Specialist Ouderengeneeskunde (SOG)

Wat betekent SOG?

Een specialist ouderengeneeskunde, afkorting SOG, houdt zich bezig met de behandeling en begeleiding van kwetsbare patiënten met complexe gezondheidsproblemen. Meestal zijn dit ouderen, die bijvoorbeeld in een verpleeghuis wonen, maar het kunnen ook jongere patiënten zijn, bijvoorbeeld iemand die op jonge leeftijd dementie heeft gekregen. Deze patiënten hebben vaak dementie, chronische aandoeningen en/of zijn opgenomen op een revalidatie-afdeling na bijvoorbeeld een heupfractuur.

Wat doet een specialist ouderengeneeskunde?

Als specialist ouderengeneeskunde richt jij je op de lichamelijke en psychische gezondheidsproblematiek van de patiënt, maar ook op het maatschappelijke en sociale functioneren en de gevolgen die de ziekte kan hebben. Jij diagnosticeert en behandelt dit en hebt dus de regie in handen, samen met de patiënt en diens naasten.

Je probeert de problemen die op de verschillende vlakken spelen zo goed als het kan te herstellen en kijkt naar de mogelijkheden om de kwaliteit van leven van de patiënt zo groot mogelijk te maken. Soms betekent dit juist om te stoppen met herstellen en te kijken naar een zo mooi en comfortabel mogelijk einde van het leven. Verder kijk je als SOG naar hoe de patiënt zo lang mogelijk zo zelfstandig mogelijk kan leven en de autonomie kan behouden. Een saai beroep? Zeker niet, want er valt nog veel uit te halen en zeker op wetenschappelijk gebied.

Uitgelichte vacatures

Wat is het verschil tussen een geriater en een specialist ouderengeneeskunde?

Het grootste verschil tussen een geriater en specialist ouderengeneeskunde zit in de werkplek en de mogelijkheden die dit met zich meebrengt. Beide specialisten behandelen kwetsbare patiënten met complexe zorgproblematiek, hoewel de SOG vaker zorgdraagt voor chronisch zieke patiënten en de geriater voor acuut zieke patiënten. De klinisch geriater werkt in het ziekenhuis, waar deze ook de mogelijkheden heeft om veel aanvullend onderzoek te doen en patiënten met meer techniek te ondersteunen, zoals een CT-scan of ondersteuning voor het hart.

De geriater werkt dus voornamelijk met acuut zieke patiënten, omdat je niet zomaar in het ziekenhuis terecht komt. Net als de SOG kijkt de geriater breed naar de patiënt, namelijk zowel naar de lichamelijke en psychische gezondheid, als de sociale-, functionele- en maatschappelijke gevolgen. Hierbij zal een geriater ook altijd beoordelen of het wel de beste keuze is om te kiezen voor behandeling, of dat het beter is om niet te behandelen.

Een SOG werkt juist voornamelijk buiten het ziekenhuis, zoals in een verpleeghuis, hospice of bij de huisarts. Hier heb je veel minder mogelijkheden voor diagnostiek en behandeling. De SOG kan ervoor kiezen om een acuut zieke patiënt in te sturen naar het ziekenhuis, maar moet ook nadenken of dit wel het beste is voor de patiënt.

Ervaringsverhaal

Volgens ANIOS ouderengeneeskunde Joey is de oudergeneeskunde een onderbelicht, maar vooral erg divers vakgebied.

Lees het interview

Opleiding specialist ouderengeneeskunde

De opleiding tot specialist ouderengeneeskunde duurt bij elkaar negen jaar. Na de zesjarige opleiding Geneeskunde volg je de specialist ouderengeneeskunde opleiding van drie jaar. Tijdens de opleiding werk je op vier verschillende plekken om praktijkervaring op te doen: het verpleeghuis, een ggz-instelling, het ziekenhuis en een plek naar keuze. Binnen deze afdelingen richt je je op drie verschillende gebieden, namelijk de somatiek, de psychogeriatrie en de geriatrische revalidatie.

De specialist ouderengeneeskunde opleiding bestaat uit vier dagen praktijk en één dag theorie bij de instelling waar je werkt. Als AOIS ouderengeneeskunde val je onder Stichting Beroepsopleidingen Huisartsen (SBOH). Jaarlijks zijn er 186 plekken beschikbaar voor de opleiding ouderengeneeskunde, dit zijn er relatief veel doordat de bevolking vergrijst en er daardoor genoeg werk is voor artsen ouderengeneeskunde.

Er zijn diverse zorginstellingen waar je na de studie Geneeskunde als ANIOS ouderengeneeskunde aan de slag kunt gaan, ook bij TMI. Hier kun je ervaring op doen ter voorbereiding op de opleiding tot SOG of huisarts.

Salaris specialist ouderengeneeskunde

Het salaris van een specialist ouderengeneeskunde is gebaseerd op de cao VVT. Je start met een brutosalaris van ongeveer €5.657,- per maand. Dit kan na ervaringsjaren oplopen naar €8.815,- bruto per maand. Daarnaast kun je ook onregelmatigheidstoeslagen ontvangen als je diensten in de avonden, nacht of weekenden draait. Het ANIOS ouderengeneeskunde salaris bij TMI is tussen de €4.061,- en €6.117,- bruto per maand.

Aan de slag als ANIOS Ouderengeneeskunde?

Bekijk de vacatures

Benieuwd naar de mogelijkheden binnen TMI?

Neem dan contact op!
Gerwin Grootoonk

Gerwin Grootoonk

Senior Consultant Artsen & Specialisten & Team coördinator

06 - 415 123 37 gerwin@tmi.nl
Dianne breuer portretfoto

Dianne Breuer

Senior Consultant Artsen & Specialisten

06 - 158 902 01 dianne@tmi.nl