Triagist

Wat is een triagist?

Wat is dat, een triagist? De betekenis van triagist is: zorgmedewerker die op basis van gesprekken met patiënten de urgentie van behandelingen bepaalt. Patiënten vertellen de triagist dus welke gezondheidsklachten zij ervaren, waarop de triagist bedenkt wat de eerstvolgende stappen moeten zijn. Een ander woord voor triagist is dokterswacht.

Waar werkt een triagist?

In vrijwel de meeste gevallen werken triagisten bij een huisartsenpost (HAP). Op het moment dat iemand de huisartsenpost belt, spreekt diegene als eerste een triagist. Het gaat hierbij dus om mensen die met spoed hulp nodig hebben. Je kunt als triagist ook werken bij de GGD of ggz.

Wat doet een triagist?

Het beoordelen van een medische hulpvraag heet triage. Een triagist op een huisartsenpost beoordeelt (telefonisch) medische vragen van patiënten. Door de juiste vragen te stellen kan een triagist, met eventuele ondersteuning van de huisarts, beslissen wat er moet gebeuren. Zo kan een triagist ervoor kiezen om een ambulance naar de patiënt te sturen of om zelfstandig advies te geven. Een junior triagist bij de huisartsenpost ondersteunt de triagist bij telefonische triage en het verwerken van medische vragen. De werktijden van triagisten variëren enorm. De huisartsenpost is altijd open. Ook in het weekend, ’s nachts en op feestdagen. Dit valt daarom ook onder de werktijden van een triagist.

Triagist opleiding

De triagist opleiding is een post-mbo opleiding en dus niet op hbo-niveau. De duur van de opleiding tot triagist is relatief kort, meestal zo’n drie tot zeven dagdelen. Om de opleiding tot triagist te kunnen volgen, moet je eerst een relevante opleiding hebben gevolgd, zoals de opleiding tot doktersassistente of verpleegkundige. De kosten van de triagist opleiding verschillen per opleidingsinstituut. Je kunt er ook voor kiezen om de opleiding Triagist bij een huisartsenpost te volgen. De kosten voor de opleiding Triagist bij de huisartsenpost kunnen ook verschillen, maar in veel gevallen wordt deze vergoed door de huisartsenpost zelf.

Wat verdient een triagist?

Het salaris van een triagist op de huisartsenpost wordt vooral bepaald op basis van ervaring, maar bedraagt tussen de €2.402,- en €3.321,- per maand. Het startsalaris van een junior triagist is zo’n €2.100,- per maand. Het uurtarief van een zzp-triagist is ongeveer €50,- per uur.

Benieuwd naar de mogelijkheden binnen TMI?

Neem dan contact op!
pien sintenie

Pien Sintenie

Teamcoördinator Recruitment

020 - 510 6754 werving@tmi.nl