voetjes doktersjas

Een obstetrie verpleegkundige verpleegt vrouwen met problemen in zwangerschap. Ontdek hier alles over deze functie, van taken en vaardigheden tot interessante vacatures.

Meer informatie

Oncologieverpleegkundige

Als oncologieverpleegkundige ben je gespecialiseerd in het geven van zorg aan patiënten met kanker. Je begeleidt de patiënt bij keuzes omtrent het ziek zijn, de behandelingen en het levenseinde.

Meer informatie

Psychiatrisch verpleegkundige

vrouw blauw uniform lach

In de functie van psychiatrisch verpleegkundige houd je je bezig met patiënten die kampen met psychische problemen. Ontdek hier alles over deze functie, van taken tot interessante vacatures.

Meer informatie

Recovery verpleegkundige

vrouw lach doktersjas stethoscoop

Als recovery verpleegkundige ben je werkzaam op de recovery waar patiënten liggen die een operatie hebben ondergaan. Ontdek hier alles over deze functie, van taken tot interessante vacatures.

Meer informatie

SEH Verpleegkundige

man blauw uniform lach

Een SEH verpleegkundige werkt op de afdeling spoedeisende hulp. Ontdek hier alles over deze functie, van taken en vaardigheden tot interessante vacatures.

Meer informatie

Sociaal verpleegkundige

man overhemd lach

De werkzaamheden van een sociaal verpleegkundige bestaan uit het bevorderen van de gezondheid van groepen mensen of het in stand zien te houden. Ontdek hier alles over deze functie, van taken tot interessante vacatures.

Meer informatie

Sociaal psychiatrisch verpleegkundige

Vrouw blond pony

Als SPV’er kijk je niet enkel naar de cliënt als individu, maar kijk je naar de gehele sociaal-maatschappelijke context.

Meer informatie

Verpleegkundig specialist

vrouw doktersjas bureau dossier

Een verpleegkundige specialist is iemand die naast een verpleegkundige opleiding ook nog een opleiding tot verpleegkundig specialist heeft gevolgd. Ontdek hier alles over deze functie, van taken tot aan vaardigheden.

Meer informatie

Verpleegkundig specialist ggz

vrouw doktersjas stethoscoop lach

Als verpleegkundig specialist ggz houd je je bezig met de zorg voor patiënten met diverse psychische aandoeningen. Ontdek hier alles over deze functie, van taken en vaardigheden tot interessante vacatures.

Meer informatie

Verzorgende IG

Als verzorgende IG verricht je verzorgende taken bij cliënten thuis, in een verpleeghuis of woonzorgcentrum. Ontdek hier alles over deze functie, van taken en vaardigheden tot interessante vacatures.

Meer informatie

Wijkverpleegkundige

vrouw steunkous tafel

Als wijkverpleegkundige coördineer je de zorg bij mensen thuis. Ontdek hier alles over deze functie, van taken tot interessante vacatures.

Meer informatie

Wondverpleegkundige

verband pols hand

Als wondverpleegkundige behandel je complexe wondzorg bij patiënten. Ontdek hier alles over deze functie, van taken tot interessante vacatures.

Meer informatie

Zorghulp

vrouw man rolstoel

Als zorghulp werk je met ouderen of mensen met een beperking, die thuis of in een instelling wonen. Ontdek hier alles over deze functie, van taken en vaardigheden tot interessante vacatures.

Meer informatie
Werken in de verpleging bij TMI?