Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen

Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen, wat is dat?

De betekenis van persoonlijk begeleider is: iemand die ondersteuning biedt aan specifieke doelgroepen. Een andere naam voor persoonlijk begeleider is daarom ook wel persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen. Onder deze doelgroepen vallen bijvoorbeeld gehandicapten, mensen met een verslaving of psychische problemen. Er zijn veel groepen die baat hebben bij een persoonlijk begeleider. Het (langdurig) ondersteunen van deze mensen en het zoeken naar manieren om ervoor te zorgen dat ze een zo zelfstandig mogelijk leven kunnen leiden, horen bij de functieomschrijving van een persoonlijk begeleider. Belangrijke competenties voor persoonlijke begeleiders zijn inlevingsvermogen en assertiviteit. Andere competenties van een persoonlijk begeleider is dat je goed kunt communiceren met cliënten en dat je geduldig bent.

Wat doet een persoonlijk begeleider?

Het werken als persoonlijk begeleider is erg divers en verschilt per doelgroep. Belangrijke taken van een persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen is het opstellen van een ondersteuningsplan samen met de cliënt. Hierin staat bijvoorbeeld omschreven hoe de cliënt zich wil ontwikkelen, waar hulp bij nodig is en wat geschikte vormen van dagbesteding zijn. Daarnaast hoort contact onderhouden met de omgeving van een cliënt ook bij het werken als persoonlijk begeleider. Dit zijn vaak ouders, verzorgers of andere familieleden.

Waar kun je werken als persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen?

Als persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen kun je terecht bij verschillende zorginstellingen. Meestal krijg je te maken met cliënten die in een woongroep leven, bijvoorbeeld in een psychiatrische kliniek of in een blijf-van-mijn-lijfhuis. Hieronder staan nog meer voorbeelden van de verschillende plekken waar een persoonlijk begeleider kan werken.

Persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg

In de gehandicaptenzorg zijn persoonlijke begeleiders er om cliënten met een lichamelijke of verstandelijke handicap te ondersteunen. De taken van persoonlijke begeleiders in de gehandicaptenzorg kunnen variëren. Dit is afhankelijk van de complexiteit van de handicap. Over het algemeen zal een persoonlijk begeleider in de gehandicaptenzorg vooral helpen met de huishouding, dagbesteding, school of werk.

Persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg

Als persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen in de maatschappelijke zorg werk je met mensen die ondersteuning nodig hebben bij de inrichting van hun dagelijks leven. Je denkt mee, coördineert en onderhoudt contact met familieleden. Vaak organiseer je ook activiteiten voor cliënten die samen in een woongroep leven.

Persoonlijk begeleider ouderenzorg

Ook in de ouderenzorg vind je persoonlijke begeleiders. Het is bij deze doelgroep vooral belangrijk om samen te kijken hoe de bewoner zo zelfstandig mogelijk kan blijven. Ook onderneem je als persoonlijk begeleider in de ouderenzorg activiteiten met de cliënten en onderhoud je contact met eventuele behandelaars. Op deze manier biedt de persoonlijke begeleider structuur in het leven van de oudere cliënt.

Persoonlijk begeleider ggz

Mensen met psychische problemen kunnen ook baat hebben bij een persoonlijk begeleider. Persoonlijke begeleiders met een afgeronde hbo-opleiding werken daarom ook in de ggz. Belangrijke taken voor persoonlijke begeleiders in de ggz zijn het bieden van ambulante begeleiding en het bespreken en concretiseren van doelen. Ook het vergroten van de zelfredzaamheid van cliënten hoort bij de functieomschrijving van een persoonlijk begeleider in de ggz.

Persoonlijk begeleider dagbesteding

Tot slot kun je als persoonlijk begeleider aan de slag in de dagbesteding. In de dagbesteding houden persoonlijk begeleiders zich vooral bezig met het coördineren van dagelijkse activiteiten en het creëren van een fijne sfeer. Ook leveren ze een bijdrage aan het opstellen en onderhouden van het ondersteuningsplan van cliënten.

Opleiding persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen

Er zijn verschillende opleidingen tot persoonlijk begeleider. Een van de opties is de mbo-opleiding Persoonlijke Begeleider Specifieke Doelgroepen niveau 4. Deze opleiding duurt vier jaar, maar de Persoonlijk Begeleider opleiding kan ook verkort worden gevolgd. Veel instituten bieden de opleiding tot persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen als bbl-opleiding (beroepsbegeleidende leerweg). Dit houdt in dat je werken en leren combineert.

Opleiding persoonlijk begeleider hbo

Er zijn ook hbo-opleidingen waarmee je persoonlijk begeleider kunt worden. Zowel de opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening (MWD) als Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH) zijn voorbeelden van hbo-opleidingen die aansluiten bij het werk als persoonlijk begeleider. Als persoonlijk begeleider op hbo-niveau kun je bijvoorbeeld aan de slag in de ggz.

Opleiding persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg

Om als persoonlijk begeleider in de gehandicaptenzorg te werken, is de mbo-opleiding Persoonlijk Begeleider Gehandicaptenzorg niveau 4 het meest geschikt. Deze opleiding wordt vaak aangeboden in de vorm van werken en leren en geeft je daarom een basis om direct aan de slag te kunnen in de gehandicaptenzorg.

Hoeveel verdient een persoonlijk begeleider?

Gemiddeld genomen ligt het salaris van een persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen tussen de €2.300,- en €3.200,- per maand. Het salaris van een persoonlijk begeleider is vooral afhankelijk van ervaring. Ook de branche waarin je werkzaam bent, kan je salaris als persoonlijk begeleider beïnvloeden. Het salaris van persoonlijke begeleiders op hbo-niveau in de ggz is relatief hoger dan het salaris van een persoonlijk begeleider in de gehandicaptenzorg. Daarnaast kun je ook op zzp-basis aan de slag gaan als persoonlijk begeleider. Het salaris van een persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen die zzp’er is, bedraagt zo’n €35,- tot €45,- per uur. Dit hangt er ook van af of je wel of niet vrijgesteld bent van btw.

Benieuwd naar de mogelijkheden binnen TMI?

Neem dan contact op!
kelly jansen

Kelly Jansen

Teamcoördinator Recruitment

020 - 510 6754 werving@tmi.nl
pien sintenie

Pien Sintenie

Teamcoördinator Recruitment

020 - 510 6754 werving@tmi.nl