Een medisch adviseur (ook wel zorgconsulent, indicatiesteller of letselschade arts genoemd) is gespecialiseerd in het beoordelen van medische gegevens van een zorgaanvrager. Dit doet een medisch adviseur vaak namens de overheid, een zorginstelling, verzekeraar of andere opdrachtgever, om te beoordelen of de zorgaanvrager in aanmerking komt voor ondersteuning. Een medisch adviseur is geen medisch specialist, maar is een sociaal geneeskundige.
Het werkveld van een medisch adviseur is heel breed. Je kunt als medisch adviseur bijvoorbeeld aanvragen beoordelen van geestelijk of lichamelijk gehandicapten die zorg in een gespecialiseerd gehandicaptenzorgcentrum nodig hebben. Of van ouderen die thuiszorg willen. Dit doe je op basis van wetten als de AWBZ (Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten) of Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning). Werk je als medisch adviseur bij het UWV, dan beoordeel je de aanvraag van een uitkering vanwege (blijvende) arbeidsongeschiktheid. Ben je dienst van een verzekeringsmaatschappij? Dan geef je op basis van het medisch dossier van een slachtoffer advies bij letselschade.
Als medisch adviseur houd je je dus vooral bezig met het analyseren van de medische en sociale situatie in opdracht van een derde partij. Je legt huisbezoeken af of vraagt aanvullend onderzoek van specialisten aan, om te komen tot indicatiebesluiten en -adviezen. Ook voer je geregeld multidisciplinair overleg met bijvoorbeeld psychologen of medisch specialisten. Daarnaast werk je nauw samen met juristen.
Om een medisch adviseur te worden, moet je het profieldeel ‘sociaal medische indicatiestelling en advisering’ volgen. Dit is een profieldeel van het specialisme ‘arts Maatschappij en Gezondheid’. De opleiding voor dit specialisme duurt vier jaar en kun je volgen als je basisarts bent.
Het salaris van een medisch adviseur kan sterk uiteenlopen. Dit is afhankelijk van de werkgever, je opleiding en de opgebouwde werkervaring. Het gemiddelde bruto maandsalaris van een ervaren medisch adviseur ligt rond de €4.500,- per maand op basis van een fulltime dienstverband van 38 uur per week. Dit bedrag kan oplopen tot €10.000,- bruto per maand.
Wanneer je op basis van detachering gaat werken is je salaris vaak hoger dan wanneer je direct in dienst gaat bij een werkgever. Ook is het mogelijk om je laten inhuren als zzp’er. Wil je hier meer over weten? Meld je dan aan voor de Zzp’er in de Zorg Startersavond, die maandelijks wordt georganiseerd door TMI.