In de functie van psychiatrisch verpleegkundige houd je je bezig met patiënten die kampen met psychische problemen. Het is jouw taak ervoor te zorgen dat ze weer zelfstandig worden en leren om gaan met hun problemen.
Als psychiatrisch verpleegkundige krijg je met veel verschillende soorten problematiek te maken. Je verzorgt patiënten die last hebben van depressies en angsten, maar ook verwardheid, sociale problemen en zelfdestructie. Daarnaast komt er ook een stukje lichamelijke verzorging bij kijken wanneer dit nodig is. Hierbij kun je denken aan patiënten die kampen met overgewicht, een slechte gezondheid of waar drugsgebruik aan de orde is.
Het medicijngebruik van de patiënten in de gaten houden, valt ook onder jouw verantwoordelijkheid. In deze functie stel je het behandelplan en de daarbijbehorende doelen op in overleg met een medisch team en de patiënt.
Qua naamgeving bijna hetzelfde, maar compleet anders wat betreft de inhoud is de functie sociaal psychiatrisch verpleegkundige.
Wanneer je klaar bent met de opleiding en aan de slag wilt gaan in deze functie, kun je aan het werk in veel verschillende sectoren. Hierbij kun je denken aan een verpleeghuis, beschermde woonvormen, de RIAGG (Regionale Instelling voor Ambulante Geestelijke Gezondheidszorg) of CAD (Consultatiebureau voor Alcohol en Drugs ). Ook kun je aan de slag in het ziekenhuis, gemiddeld gaat zo’n 10% van alle psychiatrisch verpleegkundigen hier werken.
Als psychiatrisch verpleegkundige werk je vaak in een multidisciplinair team dat kan bestaan uit psychiaters, psychologen, maatschappelijk werkers en pedagogen. Samen bepalen ze wat de beste behandelmethoden zijn voor de patiënt. Afhankelijk van het soort patiënt kun je in deze functie ook samenwerken met andere verpleegkundigen of met pedagogisch medewerkers.
Er zijn verschillende manieren om psychiatrisch verpleegkundige te worden. Je kunt eerst de opleiding Verpleegkunde volgen op mbo- of hbo-niveau. Beide opleidingen duren vier jaar. Je kunt je daarna nog specialiseren in een specifieke richting of doelgroep, in tegenstelling tot de meeste gespecialiseerd verpleegkundige functies is dit niet verplicht.
Het salaris van een psychiatrisch verpleegkundige begint bij €2.467,- en kan oplopen tot € 3.464,- bruto per maand. Het salaris hangt af van jouw werkervaring. Daarnaast heb je ook nog recht op vakantiegeld 8% en een eindejaarsuitkering. Verder kun je ook nog recht hebben op onregelmatigheidstoeslag wanneer je onregelmatige diensten werkt. Dit kan oplopen van 22 tot wel 60 procent bovenop je ‘basissalaris’. Dit is allemaal vastgelegd in de geldende cao.
Als psychiatrisch verpleegkundige kun je ook aan de slag als zzp’er. Jij bepaalt dan zelf waar en hoeveel je werkt. Het uurtarief van een zzp’er is afhankelijk van de opdrachtgever en jouw werkervaring, TMI kan je hierin adviseren.
Ben je zzp’er of wil je aan de slag als zzp’er? Wij ondersteunen je in het maken van de juiste keuzes en zorgen voor passende opdrachten bij één van de vele ziekenhuizen en zorginstellingen waarmee wij samenwerken. Wil je graag meer informatie over het werken als zzp’er in de zorg? Meld je dan aan voor de Zzp’er in de Zorg Startersavonden.