Handen met rood hart
Interview

Hoe gaat het binnen de ggz?

Auteur:
cynthia buckert portretfoto
Cynthia Buckert

Giovanny Daal (44) en Yonathan Broekhoff (41) zijn beiden zzp-verpleegkundige in de psychiatrie via TMI. Personeelstekort en lange wachtlijsten zijn binnen de ggz een welbekend probleem. Daarnaast doen nieuwe ontwikkelingen zich voor naar aanleiding van de nieuwe Wkkgz (Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg). Giovanny en Yonathan delen hun ervaringen hierover.

Een dynamisch duo

Giovanny en Yonathan kennen elkaar van de High Intensive Care (HIC) bij een jeugdpsychiatrische instelling. Naast de HIC werken ze nu ook samen op de PAAZ. “Bij de eerste dienst op de HIC klikte het direct al. Yonathan en ik zijn echt een team en hebben dezelfde werkstijl; we hebben gelijke kennis, stralen rust uit en coachen op dezelfde manier. Daarnaast vertrouwen wij elkaar blindelings”, vertelt Giovanny. Yonathan vult aan: “We hebben allebei een no-nonsense instelling. Wij zijn zo zacht als het kan en zo hard als het moet. Bij één blik naar elkaar weten we al wat we moeten doen.”

Giovanny Daal en Yonathan Broekhoff

Van alle markten thuis

De hele zorg heeft te kampen met een personeelstekort en ook binnen de ggz is dat een groot probleem. Giovanny en Yonathan worden vaak gebeld of ze een extra dienst willen draaien. “Als je wil kun je 24 uur per dag non-stop aan het werk”, zegt Yonathan. “Ook omdat er een tekort is aan vaktherapeuten, moet je dat werk soms overnemen. Dan doen wij bijvoorbeeld beeldend werk en doen we de vijf G’s met cliënten: gebeurtenis, gedachtes, gevoelens, gedrag en gevolg”, legt Giovanny uit. “Daarnaast pakken we het sporten met cliënten ook op. Vaak zie je dat zzp’ers zoals wij alleen gevraagd worden om een extra dienst te draaien, maar eigenlijk draaien wij volledig mee met alles”, aldus Yonathan.

We hebben al een half jaar geen nieuwe mensen meer gehad.
Giovanny Daal

Wachtlijsten worden langer en langer

Deels door COVID-19 en deels door de bezuinigingen in de ggz, rijzen de aanmeldingen voor een behandeling de pan uit. Een zorgwekkende ontwikkeling. “We hebben kamers met camerabewaking en extra beveiliging die we alleen gebruiken voor uitzonderlijke gelegenheden. Omdat we op een gegeven moment met achttien patiënten zaten waar er normaal gesproken zestien zijn, moesten we ook deze kamers gebruiken. Het kon niet anders! Daarnaast komt er ook geen collega bij”, vertelt Giovanny. “De bedoeling van de HIC is dat men na twee à drie weken wordt doorverwezen naar een gepaste behandelaar. Nu hebben we mensen die er al ruim een half jaar tot één jaar zitten”, legt Yonathan uit. “Omdat ze niet verder kunnen, wordt hun gemoedstand nog erger op de afdeling en is er meer sprake van suïcidaliteit. Ook zie je vaak dat dezelfde patiënten terugkomen, waardoor anderen op de wachtlijst blijven staan. Hierdoor hebben we al een half jaar geen nieuwe mensen meer gehad”, reageert Giovanny.

De toekomst van de ggz

“We komen veel psychiaters tekort. Momenteel doet één psychiater bij ons het werk voor drie psychiaters, wat ten koste gaat van de kwaliteit van de zorg. Ik hoop dat dit in de toekomst
gaat veranderen. Net als de doorstroom van psychiatrische patiënten”, zegt Yonathan. Giovanny hoopt daarnaast dat de zorg niet wordt verwaarloosd door alle computersystemen. “Vroeger had je per cliënt een map waarin wij alles noteerden, de cliënt keek ook mee met wat wij opschreven. Nu is dat onpersoonlijk geworden, omdat we heel lang bezig zijn met online rapporteren. In vergelijking met de zorg die wij vroeger konden bieden, is de zorg op het moment minimaal geworden.” Daarop reageert Yonathan: “Ik pleit zeker voor meer rechten voor de cliënt en dat niet zomaar alles voor hun besloten kan worden. Alleen de nieuwe Wkkgz zorgt ervoor dat alles tot in de puntjes moet worden bijgewerkt.”

Hart voor de psychiatrie

Ondanks de vele veranderingen en ontwikkelingen binnen de ggz, ligt het hart van Giovanny en Yonathan nog steeds bij de psychiatrie. “Het verhaal achter de mens is belangrijk voor mij. Ik kan alle verpleegtechnische handelingen doen, maar als ik het verhaal achter de patiënt ken en waar die vandaan komt, dan kan ik pas écht zorg bieden”, aldus Giovanny. Ook Yonathan beaamt dit.

Nieuwsgierig naar werken als psychiatrisch verpleegkundige?

Wil jij werken als psychiatrisch verpleegkundige?

Bekijk de vacatures

Heb je een vraag aan een van onze medewerkers?

Bel ons dan op 020 – 510 6754

Of stuur ons een bericht via: