Een werkdag als sociaal psychiatrisch verpleegkundige
“Ik werk voornamelijk late- en nachtdiensten, omdat ik de casuïstiek dan het meest interessant vind. Alle vastigheid valt namelijk ’s avonds en ’s nachts weg. Je moet meer out of the box denken dan dat je normaal in een dagdienst doet. Op mijn huidige opdracht draai je deze diensten samen met twee artsen, een psychiater en een triagist. De triagist neemt de beoordeling aan en overlegt dan met de SPV en/of de arts of de cliënt inderdaad bij ons past of dat er aan andere zorg gedacht moet worden.”
“Als er bijvoorbeeld iemand van veertig jaar met een blanco psychiatrische voorgeschiedenis wordt aangemeld is dat opvallend. Indien die persoon heel verward is, kan dat een somatische oorzaak ten grondslag hebben. Deze persoon moet dan naar de SEH worden doorverwezen. Eerst moet de somatiek uitgesloten worden voordat iemand verder psychiatrisch beoordeeld kan worden. Ook gaan justitiële zaken (strafrecht) altijd voor de psychiatrie. Het is dus belangrijk om hier rekening mee te houden bij de beoordeling.”
“Onze beoordelingslocatie bestaat uit vijf ruimtes. Dit zijn spreekkamers en beveiligde/afsluitbare kamers. Agressieve cliënten worden in de beveiligde kamer geplaatst, zodat ze zichzelf en anderen niet kunnen verwonden. Verder worden veel beoordelingen gedaan op de SEH. Dit zijn voornamelijk mensen met suïcidaliteit of verward gedrag. Als deze patiënten somatisch vrijgegeven zijn en dat ziekenhuis geen acute psychiatrische dienst heeft, dan gaan wij ernaartoe om te beoordelen of die persoon naar huis kan of dat hij/zij verder beoordeeld dient te worden bij de psychiatrische eerste hulp.”