Als jeugdarts ben je gespecialiseerd op het gebied van gezondheidszorg bij alle kinderen en jongeren in de leeftijd van nul tot negentien jaar. Hierbij ga je uit van de normale ontwikkeling van het kind en speur je problemen in die ontwikkeling op.
De taken van jeugdartsen zijn divers. Zo werk je bijvoorbeeld op het consultatiebureau, de basis- en de middelbare school. Hier volg je de lichamelijke, psychosociale en emotionele ontwikkeling van kinderen en voer je preventief gezondheidsonderzoek uit. Maar je houdt je ook bezig met de omgeving en de thuissituatie van het kind en met de preventie van gezondheidsproblemen.
Onderwerpen waar je als jeugdarts mee te maken krijgt zijn bijvoorbeeld groeistoornissen, gedragsproblemen, depressie, overgewicht, wel of niet vaccineren, alcohol, kindermishandeling en schoolverzuim. Je werkt op individueel niveau samen met het kind en de ouders, maar ook op maatschappelijk niveau voer je je werkzaamheden uit. Bijvoorbeeld in de gemeente of landelijk. Vaak heb je naast patiëntenzorg ook andere taken, zoals het maken van een beleid over passend onderwijs of het opleiden van AIOS. Als jeugdarts lever je dus een belangrijke bijdrage aan de gezonde ontwikkeling van kinderen en pak je maatschappelijke gezondheidsproblemen aan.
Je kunt aan de slag als jeugdarts GGD of jeugdarts consultatiebureau, maar je kunt ook werken bij thuiszorginstellingen en GGZ-instellingen. Een jeugdarts moet je niet verwarren met een kinderarts. Een kinderarts is over het algemeen werkzaam in het ziekenhuis.
Nadat je de opleiding tot basisarts hebt afgerond, kun je je verder specialiseren. De jeugdarts opleiding is een profiel binnen het specialisme arts Maatschappij & Gezondheid (M&G) en duurt vier jaar. Dit specialisme valt weer onder de overkoepelende opleiding tot sociaal geneeskundige. De opleiding arts M&G is een erkende vervolgopleiding. Dit houdt in dat de opleiding onder toezicht staat van het KNMG.
De opleiding tot arts M&G bestaat uit twee fasen. De eerste twee jaar richt je je op de jeugdgezondheidszorg en rond je af met een KNMG-registratie. In deze opleidingsperiode ga je aan de slag bij de GGD, een thuiszorginstelling of andere jeugdgezondheidszorginstelling. Voorbeelden van theorie die je leert, zijn verschillende aspecten van ontwikkeling en opvoeding, lichamelijke ontwikkeling en gezondheidsproblemen, maar ook leefstijl en communiceren met pubers. Na het profieldeel word je in de twee jaar daarna opgeleid in medisch leiderschap, waarin je leert hoe je beleid maakt, hoe je de gezondheid van grote groepen kunt verbeteren en hoe je veranderingen in de volksgezondheid tot stand kunt brengen. Daarnaast richt je je op het uitvoeren van een wetenschappelijk onderzoek.
Het brutosalaris van een jeugdarts ligt gemiddeld tussen de €4.447,- en €6.103,- per maand. Afhankelijk van het aantal jaren werkervaring wordt de hoogte van je salaris bepaald. Daarnaast ontvang je meestal nog een eindejaarsuitkering en vaak een vergoeding voor bijvoorbeeld kinderopvang.
Als jeugdarts hoef je niet per se in loondienst te werken, je kunt ook aan de slag als zzp’er. Je bepaalt dan zelf waar en hoeveel uren je iedere week werkt. Je bent eigen baas en hebt daarin veel vrijheid. Het uurtarief dat je als jeugdarts als zzp’er kunt doorberekenen verschilt per opdrachtgever en werkervaring, maar over het algemeen ligt dit hoger wanneer je gaat detacheren of direct bij de opdrachtgever in dienst treedt.