Wat is ggz?

Vier op de tien Nederlanders krijgt te maken met psychische problemen. Dit zijn grote aantallen en al deze mensen moeten de juiste hulp krijgen. Dit is waar de ggz zich voor inzet. Maar waar staat ggz eigenlijk voor? Ggz is een afkorting voor geestelijke gezondheidszorg. De Nederlandse ggz zet zich in voor mensen met uiteenlopende psychische klachten. Het verschil tussen de GGD en ggz is dan ook dat de GGD zich richt op algemene publieke gezondheidszorg, waar de ggz zicht richt op psychiatrische zorg. Na een bezoek aan de huisarts kan een patiënt met psychische klachten worden doorverwezen naar de eerstelijns ggz of de tweedelijns ggz.

Wat is basis ggz?

Iemand met lichte tot matige psychische klachten kan door de huisarts doorverwezen worden naar de eerstelijns ggz, ofwel de basis ggz. Binnen de basis ggz worden patiënten door bijvoorbeeld een GZ-psycholoog of psychotherapeut geholpen voor een wat langere periode. Soms krijgen patiënten ook medicatie voorgeschreven. De behandelingen vinden vaak plaats in de praktijk van de hulpverlener of een locatie van een ggz-organisatie.

Wat is specialistische ggz?

Daarnaast bestaat er de tweedelijns ggz, ook wel specialistische ggz, voor patiënten met ernstige of complexe psychische aandoeningen. Binnen deze gespecialiseerde ggz worden patiënten geholpen door bijvoorbeeld een psychiater of een team van andere deskundigen. De behandeling bestaat meestal uit gesprekken en kan worden aangevuld met therapie, verdere hulp en medicijnen.

Wat is POH-ggz?

Iemand met lichte, psychische klachten kan bij de huisarts zelf worden geholpen. Daarvoor is de POH-ggz, wat staat voor Praktijkondersteuner Huisarts Geestelijke Gezondheidszorg. De praktijkondersteuner werkt binnen de huisartsenpraktijk en begeleidt mensen met lichte, psychische klachten zoals piekeren, somberheid, angstklachten of een burn-out. De POH-ggz behandeling bestaat vaak niet uit meer dan een paar gesprekken en een voorschrift van medicijnen.

Benieuwd naar verhalen uit de ggz?

SPV crisisdienst Mieneke Ervaringsverhaal
23 augustus 2021 - Cynthia Buckert

Sociaal psychiatrisch verpleegkundige vertelt over de crisisdienst

Ninke Tonkes sociaal psychiatrisch verpleegkundige Ervaringsverhaal
29 december 2021 - Lisa Schagen

Werken in de acute zorg als sociaal psychiatrisch verpleegkundige

Psychische problematiek coronacrisis Interview
4 maart 2021 - Tessa Vogelaar

Psychiatrische problematiek door de coronacrisis

Werken bij de ggz

De ggz is een grote branche en je kunt op verschillende werkplekken aan de slag, zoals een ggz-instelling of ggz-kliniek. Ook kun je binnen de ggz aan de slag op de crisisdienst, de dagbehandeling of High Intensive Care (HIC). Verder kun je binnen de ggz ook met verschillende doelgroepen werken, zoals de ggz ouderenzorg, jeugd ggz of de verslavingszorg. Je kunt er tevens voor kiezen om in de ggz thuiszorg aan de slag te gaan of de intramurale zorg ggz.

Functiegroepen ggz

Wil je meer weten over specifieke functies binnen de ggz? In het overzicht hieronder gaan we hier dieper op in per functie. Zo vind je informatie over de taken, opleiding, werkplekken, salaris en vacatures van de verschillende functiegroepen binnen de ggz.

Verpleging en verzorging

Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen

Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen

Als persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen kun je terecht bij verschillende zorginstellingen. Meestal krijg je te maken met cliënten die in een woongroep leven, bijvoorbeeld in een psychiatrische kliniek of in een blijf-van-mijn-lijfhuis.

Meer informatie

Psychiatrisch verpleegkundige

In de functie van psychiatrisch verpleegkundige houd je je bezig met patiënten die kampen met psychische problemen.

Meer informatie

Sociaal psychiatrisch verpleegkundige

Vrouw blond pony

Als SPV’er kijk je niet enkel naar de cliënt als individu, maar kijk je naar de gehele sociaal-maatschappelijke context.

Meer informatie

Triagist

Triagist

In vrijwel de meeste gevallen werken triagisten bij een huisartsenpost (HAP). Je kunt als triagist ook werken bij de GGD of ggz.

Meer informatie

Verpleegkundig specialist ggz

Als verpleegkundig specialist stel je een behandelplan op en voert dit uit samen met andere deskundigen.

Meer informatie

Verzorgende IG

Verzorgende IG

Je kunt als verzorgende IG werken in verpleeghuizen, verzorgingstehuizen, ggz-instellingen of gehandicapteninstellingen.

Meer informatie

Artsen en medisch specialisten

Jeugdarts

jeugdarts

Je kunt aan de slag als jeugdarts GGD of jeugdarts consultatiebureau, maar je kunt ook werken bij thuiszorginstellingen en GGZ-instellingen.

Meer informatie

Psychiater

Een psychiater is een medisch specialist die patiënten met psychische klachten of aandoeningen diagnosticeert en behandelt.

Meer informatie

Verslavingsarts

Een verslavingsarts is een specialist die zich richt op de verslavingsgeneeskunde. Voorbeelden van verslavingen zijn drank-, drugs-, seks- of gameverslavingen.

Meer informatie

Psychologen

Basispsycholoog

Als basispsycholoog ben je geen hoofdbehandelaar en mag je daarom niet zelfstandig behandelingen uitvoeren en diagnoses stellen.

Meer informatie

Gedragswetenschapper

Als gedragswetenschapper observeer en onderzoek je het gedrag van cliënten met gedragsproblematieken.

Meer informatie

GZ-psycholoog

Als GZ-psycholoog zijn jouw taken onder andere: het voeren van intakegesprekken met patiënten, het verrichten van observaties en het interpreteren van psychodiagnostisch onderzoek.

Meer informatie

Klinisch psycholoog

Wanneer een standaard psychologische behandeling niet mogelijk is, wordt men verwezen naar een klinisch psycholoog die handelt met complexe persoonlijkheidsstoornissen of het leren omgaan met chronische ziekten.

Meer informatie

Orthopedagoog

Je kunt als orthopedagoog onder andere gaan werken in de jeugdzorg, geestelijke gezondheidszorg, gehandicaptenzorg of op scholen.

Meer informatie

Psychotherapeut

Psychotherapeut

De betekenis van psychotherapeut is het helpen van cliënten met complexe psychische problemen.

Meer informatie

Benieuwd naar de mogelijkheden binnen TMI?

Neem dan contact op!
kelly jansen

Kelly Jansen

Teamcoördinator Recruitment

020 - 510 6754 werving@tmi.nl
martijn de vette portretfoto

Martijn de Vette

Recruitment manager

020 - 510 6754 martijn@tmi.nl