Hartfunctielaborant

Wat doet een hartfunctielaborant?

Als hartfunctielaborant (of cardiofysiologisch laborant) werk je meestal in het ziekenhuis op de cardiologische afdeling of in een UMC op de polikliniek van de afdeling Cardiologie. Je verricht in opdracht van de arts (bijvoorbeeld de cardioloog of thoraxchirurg) zelfstandig onderzoek naar het functioneren van het hart van de patiënt. Afhankelijk van de klacht, maak je in opdracht van de arts een echocardiogram (ECG), voer je fietsergometrisch onderzoek uit en sluit je apparatuur aan voor een 24-uurs holteranalyse of -bloeddrukregistratie.

Als hartfunctielaborant voer je niet alleen het onderzoek uit, het begeleiden van de patiënt voor, tijdens en na het onderzoek is tevens van belang. Het is daarom essentieel dat je communicatief vaardig bent, jij stelt patiënten op hun gemak en beantwoordt al hun vragen. Kortom, als hartfunctielaborant ben je verantwoordelijk voor een goede uitvoering van het onderzoek. De resultaten deel je vervolgens met de behandelend arts.

Naast het bepalen van de oorzaak van de klachten door middel van hartfunctieonderzoeken, assisteer je als hartfunctielaborant de cardioloog bij ingrepen aan het hart.

Zoals eerder genoemd, werk je meestal in het ziekenhuis, maar er zijn ook baanmogelijkheden binnen een revalidatiekliniek of in een gespecialiseerde hartkliniek.

Hartfunctielaborant opleiding

De opleiding tot hartfunctielaborant is een hbo-opleiding en is een leerwerktraject. De opleiding duurt drie jaar en start twee keer per jaar in september en maart. Je kunt je aanmelden voor de opleiding door te solliciteren op een vacature voor hartfunctielaborant in opleiding bij een ziekenhuis. De ziekenhuizen werken samen met de onderwijsinstelling LOI waar je het theoretische gedeelte van de opleiding volgt.

Doordat het een leerwerktraject is, ontvang je gedurende de opleiding als leerling hartfunctielaborant al salaris. Het salaris is nog wel relatief laag wanneer je net start. Het leerling salaris begint bij €1.439,- bruto per maand en loopt ieder jaar op tot €2.030,- bruto per maand. De hoogte van deze salarissen is bepaald in de cao Ziekenhuizen en de cao Universitair Medische Centra (cao UMC).

Tijdens de eerste twee jaar van de opleiding komen de volgende onderwerpen aan bod:

 1. Sociale vaardigheden;
 2. Beroepshouding;
 3. Patiëntenvoorlichting;
 4. Werking van het hart;
 5. Registratie van ECG’s;
 6. Ritmegeleidingstoornissen;
 7. Elektrocardiografie;
 8. Ergometrie;
 9. Evidence based practice.

Specialisaties

De eerste twee jaar van de opleiding zijn gericht op elektrocardiografie en ergometrie. Na het tweede leerjaar ben je in staat zelfstandig de algemene hartonderzoeken uit te voeren en ontvang je een certificaat als algemeen hartfunctielaborant. Als hartfunctielaborant kun je kiezen uit de één van de volgende specialisaties:

 • Echocardiografie (echo’s van het hart)
 • Cardio-implantaten (gericht op pacemakers en ICD’s)
 • Hartkatheterisatie (invasief hartfunctieonderzoek)
 • Holteranalyse (analyseren van hartritmeregistraties)

Post-hbo opleiding echocardiografist

Om echocardiografist te worden, kun je zoals eerder genoemd een specialisatie volgen in je laatste jaar van je opleiding tot hartfunctielaborant. Er bestaat daarnaast nog een andere opleiding tot echocardiografist. Je kunt ook de post-hbo Echocardiografie volgen via verschillende hbo-instellingen. Deze post-hbo is ook vanuit een bredere achtergrond toegankelijk. Je kunt namelijk deelnemen met een afgeronde hbo-opleiding Hartfunctielaborant, Medische Beeldvormende Radiotherapeutisch Technieken (MBRT), Verpleegkunde of Biometrie.

Tijdens deze post-hbo opleiding vergroot je jouw vaardigheden in het maken van echocardiografische functieonderzoeken. Als echocardiografist doe je dit onder eindverantwoordelijkheid van de cardioloog, maar voer je zelfstandig uit. Als echocardiografist verricht en interpreteer je medisch beeldvormend onderzoek van het hart ten behoeve van een diagnose, behandeling of wetenschappelijk onderzoek. Daarnaast leer je tijdens de opleiding de cardioloog te assisteren bij een Transoesophagaal Echo onderzoek (TEE).

Relevante vacatures

Wat verdient een gediplomeerd hartfunctielaborant?

Als gediplomeerd hartfunctielaborant word je ingeschaald in salarisschaal 45 of 50 van cao Ziekenhuizen. Je startsalaris is €2.759,- bruto per maand. Ieder jaar kan je bij goede prestaties een trede omhoog tot het maximum salaris van €3.922,- bruto per maand.

Het is mogelijk om meer te verdienen door het afronden van een specialisatie. Als hartfunctielaborant met een afgeronde specialisatie, bijvoorbeeld als echocardiografist, word je ingeschaald in functiegroep 55 volgens cao Ziekenhuizen. Je mag dan een brutosalaris van €2.882,- tot €4.227,- per maand verwachten.

Je kunt ook kiezen voor een hoger salaris door niet direct in dienst te treden bij een zorginstelling, maar door aan de slag te gaan als gedetacheerde of als zzp’er via TMI. Als gedetacheerde bij TMI ligt het salaris meestal hoger dan het salaris volgens het cao. Daarnaast is het voordeel van detacheren dat je in verschillende werkomgevingen gaat werken en daardoor veel afwisseling hebt in je werk. Meer weten over TMI? Lees dan meer over de organisatie.

Aan het werk als hartfunctielaborant?

Bekijk de vacatures

Of ben jij gespecialiseerd tot echocardiografist? Ook dan hebben wij relevante vacatures!

Benieuwd naar de mogelijkheden binnen TMI?

Neem dan contact op!
kelly jansen

Kelly Jansen

Teamcoördinator Recruitment

020 - 510 6754 werving@tmi.nl
pien sintenie

Pien Sintenie

Teamcoördinator Recruitment

020 - 510 6754 werving@tmi.nl