Verslavingsarts

Wat doet een verslavingsarts?

Een verslavingsarts is een specialist die zich richt op de verslavingsgeneeskunde. Voorbeelden van verslavingen zijn drank-, drugs-, seks- of gameverslavingen. Als verslavingsarts houd je je bezig met zowel de lichamelijke, psychische als sociale problematiek rondom de verslaving: een erg breed en complex vak dus!

Taken

Als verslavingsarts doe je zowel de preventie als behandeling van patiënten met verslavingsziekten. Jij bent verantwoordelijk voor het complete onderzoek, diagnostiek en de gehele behandeling van patiënten. Als verslavingsarts beschik je over veel kennis, zoals over somatische complicaties, medicatie en doseringen, intoxicaties en detoxificaties, maar ook van veel voorkomende psychische co-morbiditeit, zoals PTSS, ADHD, persoonlijkheidsstoornissen en depressies. Als verslavingsarts kun je bij verschillende ggz-instellingen aan het werk zoals op poli’s, klinieken, Fact teams en heroïneposten. Daarnaast kun je ook aan de slag in ziekenhuizen en forensische klinieken. Je werkt nauw samen met de psycholoog, psychiater, sociotherapeut, huisarts en andere maatschappelijke hulpverleners.

Opleiding verslavingsarts

De verslavingsarts opleiding is een tweejarige postdoctorale opleiding die je kunt volgen na de studie Geneeskunde. Deze opleiding wordt ook wel Master in Addiction Medicine (MIAM) genoemd. Het theoretische deel van de opleiding verslavingsarts volg je één dag in de week bij het Radboud UMC in Nijmegen. De overige dagen werk je minimaal 24 uur in de praktijk onder supervisie van een opleider. In deze jaren leer je te werken in de polikliniek en kliniek, doe je onderhoudsbehandeling en dubbeldiagnostiek en loop je problematische middelengebruik door van patiënten. Heb je deze opleiding afgerond, dan ben je verslavingsarts KNMG. Hiermee is je titel privaatrechtelijk beschermd.

Uitgelichte vacatures

Salaris verslavingsarts

Het salaris van een verslavingsarts is ongeveer €4.955,- bruto per maand, zodra je start. Dit kan oplopen tot €6.836,- bruto per maand, naar mate je meer ervaring opdoet. Het salaris is gebaseerd op de cao ggz.

Wil jij aan de slag als ANIOS verslavingszorg via TMI?

Bekijk de vacatures

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Onze consultants helpen je hier graag mee verder!
Dianne breuer portretfoto

Dianne Breuer

Senior Consultant Artsen & Specialisten

06 - 158 902 01 dianne@tmi.nl
miranda lans portretfoto

Miranda Lans

Senior Consultant Artsen & Specialisten

06 - 100 597 53 miranda@tmi.nl