Cardiothoracaal Chirurg (Hart/Long)

Wat is cardiothoracale chirurgie?

De cardiothoracaal chirurg, ook wel hart- en longchirurg of thorax chirurg, is een medisch specialist die patiënten operatief behandelt aan en in de borstholte (thorax). Hieronder vallen het hart, de longen, de borstwand en de grote bloedvaten in de borstholte, zoals de long(slag)aders en de aorta. Als cardiothoracaal chirurg voer je bijvoorbeeld hartklepoperaties of bypasses van de kransslagaderen uit, zet je stents in de aorta, opereer je kinderen met aangeboren long- of hartafwijkingen, of behandel je ouderen met hartritmestoornissen of afwijkingen en tumoren van de long. Naast je werk in de operatiekamer (OK) houd je je ook bezig met het stellen van diagnoses, het voorschrijven van medicatie, voorlichting geven aan de patiënt, voor- en nacontroles, administratie en medisch overleg met andere specialisten.

Een groot deel van je tijd werk je op de OK samen met een AIOS cardiothoracale chirurgie, anesthesioloog, anesthesiemedewerkers en operatieassistenten. Daarnaast werk je ook veel samen met longartsen, cardiologen, orthopedisch chirurgen en intensivisten.

Cardiothoracale chirurgie opleiding

De cardiothoracale chirurgie opleiding duurt zes jaar en kan je volgen nadat je de zesjarige opleiding Geneeskunde hebt afgerond. Eén jaar krijg je modules over de algemene heelkunde gevolgd door vijf jaar specifieke modules over cardiothoracale chirurgie. Om de hart- en longchirurgie opleiding te kunnen volgen, dien je te solliciteren voor een opleidingsplek in het ziekenhuis op de afdeling Thorax Hart Chirurgie. Tijdens de opleiding leer je hoe je moet opereren en diagnoses te stellen onder supervisie van verschillende thorax chirurgen. Ook volg je stages op de afdelingen longziekten, cardiologie, kinderhartchirurgie of congenitale chirurgie, en de postoperatieve intensive care. Als AIOS cardiothoracale chirurgie werk je in de laatste jaren van de opleiding al grotendeels als cardiothoracaal chirurg.

Cardiothoracaal chirurg salaris

Het salaris van een cardiothoracaal chirurg is conform de cao Arbeidsvoorwaarden Medisch Specialisten (AMS). Net als alle andere medisch specialisten verdient een thorax chirurg, die net zijn opleiding heeft afgerond jaarlijks ongeveer €70.000,- bruto. Aan de hand van ervaring en meerdere operaties kan dit bedrag oplopen tot een jaarsalaris van ongeveer €130.000,- bruto. Daar komt ook nog een vakantietoeslag bij en eventuele toeslagen voor bereikbaarheidsdiensten.

Als cardiothoracaal chirurg kun je ook als zzp’er aan de slag. Dan ligt het gemiddelde bruto jaarsalaris tussen de €150.000,- en €250.000,-. Echter, moet je als zzp’er wel je eigen pensioenkosten bijvoorbeeld betalen. Daarentegen, kun je wel je eigen rooster bepalen en heb je daardoor alle vrijheid.

Wil je meer informatie over werken als cardiothoracaal chirurg bij TMI? Onze consultants helpen je hier graag mee verder!

Neem contact op