Wat doet een helpende (plus)?

Als helpende doe je huishoudelijk werk en voer je verzorgende taken uit. Hiermee help je cliënten om zo zelfstandig mogelijk te functioneren. Jij stimuleert hen daarin. Daarnaast werk je veel samen met jouw collega’s en krijg je leiding van zorgverleners en begeleiders. Je assisteert hen in hun werkzaamheden. In deze functie kun je op verschillende plekken aan de slag, namelijk als helpende welzijn, in een instelling of in de thuiszorg.

Hoe word je helpende?

Om dit werk te kunnen doen, moet je de mbo-opleiding Helpende Zorg en Welzijn niveau 2 hebben afgerond. De opleiding duurt twee jaar, waarbij je leert om met diverse doelgroepen te werken. Bijvoorbeeld met ouderen, kinderen, gehandicapten, daklozen of mensen met psychische problemen. Ben je eenmaal helpende, dan kun je makkelijk doorstromen naar de opleiding Verzorgende IG niveau 3. Wanneer je een opleiding als Helpende hebt afgerond, is het mogelijk om vrijstellingen te krijgen.

Wat is een helpende plus?

Om helpende plus te kunnen worden, dien je een helpende niveau 2 diploma te hebben. Sommige instellingen bieden helpenden de mogelijkheid om een bijscholing Helpende Plus te volgen. Dit is geen wettelijke, erkende opleiding waar je een diploma voor krijgt, maar het is wel mogelijk om hiervoor een certificaat te ontvangen. Als helpende plus leer je extra taken, zoals medicijnverstrekking- en toediening, wondverzorging en de zorg voor mensen met een stoma of katheter. Dit maakt het verschil tussen een helpende niveau 2 en een helpende plus!

Uitgelichte vacatures

Aanmelden voor de helpende opleiding

Je kunt je aanmelden voor de Helpende niveau 2 opleiding met een vmbo-diploma of wanneer je de mbo-opleiding Zorghulp hebt afgerond. Er zijn twee manieren om de Helpende Zorg en Welzijn niveau 2 opleiding te volgen. Dit kan via een beroepsopleidende leerweg (bol) of beroepsbegeleidende leerweg (bbl). Sommige scholen bieden de opleiding ook in één jaar aan.

Hoeveel verdient een helpende?

Een helpende zorg en welzijn niveau 2 salaris verschilt per zorginstantie. Gemiddeld verdien je in deze functie minimaal €2.025,- tot maximaal €2.639,- per maand. Het salaris en de overige arbeidsvoorwaarden zijn vastgesteld in de cao VVT. Het helpende plus salaris bij TMI ligt hoger dan gemiddeld.

Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging?

Bekijk de vacatures

Benieuwd naar de mogelijkheden bij TMI?

Neem dan contact op!
kelly jansen

Team Werving & Selectie

020 - 510 6754 werving@tmi.nl
Werken als helpende bij TMI?