Wat doet een zorghulp?

Als zorghulp werk je met oudere of zieke mensen of mensen met een beperking, die thuis of in een instelling wonen. Het hangt af van de instelling waarvoor je werkt. Dit kan een instelling zijn in de ouderenzorg, gehandicaptenzorg of de thuiszorg. Jij helpt verzorgenden en verpleegkundigen onder andere bij verzorgende taken, zoals het wassen en aankleden van cliënten. Daarnaast doe je boodschappen voor ze, maak je hun bed op en maak je de maaltijden klaar. Verder houd je ook een praatje met ze en is het daardoor belangrijk dat je sociaal bent.

Wat is een zorghulp?

Een andere benaming voor zorghulp is helpende niveau 1. Om te kunnen werken als zorghulp, is het belangrijk dat jij beschikt over de volgende vaardigheden:

Hoe word je zorghulp?

Je kunt dit werk gaan doen nadat je de mbo-opleiding Assistent Dienstverlening en Zorg niveau 1 hebt afgerond. De opleiding duurt één jaar en hierbij leer je hoe je mensen helpt die zorg nodig hebben. Je leert diverse dienstverlenende taken, zoals schoonmaken, assisteren bij huishoudelijk werk en cliënten assisteren bij het eten.

Aanmelden voor de zorghulp niveau 1 opleiding

Om de mbo zorghulp opleiding te volgen, heb je geen diploma van het voortgezet onderwijs nodig, maar je moet wel minimaal 16 jaar zijn. Om aangenomen te worden voor de opleiding, word je eerst door het ROC uitgenodigd voor een intakegesprek en/of toets. Je kan kiezen de opleiding te volgen via de beroep opleidende leerweg (bol) of via de beroepsbegeleidende leerweg (bbl). Nadat je deze opleiding hebt afgerond, kan je doorstromen naar de helpende niveau 2 opleiding.

Het salaris wordt bepaald aan de hand van het aantal jaar werkervaring. Het minimale maandsalaris is bruto €1.425,- en het maximale maandsalaris is €2.230,-. Dit zorghulp niveau 1 salaris is exclusief 8% vakantietoeslag en een eindejaarsuitkering. De overige arbeidsvoorwaarden zijn vastgesteld in de cao VVT. Deze cao geldt wanneer je direct in dienst treed bij een zorginstelling, maar ook wanneer je werkt op basis van detachering via TMI. Wanneer gedetacheerd wordt via TMI ontvang je over het algemeen een hoger salaris.

Benieuwd naar de mogelijkheden bij TMI?

Team Werving & Selectie helpt je hier graag mee verder!
lisa bens

Team Werving & Selectie

020 - 510 6754 werving@tmi.nl