Specialist Heelkunde (Chirurg)

Wat is heelkunde?

De betekenis van heelkunde is chirurgie en houdt zich bezig met het operatief genezen van ziektes en aandoeningen. Zo opereer je als specialist heelkunde bijvoorbeeld verwondingen, tumoren, botbreuken, dichtgeslibde aderen of infecties in de buik, zoals een blinde darmontsteking. De heelkunde of chirurgie is op te delen in verschillende deelspecialismen: vaatchirurgie, traumatologie, gastro-intestinale chirurgie, kinderchirurgie, oncologische chirurgie en longchirurgie. Naast deze deelspecialismes bestaan er nog andere snijdende specialismen zoals de orthopedie, oogheelkunde of neurochirurgie.

Werkomgeving chirurg

In de operatiekamer werk je als specialist heelkunde samen met verschillende collega’s, zoals de anesthesioloog, operatieassistenten en arts-assistenten. De operaties die je uitvoert, kunnen zowel acuut zijn, zoals bij een verkeersongeval, als planbaar. Hoewel je als chirurg veel tijd in de operatiekamer doorbrengt, is het een misvatting dat je alleen maar opereert. Als chirurg besteed je namelijk ook veel tijd aan voor- en nacontroles, visites lopen op de afdeling, poli draaien, arts- en coassistenten begeleiden, patiëntenbesprekingen bijwonen en je administratie doen. Ook zie je soms patiënten op de spoedeisende hulp.

Opleiding heelkunde

De opleiding heelkunde duurt zes jaar, waarvan een deel algemene chirurgie (vier jaar) en een deel waarbij jij je als AIOS chirurgie specialiseert in één van de deelgebieden van heelkunde (twee jaar). Tijdens de opleiding loop je stages op de verschillende afdelingen van de chirurgie, zoals de gastro-intestinale chirurgie en de traumatologie, maar ook op de spoedeisende hulp en de intensive care. In de laatste twee jaar van je opleiding specialiseer je je in het deelspecialisme van jouw keuze. Na afronding ben je medisch specialist in het desbetreffende chirurgische specialisme. Tijdens de opleiding leer je als AIOS heelkunde de basis van heelkundig handelen, diagnostiek, niet-operatieve en operatieve behandeling, postoperatieve zorg, maar ook fysiotherapie, revalidatiegeneeskunde en de leer van apparaten. Om AIOS heelkunde te worden, moet je solliciteren naar een opleidingsplek. Om ervaring op te doen voor je in opleiding gaat, kun je ook eerst werken als ANIOS.

Salaris ANIOS chirurgie

Het maandelijkse salaris van een ANIOS chirurgie ligt gemiddeld tussen de €3.421,- en €5.154 bruto per maand. Als ANIOS chirurgie bij TMI verdien je altijd iets meer, namelijk tussen de €3.664,- en €5.504,- bruto per maand, conform cao Ziekenhuizen (FWG 65).

Salaris chirurg

Het salaris van een chirurg begint bij gemiddeld €5.833,- bruto per maand en dit kan oplopen tot €10.333,- bruto per maand. Daarnaast kun je als chirurg ook als zzp’er aan de slag en dan kan je maandelijkse brutosalaris zelfs oplopen tot €20.833,-.

Benieuwd naar de mogelijkheden als ANIOS chirurgie?

Neem dan contact op!

Kimberly Niemantsverdriet

Senior Consultant Artsen & Specialisten

06 - 528 497 35 kimberly@tmi.nl