Gespecialiseerd verpleegkundige

Wat is een gespecialiseerd verpleegkundige?

Een gespecialiseerd verpleegkundige heeft een gevarieerd takenpakket. Dit kan bestaan uit taken die te maken hebben met dagelijkse verzorging tot hele specialistische werkzaamheden. Hierbij kun je denken aan wondverzorging, het aanleggen van een infuus of het toedienen van medicatie. De belangrijkste taak is het observeren van patiënten.

In deze functie ben je verantwoordelijk voor het behandelplan samen met de specialist. De dossiers van de patiënten houd je goed in de gaten. Wanneer er een verandering plaatsvindt in de toestand van de patiënt maak je een inschatting van de situatie en grijp je in.

Vaardigheden van een gespecialiseerd verpleegkundige

Het werk kan fysiek en mentaal zwaar zijn. Door de wisselende werktijden met nachtdiensten en de fysieke werkzaamheden. Daarbij moet je ook goed tegen stress kunnen en ten alle tijden je werk kunnen blijven uitvoeren. Enkele vaardigheden die je als gespecialiseerd verpleegkundige moet bezitten zijn:

Opleiding tot gespecialiseerd verpleegkundige

De term gespecialiseerd verpleegkundige is een wettelijke titel (wet BIG). Een gespecialiseerd verpleegkundige heeft na het afronden van de basisopleiding verpleegkunde een aantal jaar werkervaring in combinatie met een vakgerichte vervolgopleiding. Deze opleiding is gericht op de patiëntengroep die je verpleegt. Hierbij kun je denken aan oncologie, intensive care, spoedeisende hulp, kinderen, dialyse, ambulance etc.

Waar werk je als gespecialiseerd verpleegkundige?

Als je dit beroep uitvoert ben je werkzaam op een specifieke afdeling van het ziekenhuis. Op welke afdeling je werkzaam bent is afhankelijk van je specialisatie. Als je niet in het ziekenhuis werkt kun je ook werkzaam zijn in de gehandicapte zorg of in de thuiszorg.

Wat verdien je als gespecialiseerd verpleegkundige?

Het salaris van een gespecialiseerd verpleegkundige is erg uiteenlopend. Wat je verdient heeft te maken met de specialisatie die je hebt gedaan, werkervaring, extra opleidingen en de instelling waar je werkt. Dit wordt bepaald in de geldende cao. Een kinderverpleegkundige verdient bijvoorbeeld vanaf €2.400,- bruto per maand, een ambulanceverpleegkundige tussen de €2.495,- en €3.691,- bruto per maand en een dialyseverpleegkundige tussen de €2.140,- en €2.590,- euro bruto per maand.

Werken als zzp’er

Als gespecialiseerd verpleegkundige kun je ook aan de slag als zzp’er. Als zzp’er bepaal je zelf waar en hoeveel je werkt. Je bent eigen baas en hebt daarin veel vrijheid. Het uurtarief van een gespecialiseerd verpleegkundige verschilt per opdrachtgever en werkervaring.

Ben je zzp’er of wil je aan de slag als zzp’er? TMI kan jou daarbij helpen. Wij ondersteunen je in het maken van de juiste keuzes en zorgen voor passende opdrachten bij één van de vele ziekenhuizen en zorginstellingen waarmee wij samenwerken. Wil je meer informatie hierover? Meld je dan aan voor de zzp’er in de Zorg Startersavond.

Functies binnen de verpleging

Ben je benieuwd in welke functies je kunt specialiseren? In het overzicht hieronder gaan we hier dieper op in. Zo vind je informatie over de taken, vaardigheden, werkplekken, salaris en opleiding van de specifieke functies.

Ambulanceverpleegkundige

ambulanceverpleegkundige

Een ambulanceverpleegkundige geeft zorg en verpleging voor en tijdens het vervoer van een patiënt. Ontdek hier alles over deze functie, van taken tot interessante vacatures.

Meer informatie

CCU verpleegkundige

hart handen stethoscoop

Als CCU verpleegkundige verpleeg je patiënten met acute en complexe hartproblemen. Ontdek hier alles over de functie, van taken tot interessante vacatures.

Meer informatie

Diabetesverpleegkundige

vrouw hoofddoek stethoscoop

Als diabetesverpleegkundige geef jij voorlichting, instructie en praktische hulp aan mensen met diabetes. Ontdek hier alles over deze functie, van taken tot interessante vacatures.

Meer informatie

Dialyseverpleegkundige

vrouw man apparatuur

Als dialyseverpleegkundige begeleid je patiënten met slecht (of niet) werkende nieren.  Ontdek hier alles over deze functie, van taken en vaardigheden tot interessante vacatures.

Meer informatie

IC verpleegkundige

vrouw apparatuur ziekenhuis

Als IC verpleegkundige verpleeg je mensen die in een levensbedreigende situatie verkeren. Ontdek hier alles over deze functie.

Meer informatie

Jeugdverpleegkundige

vrouw kind behandeltafel

Als jeugdverpleegkundige werk je in de preventieve gezondheidszorg. Ontdek hier alles over deze functie, van taken en vaardigheden tot interessante vacatures.

Meer informatie

Justitieel verpleegkundige

vrouw glimlach raam

Als justitieel verpleegkundige verzorg en verpleeg jij gedetineerden die in een justitiële inrichting zitten. Ontdek hier alles over deze functie, van taken tot interessante vacatures.

Meer informatie

Kinderverpleegkundige

Kinderverpleegkundige

De taken van een kinderverpleegkundige zijn het verplegen en verzorgen van kinderen tussen de 0 en 18 jaar met gezondheidsproblemen. Ontdek hier alles over deze functie, van taken en vaardigheden tot interessante vacatures.

Meer informatie

Neonatologieverpleegkundige

couveuse baby

Als neonatologieverpleegkundige krijg je te maken met prematuren en zieke pasgeborenen met aangeboren en verworven aandoeningen. Ontdek hier alles over deze functie, van taken tot interessante vacatures.

Meer informatie

Obstetrieverpleegkundige

baby voetjes doktersjas

Een obstetrie verpleegkundige verpleegt vrouwen met problemen in zwangerschap. Ontdek hier alles over deze functie, van taken en vaardigheden tot interessante vacatures.

Meer informatie

Oncologieverpleegkundige

Oncologieverpleegkundige

Als verpleegkundig specialist oncologie ben je gespecialiseerd in het geven van zorg aan patiënten met kanker. Je begeleidt de patiënt bij keuzes omtrent het ziek zijn, de behandelingen en het levenseinde.

Meer informatie

Psychiatrisch verpleegkundige

vrouw blauw uniform lach

In de functie van psychiatrisch verpleegkundige houd je je bezig met patiënten die kampen met psychische problemen. Ontdek hier alles over deze functie, van taken tot interessante vacatures.

Meer informatie

Recovery verpleegkundige

vrouw lach doktersjas stethoscoop

Als recovery verpleegkundige ben je werkzaam op de recovery waar patiënten liggen die een operatie hebben ondergaan. Ontdek hier alles over deze functie, van taken tot interessante vacatures.

Meer informatie

SEH verpleegkundige

man blauw uniform lach

Een SEH verpleegkundige werkt op de afdeling spoedeisende hulp. Ontdek hier alles over deze functie, van taken en vaardigheden tot interessante vacatures.

Meer informatie

Sociaal psychiatrisch verpleegkundige

Vrouw blond pony

Als SPV’er kijk je niet enkel naar de cliënt als individu, maar kijk je naar de gehele sociaal-maatschappelijke context.

Meer informatie

Sociaal verpleegkundige

man overhemd lach

De werkzaamheden van een sociaal verpleegkundige bestaan uit het bevorderen van de gezondheid van groepen mensen of het in stand zien te houden. Ontdek hier alles over deze functie, van taken tot interessante vacatures.

Meer informatie

Wijkverpleegkundige

vrouw steunkous tafel

Als wijkverpleegkundige coördineer je de zorg bij mensen thuis. Ontdek hier alles over deze functie, van taken tot interessante vacatures.

Meer informatie

Wondverpleegkundige

verband pols hand

Als wondverpleegkundige behandel je complexe wondzorg bij patiënten. Ontdek hier alles over deze functie, van taken tot interessante vacatures.

Meer informatie
Wil jij werken als gespecialiseerd verpleegkundige bij TMI?