Wat is gehandicaptenzorg?

De gehandicaptenzorg is een breed begrip wat zowel gaat over lichamelijke als verstandelijke gehandicaptenzorg. Voorbeelden van groepen die binnen de gehandicaptenzorg vallen, zijn cliënten met een (lichte, matige of ernstige) verstandelijk beperking, niet-aangeboren hersenletsel (NAH), ernstige meervoudige beperking, Autisme Spectrum Stoornis (ASS) of een zintuigelijke beperking. Hierbij komen alle leeftijden voor, zowel jeugdigen als ouderen. De doelgroep binnen de gehandicaptenzorg heeft vaak naast deze lichamelijk of geestelijke beperking ook te maken met bijkomende problematiek, zoals stoornissen, aandoeningen, gedragsproblemen, verslaving, schulden en/of problemen in de thuissituatie.

Er zijn verscheidene beroepen die binnen de gehandicaptenzorg kunnen worden uitgeoefend. Dagelijkse zorg, ontwikkeling en dagbesteding zijn binnen de gehandicaptenzorg kernwerkzaamheden voor alle beroepen. Binnen de gehandicaptenzorg worden methodieken gebruikt als uitgaanspunt bij de begeleiding van cliënten. Voorbeelden hiervan zijn persoonsgerichte zorg, waarbij de individuele cliënt centraal wordt gesteld en belevingsgerichte zorg, waarbij een respecterende houding en het begrijpen van lichaamssignalen centraal staan. Er is ook een beroepscode voor zorgprofessionals in de gehandicaptenzorg: de Beroepsvereniging voor Professionals in het Sociaal Werk. Hierin staat informatie over de normen en waarden voor professionals die werken in de sociaalpedagogische hulpverlening.

Opleidingen gehandicaptenzorg

Je kunt met diverse vooropleidingen werken in de lichamelijke of geestelijke gehandicaptenzorg. Hier volgt een overzicht van mbo, hbo en wo functies in de gehandicaptenzorg die allemaal een eigen opleiding hebben:

Ook is het mogelijk om via een zij-instroom in de gehandicaptenzorg aan de slag te gaan. Of je kunt je laten omscholen in de gehandicaptenzorg. Zo heb je de Beroeps Begeleidende Leerweg (BBL), wat een duale opleiding is waarin je zowel praktijkervaring als theoriekennis opdoet. Hiervoor is geen relevante vooropleiding nodig.

Waarom werken in de gehandicaptenzorg?

Het werk binnen de gehandicaptenzorg is erg betekenisvol en belonend. Er zijn een paar competenties in de gehandicaptenzorg die belangrijk zijn, ongeacht de functie die je uitoefent. Zo is het belangrijk dat je oplossingsgericht en creatief kunt denken en praktisch ingesteld bent. Bij het werk in de gehandicaptenzorg kijk je altijd naar de behoeftes en wensen van de individuele cliënt naast de protocollen die je aanhoudt. Als laatste competentie in de gehandicaptenzorg moet je goed kunnen samenwerken in multidisciplinair verband, bijvoorbeeld samen met artsen en mantelzorgers. Zo bied je samen de cliënten de beste zorg.

Functiegroepen gehandicaptenzorg

Wil je meer informatie over het werken in de gehandicaptenzorg en de verschillende beroepen? In onderstaand overzicht leggen we per functie uit wat het inhoudt. Je vindt hier informatie over de werkzaamheden, opleiding, werkplekken, het salaris en vacatures.

Verpleging en verzorging

Algemeen verpleegkundige

Algemeen verpleegkundige

Een algemeen verpleegkundige is in staat om alle verpleegkundige handelingen uit te voeren, zoals injecteren, wondverzorging, het delen van medicatie en katheteriseren.

Meer informatie

Helpende

Helpende

Als helpende doe je huishoudelijk werk en voer je verzorgende taken uit. Hiermee help je cliënten om zo zelfstandig mogelijk te functioneren.

Meer informatie

Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen

Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen

De betekenis van persoonlijk begeleider is: iemand die ondersteuning biedt aan specifieke doelgroepen. Onder deze doelgroepen vallen bijvoorbeeld gehandicapten, mensen met een verslaving of psychische problemen.

Meer informatie

Verzorgende IG

Verzorgende IG

Als verzorgende IG ben je op vele manieren inzetbaar op het gebied van zorg, welzijn, wonen en huishouden.

Meer informatie

Zorghulp

Als zorghulp werk je met oudere of zieke mensen of mensen met een beperking, die thuis of in een instelling wonen.

Meer informatie

Artsen en psychologen

Arts Verstandelijke Gehandicapten

Een AVG is een arts gespecialiseerd in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking.

Meer informatie

GZ-psycholoog

Als GZ-psycholoog diagnosticeer en behandel jij patiënten met psychische stoornissen en problemen in hun leefomgeving.

Meer informatie

Medisch adviseur

Een medisch adviseur (ook wel zorgconsulent, indicatiesteller of letselschade arts genoemd) is gespecialiseerd in het beoordelen van medische gegevens van een zorgaanvrager.

Meer informatie

Orthopedagoog

Een orthopedagoog is iemand die gespecialiseerd is in leer-, ontwikkelings- en opvoedingsproblematiek. Ook behandel je cliënten die een verstandelijke- of lichamelijke beperking hebben.

Meer informatie

Paramedici

Ergotherapeut

Ergotherapeut

Een ergotherapeut helpt mensen dagelijkse handelingen te herstellen en optimaliseren, rekening houdend met hun fysieke of mentale beperkingen.

Meer informatie

Fysiotherapeut

Fysiotherapeut

Een fysiotherapeut valt onder de paramedische beroepen en behandelt mensen met klachten aan het bewegingsstelsel.

Meer informatie

Benieuwd naar de mogelijkheden binnen TMI?

Neem dan contact op!
kelly jansen

Kelly Jansen

Teamcoördinator Recruitment

020 - 510 6754 werving@tmi.nl
martijn de vette portretfoto

Martijn de Vette

Recruitment manager

020 - 510 6754 martijn@tmi.nl