Paramedische beroepen

Binnen de paramedici zijn er veel verschillende soorten beroepen. Ben jij benieuwd wat voor soort werk je kunt doen als paramedicus? Hieronder leggen we uit wat paramedici zijn en welke beroepen er allemaal zijn.

Wat zijn paramedici?

Bij lichamelijke- of gezondheidsklachten kan een huisarts de patiënt verwijzen naar een paramedicus voor aanvullende zorg. De letterlijke betekenis van paramedisch is ‘naast de dokter’. Hiermee wordt bedoeld dat een paramedicus zich niet direct richt op het genezen van de patiënt, maar vooral richt op de gezondheid van de patiënt en die op peil te houden. Als paramedicus werk je in de eerstelijns zorg, ziekenhuizen, revalidatiecentra of verpleeg- en verzorgingstehuizen.

Paramedische zorg

Een bekende vorm van paramedische hulp is fysiotherapie. Dit is zorg bij klachten aan het bewegingsapparaat, zoals spieren of gewrichten. Andere vormen van paramedische zorg zijn logopedie (spraakproblemen en/of dyslexie), ergotherapie (moeite met praktische handelingen) en diëtetiek (gewichtsproblemen).

Kwaliteitsregister Paramedici

Het Kwaliteitsregister Paramedici (KP) is een organisatie wat bestaat uit verschillende paramedische beroepsverenigingen. Het kwaliteitsregister voert de kwaliteitsregistratie uit voor paramedici beroepen zoals, ergotherapeuten, diëtisten, fysiotherapeuten en MBB’ers. Zodra je staat geregistreerd in het kwaliteitsregister voldoe je aan het opleidingsniveau conform de wet BIG. Vervolgens wordt elk vijf jaar geregistreerd of de paramedicus nog steeds beschikt over de actuele kennis en ervaring. Alleen paramedici die voldoen aan de opleidingseisen en kwaliteitseisen van de functie, staan in het Kwaliteitsregister Paramedici.

Wat zijn paramedische beroepen?

Wil je meer informatie over specifieke paramedische beroepen? In het overzicht hieronder leggen we per paramedisch beroep uit wat de functie inhoudt. Daarnaast vind je ook informatie over de opleiding, werkplekken, salaris en vacatures.

Diëtist

Diëtist

Een diëtist is specialist op het gebied van voeding. De doelgroep die door een diëtist wordt behandeld, kampt onder andere met ondergewicht, overgewicht of obesitas.

Meer informatie

Doktersassistent

Doktersassistent

Als doktersassistent ben je de schakel tussen patiënten, dokters, praktijkondersteuners, apothekers en verpleegkundigen.

Meer informatie

Ergotherapeut

Ergotherapeut

Ergotherapie is een paramedisch discipline dat bedoeld is voor mensen die door een lichamelijke of psychische beperking hun dagelijks leven anders moeten inrichten.

Meer informatie

Fysiotherapeut

Fysiotherapeut

Een fysiotherapeut behandelt mensen met klachten aan het bewegingsstelsel. Dit zijn bijvoorbeeld mensen die gewrichtspijn hebben of last hebben van motoriek of spieren.

Meer informatie

Gipsverbandmeester

Gipsverbandmeester

Als gipsverbandmeester ben jij verantwoordelijk voor het aanleggen van gips- of kunststofverbanden om botbreuken of spierafwijkingen te kunnen herstellen.

Meer informatie

Hartfunctielaborant

Hartfunctielaborant

Je verricht in opdracht van de behandelend arts zelfstandig onderzoek naar het functioneren van het hart van de patiënt

Meer informatie

Medisch secretaresse

Medisch secretaresse

Een medisch secretaresse is de schakel tussen patiënt en medisch specialist. Je zorgt voor optimale administratieve ondersteuning van het artsenteam.

Meer informatie

Radiodiagnostisch laborant

Radiodiagnostisch laborant

Middels röntgenfoto’s, MRI-scans (magneetvelden) en echografie (geluidsgolven) breng je de inwendige delen van het lichaam in beeld.

Meer informatie

Verloskundige

Verloskundige

Als verloskundige ondersteun en begeleid je toekomstige ouder(s) en baby voor, tijdens en na de zwangerschap.

Meer informatie

Benieuwd naar de mogelijkheden binnen TMI?

Neem dan contact op!
pien sintenie

Pien Sintenie

Teamcoördinator Recruitment

020 - 510 6754 werving@tmi.nl