Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige (SPV)

Wat doet een sociaal psychiatrisch verpleegkundige?

Een sociaal psychiatrisch verpleegkundige is onmisbaar in de behandeling van cliënten met complexe psychosociale en psychiatrische problematiek. Als SPV’er kijk je niet enkel naar de cliënt als individu, maar kijk je naar de gehele sociaal-maatschappelijke context. In deze functie heb je vaak een coördinerende rol. Je betrekt familie en vrienden bij de behandeling. Jij bent degene die in contact staat met de omgeving van de cliënt en bij hem of haar thuis op bezoek gaat. Op deze manier vul je het team van psychiaters, psychologen en verpleegkundigen aan en wordt een integrale behandeling mogelijk. Daarnaast ben jij ook de schakel tussen de cliënt en de specialist. Het is hierbij van belang dat je zelfstandig aan de slag kunt met jouw kennis. Tot jouw taken behoort het voeren van intakegesprekken, begeleiding geven bij medicatie en het voorstellen van psychiatrische diagnostiek en behandeling. Ondanks dat je een regiefunctie hebt, ben je niet de hoofdbehandelaar, dit is nog altijd de psychiater of de GZ-psycholoog.

Waar werk je als sociaal psychiatrisch verpleegkundige? 


Als sociaal psychiatrisch verpleegkundige ben je specifiek werkzaam binnen de ggz. Bijvoorbeeld in de acute psychiatrie, crisiszorg, bemoeizorg, FACT/IHT teams (ambulant) of in de verslavingszorg. Je werkt regelmatig samen met andere disciplines zoals een GZ-psycholoog en psychiater, maar ook de in de thuiszorg of met maatschappelijk werkers. Hierbij heb je als SPV’er vaak een coördinerende rol in de begeleiding en behandeling.

Vergelijkbare naam, verschillende functies

Functies waarvan de naam veel lijkt op die van sociaal psychiatrisch verpleegkundige, maar die qua inhoud wezenlijk verschillen, zijn de functies van sociaal verpleegkundige en psychiatrisch verpleegkundige.

Als sociaal verpleegkundige ben je vaak werkzaam binnen de GGD en is het jouw taak om de gezondheid te bevorderen of in stand te houden van een groep mensen. Je werkt dan bijvoorbeeld in het Centrum voor Seksuele Gezondheid, maar wordt ook ingezet rondom vaccinaties.

Een psychiatrisch verpleegkundige is in de meeste gevallen werkzaam binnen een zorginstelling, ziekenhuis of in een kliniek en dus niet enkel binnen de ggz. Als psychiatrisch verpleegkundige zorg je voor cliënten met langdurige psychische problematiek, denk hierbij aan depressies en angsten. Als SPV’er houd je je veel meer, dan een psychiatrisch verpleegkundige, bezig met crisissituaties waarin snel en adequaat gehandeld moet worden, die zich bijvoorbeeld voordoen tijdens een huisbezoek. Daarnaast kijk je als SPV’er naar alle domeinen waar mensen op vast kunnen lopen in hun leven, iemand komt binnen met een bepaalde reden, maar je kijk ook naar andere stressbronnen.

Meer weten over werken als sociaal psychiatrisch verpleegkundige?

SPV crisisdienst Mieneke Ervaringsverhaal
23 augustus 2021 - Cynthia Buckert

Sociaal psychiatrisch verpleegkundige vertelt over de crisisdienst

Ninke Tonkes sociaal psychiatrisch verpleegkundige Ervaringsverhaal
29 december 2021 - Lisa Schagen

Werken in de acute zorg als sociaal psychiatrisch verpleegkundige

Werken bij de crisisdienst Antoine Interview
14 december 2022 - Michael van Straelen

Alles over het werken bij de crisisdienst

Werken als SPV'er via TMI?

Welke opleiding heb je nodig om aan de slag te gaan als SPV’er?

De opleiding SPV is een verbredende en verdiepende verpleegkundige vervolgopleiding. De opleiding duurt achttien maanden. Tijdens deze opleiding doe je ervaring op met methodieken zoals motiverende gespreksvoering, cognitieve gedragstherapie en systeemgericht werken. Je volgt binnen de opleiding verschillende modules. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere preventie en consultatie, psycho-educatie en public (mental) health. De opleiding wordt duaal aangeboden, dit betekent dat je tegelijkertijd werkt en studeert. Op deze manier kun jij je opgedane kennis direct in de praktijk brengen.

Toelatingseisen sociaal psychiatrisch verpleegkundige

Om de specialisatie tot sociaal psychiatrisch verpleegkundige te volgen, moet je een hbo-opleiding Verpleegkunde hebben afgerond. Ook met een mbo-diploma wordt je toegelaten, maar dan moet je eerst de Premodule Verpleegkundige Vervolgopleidingen volgen. Daarnaast is er ook een werkervaringseis om je succesvol aan te melden. Minimaal twee jaar relevante werkervaring binnen de ambulante sociale psychiatrie is een vereiste. Ten slotte heb je een leerwerkplaats voor minimaal 20 uur week nodig om de theorie direct in praktijk te kunnen brengen. Aanvullende toelatingseisen verschillen per hogeschool. Wil je weten aan welke specifieke eisen je moet voldoen, kijk dan op de website van de hogeschool van jouw voorkeur.

Het salaris van een SPV’er

Als SPV’er verdien je gemiddeld tussen €3.684,- en €4.883,- bruto per maand op basis van een fulltime dienstverband (36 uur per week). Het precieze salaris is afhankelijk van jouw werkervaring en de verantwoordelijkheden die jij hebt binnen de organisatie waar je werkt. Er zijn verschillende doorgroeimogelijkheden mogelijk en daar staat dan uiteraard een hoger salaris tegenover. Zo kun je bijvoorbeeld meer coördinerende taken op je nemen of extra scholing volgen.

Ook is het mogelijk om in plaats van direct bij de ggz in dienst te treden, te kiezen om als zzp’er of op basis van detachering aan de slag te gaan. Het salaris of uurloon ligt vaak hoger wanneer je ervoor kiest om bij een detacheringsbureau in dienst te treden. Wanneer je als SPV’er direct in dienst treedt bij de ggz worden jouw arbeidsvoorwaarden vastgesteld volgens de cao voor de Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ). Wanneer je als sociaal psychiatrisch verpleegkundige bij TMI in dienst treedt, is ook de cao GGZ van toepassing. Daarnaast geldt er een detacheringstoeslag waardoor je salaris hoger ligt dan het cao-loon. Ook bieden we extra voordelen zoals het gebruik van een leaseauto.

Op zoek naar een nieuwe uitdaging als SPV'er?

Bekijk de vacatures

Benieuwd naar de mogelijkheden?

TMI helpt je hier graag mee verder!
eline hegeman

Eline Hegeman

Accountmanager & Kwaliteitsdeskundige TMI Academy

06 - 183 439 73 eline.hegeman@tmi.nl