Ergotherapeut

Wat is ergotherapie?

Ergotherapie is een paramedisch discipline dat bedoeld is voor mensen die door een lichamelijke of psychische beperking hun dagelijks leven anders moeten inrichten. Maar wat is een ergotherapeut nu precies? Een ergotherapeut helpt deze mensen dagelijkse handelingen te herstellen en optimaliseren, rekening houdend met hun fysieke of mentale beperkingen. Hierbij wordt gefocust op zelfredzaamheid, vrije tijd en zingeving.

Vaak wordt gedacht dat ergotherapie hetzelfde is als fysiotherapie, maar deze twee vakgebieden verschillen weldegelijk. Een fysiotherapeut heeft als doel om het bewegingsstelsel van mensen weer optimaal te laten functioneren. Het is gericht op grove motoriek, zoals spieropbouw, conditie- en/of krachttraining. Ergotherapie richt zich juist op de fijne bewegingen, die nodig zijn bij het uitvoeren van dagelijkse handelingen.

Wat doet een ergotherapeut?

Wat is het beroepsprofiel van een ergotherapeut? In jouw functie als ergotherapeut ben je afhankelijk van jouw werkplek voor je precieze takenpakket. Wat een ergotherapeut doet bij ouderen hangt bijvoorbeeld af van of het soort klachten, zoals psychische of fysieke klachten. Maar in de basis zijn de taken van elke ergotherapeut hetzelfde.

Een ergotherapeut maakt namelijk eerst kennis met de cliënt door middel van een huisbezoek. Hierna onderzoekt de ergotherapeut wat de mogelijkheden, beperkingen en behoeften zijn. Vervolgens stelt de ergotherapeut een behandelplan op en kan de behandeling van start gaan. De ergotherapeut leert de cliënt omgaan met beperkingen en geeft advies over bijpassende hulpmiddelen en aanpassingen. Daarnaast geeft de ergotherapeut instructies aan mantelzorgers en is de ergotherapeut in nauw contact met familie en naasten.

Opleiding ergotherapeut

Om ergotherapeut te worden, dien je de vierjarige opleiding Ergotherapie gevolgd te hebben. De ergotherapeut opleiding is op hbo-niveau en kan in verschillende steden in Nederland worden gevolgd.

Na jouw opleiding tot ergotherapeut kun je je verder specialiseren. Binnen de ergotherapie zijn drie specialisaties, namelijk kinderergotherapie, ouderenergotherapie en handergotherapie. Dit zijn erkende specialisaties en maken dat een ergotherapeut zich officieel ‘specialist’ mag noemen.

Waar werkt een ergotherapeut?

Als ergotherapeut kun je op verschillende werkplekken aan de slag. Zo kun je net als een huisarts in een eigen, gespecialiseerde praktijk aan de slag. Daarnaast kun je werken in ziekenhuizen, verpleeghuizen, revalidatiecentra, psychiatrische instellingen, de gehandicaptenzorg, re-integratieinstellingen en op scholen. Tot slot kun je als ergotherapeut ook aan huis werken.

Relevante vacatures

Wat verdient een ergotherapeut?

Het salaris van een ergotherapeut, die werkzaam is binnen de VVT, komt neer op €3.025,- tot €4.559,- bruto per maand. Het loon van een ergotherapeut hangt af van ervaring, achtergrond en werkgever. De cao waar je als ergotherapeut onder valt, is afhankelijk van waar je werkt. Zo val je als ergotherapeut in het ziekenhuis onder de cao Ziekenhuizen en in de thuiszorg onder de cao VVT. Als je op zzp-basis werkt, verdien je als ergotherapeut een bepaald uurtarief en val je niet onder een cao.

Aan het werk als ergotherapeut?

Bekijk de vacatures

Benieuwd naar de mogelijkheden binnen TMI?

Neem dan contact op!
kelly jansen

Kelly Jansen

Teamcoördinator Recruitment

020 - 510 6754 werving@tmi.nl
pien sintenie

Pien Sintenie

Teamcoördinator Recruitment

020 - 510 6754 werving@tmi.nl