Psychiater

Een psychiater is een medisch specialist die patiënten met psychische klachten of aandoeningen diagnosticeert en behandelt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een psychose, depressie, bipolaire stoornis, autisme, ADHD, anorexia nervosa, een sociale angststoornis, een zelfmoordwens of een borderline persoonlijkheidsstoornis.

Wat doet een psychiater?

Als psychiater diagnosticeer je patiënten door gesprekken, lichamelijk onderzoek en psychiatrisch onderzoek, waarbij je op zoek gaat naar de onderliggende oorzaken van de psychische problemen. Daaropvolgend stel je in samenspraak met de patiënt een behandelplan op. Dit behandelplan kan bestaan uit gesprekken, psychotherapie, ondersteunende therapie zoals creatieve therapie of running therapy, en/of medicatie. Je geeft uitleg en betrekt ook de naasten van de patiënt bij de behandeling.

Je hebt vaak lang en intensief contact met je patiënt. Daarnaast houd je je bezig met multidisciplinair patiëntenoverleg, terugkoppelingen naar andere behandelaars, zoals de huisarts en doe je de administratie. Ook werk je veel samen met andere psychiaters, arts-assistenten, huisartsen, medisch specialisten in het ziekenhuis, psychologen en psychiatrisch verpleegkundigen. Als psychiater doe je ook diensten in de avonden, nachten en weekenden.

In de psychiatrie kunnen de contacten op de werkplek plaatsvinden, zoals op de polikliniek of de verpleegafdeling, maar ook in de thuissituatie.

Opleiding psychiater

Om psychiater te worden, moet je eerst de opleiding Geneeskunde hebben afgerond. Deze studie duurt zes jaar. Hierna kun je solliciteren voor de opleiding tot psychiater bij een ziekenhuis of een ggz-instelling. De opleiding tot psychiater duurt 4,5 jaar. Eerst doe je kennis en ervaring op binnen de verschillende afdelingen in de psychiatrie, zoals de High Intensive Care (HIC) afdeling, de algemene polikliniek, FACT en de crisisdienst. Ook ben je verplicht om twee keer een half jaar ervaring op te doen binnen de ouderen-, kinder- en jeugdpsychiatrie. In het laatste jaar is het mogelijk om je te verdiepen in bijvoorbeeld eetstoornissen, forensische psychiatrie of wetenschappelijk onderzoek.

Tijdens de opleiding werk je drie of vier dagen in de praktijk en volg je één dag in de week onderwijs met de overige arts-assistenten. In totaal moet je tweehonderd uur psychotherapie geven en daarnaast is het verplicht om zelf bij een psychiater in therapie te gaan, de zogenoemde leertherapie.

Wat is het verschil tussen een psycholoog en een psychiater?

Er bestaan een aantal verschillen tussen een psychiater en een psycholoog. Ten eerste kun je als psychiater medicijnen voorschrijven. Dit is een belangrijk verschil met een psycholoog, die hiertoe niet bevoegd is. Een ander verschil is dat een psychiater vaak problemen behandelt met een ernstiger karakter dan de problemen waarvoor een psycholoog wordt benaderd. Ten slotte is een psychiater een medisch specialist en heb je de opleiding geneeskunde afgerond, terwijl een psycholoog geen medisch specialist is.

Waar werk je als psychiater?

Als psychiater kun je op veel verschillende plekken gaan werken. Er is de mogelijkheid om op een polikliniek in het ziekenhuis of bij de ggz te gaan werken. Binnen de ggz zijn er zeer veel verschillende werkplekken, zoals de HIC, het FACT, de crisisdienst en de polikliniek. Ook zijn er verschillende afdelingen: ouderen, kind- en jeugd, eetstoornissen, stemmingsstoornissen en ontwikkelingsstoornissen. Verder zijn er nog speciale gespecialiseerde ggz’s, zoals autisme of een verstandelijke beperking.

In het ziekenhuis kun je bijvoorbeeld werken op de PAAZ (Psychiatrische Afdeling Algemeen Ziekenhuis), de moeder en kind poli, de MPU (Medisch Psychiatrische Unit) of consultair, zoals de Spoedeisende Hulp.

Alternatieve mogelijkheden waar je als psychiater cliënten kunt behandelen, zijn psychiatrische woonvoorzieningen, crisis- en opvangcentra, tbs-klinieken en instellingen voor jeugdpsychiatrie of verslavingszorgklinieken. Ook het starten van een eigen praktijk is een mogelijkheid.

Met wie werk je samen als psychiater?

Op een polikliniek maak je als psychiater deel uit van een multidisciplinair team. Dit team wordt samengesteld rond een groep cliënten en bestaat naast jou als psychiater vaak uit (sociaal psychiatrisch) verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten, artsen, psychologen, psychotherapeuten, maatschappelijk werkers en vaktherapeuten. In vele gevallen ben je als psychiater de manager van het team en werk je samen met het team een behandelplan uit. Vrijwel overal werk je samen met psychiaters in opleiding of ANIOS, niet alleen in de academie. De opleiding is vaak helemaal niet in de academie, behalve als je ervoor kiest om de opleiding in het universitair ziekenhuis te doen, ook dan werk je veel in de periferie.

Uitgelichte vacatures

Hoeveel verdient een psychiater?

Als beginnend psychiater kun je uitgaan van een salaris van €5.538,- bruto per maand. Dit kan oplopen tot een inkomen van €9.679,- bruto per maand. Hier komen nog extra’s als vakantiegeld, een eindejaarsuitkering en, indien je onregelmatige werktijden werkt, een onregelmatigheidstoeslag bij. Daarnaast bestaat er ook nog de mogelijkheid om niet direct in dienst te gaan bij één zorginstelling, maar te werken op basis van detachering of als zelfstandige (zzp’er). Vaak ligt het salaris hoger bij de laatste twee soorten dienstverbanden.

Wil jij als psychiater werken via TMI?

Bekijk de vacatures

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Onze consultants helpen je hier graag mee verder!
Dianne breuer portretfoto

Dianne Breuer

Senior Consultant Artsen & Specialisten

06 - 158 902 01 dianne@tmi.nl

Judith Randerath

Senior Consultant Artsen & Specialisten

06 - 542 625 55 judith@tmi.nl