AVG-arts

Wat is een AVG?

Een AVG is een arts gespecialiseerd in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. De afkorting staat namelijk voor: Arts Verstandelijke Gehandicapten. Als AVG ben je dus breed opgeleid en gespecialiseerd in allerlei ziekten bij patiënten met een verstandelijke beperking, zowel lichamelijk of psychisch. Een verstandelijke handicap kan bijvoorbeeld voorkomen bij het syndroom van Down of het Prader-Willi syndroom.

Als AVG heb je specifieke kennis van de verschillende syndromen, onderzoek jij de cliënt, stel je een diagnose vast, maak je een behandelplan en voer je deze vervolgens ook uit. Ook houd je je bezig met het juist voorkomen en beperken van ziekten en klachten, bijvoorbeeld door vaccinaties of medicatie. Mensen met een verstandelijke beperking hebben andere klachten en ziekten dan mensen in de algemene populatie, en vaak ook meerdere ziekten tegelijkertijd. Problemen waar verstandelijk gehandicapten last van hebben en moeilijk kunnen uiten, zijn:

Je behandelt niet alleen de gezondheidsproblemen van de patiënt, maar je geeft daarnaast ook veel uitleg en adviezen aan de patiënt, zijn of haar naasten, begeleiders, artsen of andere betrokkenen.  Je werkt in een multidisciplinair team van logopedisten, fysiotherapeuten, ergotherapeuten, psychologen en pedagogen. Meestal werk je in een instelling voor mensen met een verstandelijke beperking, maar soms ook in het ziekenhuis.

Een AVG lijkt in de praktijk wat op de huisarts of de specialist ouderengeneeskunde, alleen dan bij een andere patiëntenpopulatie, namelijk de verstandelijk beperkte patiënt.

Uitgelichte vacatures

Opleiding AVG

De opleiding tot AVG duurt drie jaar en is een combinatie van leren en werken. Na de opleiding Geneeskunde kun je ervoor kiezen om te specialiseren tot AVG. In het eerste en laatste jaar volg je een stage bij een zorginstelling voor mensen met een verstandelijke beperking. In het tweede jaar loop je verschillende stages binnen de vakgebieden die relevant zijn voor de gehandicaptenzorg, zoals klinische genetica, revalidatie en de psychiatrie. De theorie volg je één dag in de week op het Erasmus MC en de praktijkopleiding volg je bij een zorg- en tevens opleidingsinstelling naar keuze. Jaarlijks zijn er 24 plekken voor de AVG opleiding. Als AOIS AVG val je onder Stichting Beroepsopleidingen Huisartsen (SBOH).

AVG salaris

Het AVG salaris start bij €2.015 bruto per maand en valt onder de cao gehandicaptenzorg. Dit ontvang je zodra je de opleiding start bij een zorginstelling. Na drie jaar als je officieel bevoegd bent, dan kan het AVG salaris uiteindelijk oplopen tot €8.438,- bruto per maand. Daarnaast ontvang je als AVG in loondienst nog vakantiegeld van 8%, een eindejaarsuitkering en eventuele onregelmatigheidstoeslagen. Als AVG-arts kun je ook aan de slag als zzp’er of op basis van detachering. Over het algemeen verdien je dan meer dan wanneer je direct in dienst treedt bij een zorginstelling.

Wil jij als AVG-arts werken via TMI?

Bekijk dan de vacatures

Benieuwd naar de mogelijkheden binnen TMI?

Neem dan contact op!
Dianne breuer portretfoto

Dianne Breuer

Senior Consultant Artsen & Specialisten

06 - 158 902 01 dianne@tmi.nl

Judith Randerath

Senior Consultant Artsen & Specialisten

06 - 542 625 55 judith@tmi.nl