Jeugdverpleegkundige

Wat is een jeugdverpleegkundige?

Een jeugdverpleegkundige (JGZ-verpleegkundige) is werkzaam in de preventieve gezondheidszorg. In deze functie houd je je bezig met de gezondheid van kinderen van 0 tot en met 18 jaar oud. Samen met de jeugdarts volg je de ontwikkeling van de kinderen. Er is een tweedeling tussen kinderen van 0 tot 4 jaar en 4 tot 18 jaar oud. 

Wat doet een jeugdverpleegkundige?

Als jeugdverpleegkundige voor kinderen van 0 tot 4 jaar houd je je voornamelijk bezig met de ontwikkeling. Hierbij moet je denken aan lichamelijke-, psychische-, en cognitieve ontwikkeling. Er zijn een aantal metingen die standaard uitgevoerd worden zoals wegen, meten, gehoor- en ogentest waarmee een verpleegkundige diagnose wordt gesteld. Kinderen in deze leeftijdscategorie worden doorgaans 15 keer onderzocht.

Wanneer je werkzaam bent als jeugdverpleegkundige voor kinderen van 4 tot 18 jaar focus je je meer op de psychosociale ontwikkeling. Bij psychosociale ontwikkeling moet je denken aan de ontwikkeling van het kind in relatie tot zijn sociale omgeving. Hoe is de omgang met anderen? Vanaf het voortgezet onderwijs gaat er ook aandacht uit naar de maatschappelijke ontwikkeling. Kinderen in deze leeftijdscategorie worden doorgaans drie keer onderzocht.

Voor beide leeftijdsgroepen werk je samen met artsen, logopedisten, pedagogen en maatschappelijk werkers en stem je de zorg ook af met andere ketenpartners zoals jeugdzorg en leerplicht.  Ingeplande afspraken vinden plaats op het consultatiebureau, maar je legt ook (geboorte)huisbezoeken af. Verder houd je je bezig met opvoedkundige ondersteuning en begeleiding van de ouders.

Opleiding tot jeugdverpleegkundige

Om jeugdverpleegkundige te kunnen worden moet je beschikken over een afgeronde hbo-diploma hbo-v richting de maatschappelijke gezondheidszorg. Hierbij moet je als keuzerichting kraam-, kind-, en jeugdzorg kiezen. Hierna kun je je specialiseren met de opleiding sociaal verpleegkundige richting JGZ. 

De duur van deze verpleegkundige specialisatie opleiding is 27 volle dagen of 54 dagdelen en vereist 398 uur zelfstudie. Verder dien je ook een werkplek te hebben binnen de JGZ. 

Vaardigheden van een jeugdverpleegkundige

In de functie van jeugdverpleegkundige is het belangrijk dat je over de volgende vaardigheden beschikt:

Uitgelichte vacatures

Wil jij aan de slag als jeugdverpleegkundige via TMI?

Waar werk je als jeugdverpleegkundige?

Een jeugdverpleegkundige die gespecialiseerd is in kinderen van 0 tot 4 jaar is werkzaam op het consultatiebureau. Wanneer je gespecialiseerd bent in de leeftijdsgroep van 4 tot 18 jaar oud, dan kun je werken op scholen, bij de GGD, bij het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) of bij een Ouder- en Kindteam.

Wat verdient een jeugdverpleegkundige?

Als jeugdverpleegkundige kun je rekenen op een maandsalaris vanaf €2.400,- bruto per maand. Het salaris is daarnaast afhankelijk van of je met kinderen van 0-4 jaar werkt of met kinderen van 4-18 jaar oud.

Werken als jeugdverpleegkundige zzp’er

Als jeugdverpleegkundige kun je ook aan de slag als zzp’er. Jij bepaalt dan zelf waar en hoeveel je werkt. Je hebt dan meer vrijheid omdat je je eigen baas bent. Het uurtarief van een jeugdverpleegkundige als zzp’er is afhankelijk van de opdrachtgever en jouw werkervaring. 

Werken als zzp’er via TMI

Ben je zzp’er of wil je aan de slag als zzp’er? TMI kan jou daarbij helpen. Wij ondersteunen je in het maken van de juiste keuzes en zorgen voor passende opdrachten bij één van de vele zorginstellingen waarmee wij samenwerken. Wil je hier graag meer informatie over? Meld je dan aan voor de maandelijkse online Zzp’er in de Zorg Startersavond.

Wil je werken als jeugdverpleegkundige via TMI?

Bekijk dan de vacatures

Benieuwd naar de mogelijkheden binnen TMI?

Neem dan contact op!
pien sintenie

Team Werving & Selectie

020 - 510 6754 werving@tmi.nl