Wat is een ANIOS?

De letterlijke betekenis van ANIOS is arts niet in opleiding (tot) specialist ofwel een basisarts. Nadat jij je coschappen hebt afgerond en diploma hebt behaald, mag jij jezelf een basisarts noemen.

Met welke opleiding word je basisarts?

De basisarts opleiding Geneeskunde duurt zes jaar, de eerste drie jaar een bachelor en vervolgens drie jaar een master waarbij je als coassistent binnen diverse zorginstellingen gaat werken. Tijdens de opleiding Geneeskunde leer je problemen op te lossen met betrekking tot het menselijk lichaam, ziekte en gezondheid. Naast deze inhoudelijke medische kennis, leer je ook praktische en communicatieve vaardigheden.

Na het afronden van de universitaire opleiding mag jij als ANIOS zelfstandig geneeskundige, heelkundige en verloskundige handelingen uitvoeren. Hieronder vallen:

Je besteedt dus niet al je uren aan patiëntencontact, je bent daarnaast ook tijd kwijt aan besprekingen, supervisie, informatie opzoeken en vergelijkbare taken. Daarnaast zijn de taken die je uitvoert als ANIOS afhankelijk in welke zorginstelling je gaat werken. Je werkzaamheden zullen anders zijn in een ziekenhuis dan in een GGD. Ten slotte zijn je taken op een dag afhankelijk van de afdeling binnen de zorginstelling. In het ziekenhuis verschilt het of je werkt in een polikliniek, zaal, OK of SEH.

Relevante vacatures

Ervaringen van ANIOS'sen

Joey ANIOS ouderengeneeskunde Ervaringsverhaal
21 juli 2021 - Lisa Schagen

Joey neemt je mee in zijn werk als ANIOS ouderengeneeskunde

ziekenhuis Ervaringsverhaal
10 februari 2022 - Lisa Schagen

Christiaan vertelt over zijn werk als ANIOS

Mustafa Refaee huisartsopleiding Ervaringsverhaal
12 juli 2021 - Cynthia Buckert

“Het enige waar ik Nederland van kende, was Marco van Basten”

Wat verdient een basisarts?

Het basisartssalaris en de daarbijhorende cao verschilt per branche. Als ANIOS start je meestal in salarisschaal 60 – 65 of schaal 10 -12. Zo verdient een basisarts in het ziekenhuis volgens de cao ZKH minimaal €3.774,- en maximaal €5.620,- bruto per maand. En een basisarts psychiatrie volgens de cao GGZ minimaal €4.381,- en maximaal €5.734,- bruto per maand. Daarnaast zijn er nog cao’s voor andere branches, namelijk het: UWV, arbo dienstverlening, GGD en VVT. De hoogte van het salaris binnen de schaal hangt af van de opgedane werkervaring. Ook kan je salaris nog aardig oplopen dankzij onregelmatigheidstoeslag – dit geldt wanneer je diensten in de avonden, weekenden en nachten draait.

Het ANIOS salaris bij TMI ligt gegarandeerd altijd hoger dan wanneer je direct in dienst treedt bij een opdrachtgever. Als ANIOS in het ziekenhuis verdien je bij ons een brutosalaris van minimaal €3.774,- en maximaal €5.620,-. Maar ga jij als ANIOS bedrijfsgeneeskunde aan de slag dan verdien je bij TMI maximaal €6.000,- bruto per maand. Het salaris voor een basisarts zal netto gemiddeld op €3.000,- per maand uitkomen. Naast het salaris is het ook een voordeel dat je via TMI vaak kunt gebruik maken van een leaseauto.

Werken als basisarts in het buitenland

Heb je de wens om te werken in het buitenland? TMI heeft al vele zorgprofessionals succesvol bemiddeld naar diverse landen. Ons internationale team ondersteunt jou persoonlijk bij de sollicitatie en bij het vinden van huisvesting. Wij bieden jou een uitgebreid netwerk en jarenlange ervaring in bemiddeling naar onder andere Duitsland, Zwitserland, Suriname en de Caribbean. Zo hebben wij in Duitsland diverse opleidingsplekken voor ANIOS. In Nederland moet je soms lang wachten op een AIOS specialisatie, maar in Duitsland is dat niet. Hier kan je direct aan de slag.

Wil jij aan de slag als ANIOS via TMI?

Bekijk het vacatureoverzicht

Vakgebieden geneeskunde

Als ANIOS kun je binnen diverse vakgebieden aan de slag om ervaring op te doen en uiteindelijk verder te specialiseren. Hieronder vind je alle verschillende disciplines en de bijbehorende salarissen.

Eerstelijns curatieve zorg

AVG-arts

Een AVG is een arts gespecialiseerd in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking.

Meer informatie

Huisarts

Een huisarts is de medisch specialist waar de patiënt als eerste naartoe gaat als hij of zij een klacht, ziekte of aandoening heeft.

Meer informatie

Specialist Ouderengeneeskunde

Een specialist ouderengeneeskunde, afkorting SOG, houdt zich bezig met de behandeling en begeleiding van kwetsbare patiënten met complexe gezondheidsproblemen.

Meer informatie

Beschouwend specialisme

Cardioloog

Een cardioloog is iemand met kennis over het hart: een hartspecialist. Een cardioloog diagnosticeert en behandeld hart- en vaatziekten.

Meer informatie

Dermatoloog

dermatoloog

Een huidarts ofwel, dermatoloog, houd zich bezig met het grootste orgaan van ons lichaam: de huid. Bij de huid hoort ook het haar, de nagels, de slijmvliezen en het vaatstelsel.

Meer informatie

Internist

man doktersjas stethoscoop

Een internist is een specialist die zich bezighoudt met voorkomen, diagnosticeren en behandelen van ziekten met betrekking tot de inwendige organen van een patiënt zoals de lever, de darmen, de nieren en de longen, maar ook het bloed.

Meer informatie

Intensivist

Een intensivist, ook wel intensive care specialist genoemd, is een medisch specialist die zich heeft gespecialiseerd in de intensieve zorg.

Meer informatie

Kinderarts

Als kinderarts diagnosticeer en behandel je ziekten en aandoeningen bij kinderen in het ziekenhuis of op de polikliniek.

Meer informatie

Longarts

longarts

Een longarts is een medisch specialist die zich bezighoudt met de diagnostiek en behandeling van het ademhalingsstelsel.

Meer informatie

MDL-arts (gastro-enteroloog)

Een maag-, darm-, lever specialist oftewel MDL arts (gastro-enteroloog) is gespecialiseerd in de diagnostiek en behandeling van ziekten in de spijsverteringsorganen, ook wel gastro-enterologie genoemd.

Meer informatie

Neuroloog

Een neuroloog is een medisch specialisme dat zich bezighoudt met aandoeningen aan de hersenen, het ruggenmerg, de zenuwen en de spieren.

Meer informatie

Oncoloog

Een oncoloog is een medisch specialist in de behandeling van kanker. De oncologie is een specialisme binnen de interne geneeskunde. Daarom word er ook vaak gesproken over internist-oncoloog.

Meer informatie

Psychiater

Een psychiater is een medisch specialist die patiënten met psychische klachten of aandoeningen diagnosticeert en behandelt.

Meer informatie

Reumatoloog

Een reumatoloog diagnosticeert en behandelt patiënten met klachten, ziekten of aandoeningen aan hun gewrichten, botten, slijmbeurzen, pezen, spieren en/of inwendige organen.

Meer informatie

SEH-arts

vrouw doktersjas stethoscoop

Als SEH-arts ben je verantwoordelijk voor de coördinatie en supervisie op de spoedeisende hulp.

Meer informatie

Ondersteunend specialisme

Anesthesioloog

Een anesthesioloog is een medisch specialist die zich richt op het geven van anesthesie aan patiënten die een operatie of pijnlijk onderzoek moeten ondergaan.

Meer informatie

Radioloog

Wanneer andere medisch specialisten een ziekte willen vaststellen of uitsluiten, kunnen ze voor patiënten een foto of scan aanvragen, die vervolgens wordt beoordeeld door de radioloog.

Meer informatie

Revalidatiearts

Een revalidatiearts houdt zich bezig met revalideren en het verminderen of voorkómen van de gevolgen van een ziekte.

Meer informatie

Snijdend specialisme

Cardiothoracaal chirurg

De cardiothoracaal chirurg, ook wel hart- en longchirurg of thorax chirurg, is een medisch specialist die patiënten operatief behandelt aan en in de borstholte (thorax). Hieronder vallen het hart, de longen, de borstwand en de grote bloedvaten in de borstholte, zoals de long(slag)aders en de aorta.

Meer informatie

Chirurg (specialist heelkunde)

Chirurg

Een chirurg houdt zich bezig met het operatief genezen van ziektes en aandoeningen. Zo opereert een chirurg bijvoorbeeld verwondingen, tumoren, botbreuken, dichtgeslibde aderen of infecties in de buik, zoals een blinde darmontsteking.

Meer informatie

Gynaecoloog

Een gynaecoloog is een medisch specialist die zich bezighoudt met afwijkingen en stoornissen in de aanleg of functioneren van de vrouwelijke geslachtsorganen.

Meer informatie

Keel- neus- en oorarts (KNO-arts)

De afkorting KNO arts staat voor: “keel neus en oor-arts”. Deze naam zegt eigenlijk genoeg, de KNO arts houdt zich dus bezig met de behandeling van aandoeningen aan de keel, neus en de oren bij patiënten.

Meer informatie

Neurochirurg

neurochirurg

Een neurochirurg houdt zich onder andere bezig met het opereren van hersentumoren, het stoppen van hersenbloedingen, het herstellen van nek- en rughernia’s of het uitvoeren van spoedoperaties na bijvoorbeeld een ongeval (zoals een schedelfractuur).

Meer informatie

Oogarts

oogarts

Een oogarts behandelt en begeleidt patiënten met oogklachten of –aandoeningen.

Meer informatie

Orthopedisch chirurg (orthopeed)

Een orthopedisch chirurg is een medisch specialist die operaties uitvoert aan botten, spieren en/of gewrichten.

Meer informatie

Uroloog

uroloog

Een uroloog behandelt patiënten met aandoeningen of stoornissen aan hun urinewegen, de blaas en de nieren.

Meer informatie

Sociale geneeskunde

Bedrijfsarts

Bedrijfsarts

Als bedrijfsarts ben je een specialist op het gebied van gezondheid en werk.

Meer informatie

Donorarts

donorarts

Als donorarts houd jij je bezig met donatie van bloed, stamcellen, weefsels en organen door gezonde mensen, maar ook door mensen na hun overlijden.

Meer informatie

Arts infectieziektebestrijding

arts infectieziektebestrijding

Als arts infectieziektebestrijding kijk je naar het voorkomen, bestrijden en opsporen van infectieziekten.

Meer informatie

Jeugdarts

jeugdarts

Als jeugdarts ben je gespecialiseerd op het gebied van gezondheidszorg bij alle kinderen en jongeren in de leeftijd van nul tot negentien jaar.

Meer informatie

Verzekeringsarts

verzekeringsarts

Een verzekeringsarts doet medisch onderzoek om de arbeidsmogelijkheden van mensen te beoordelen binnen de kaders van wetten of polisvoorwaarden.

Meer informatie

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Onze consultants helpen je hier graag mee verder!

Kimberly Niemantsverdriet

Senior Consultant Artsen & Specialisten

06 - 528 497 35 kimberly@tmi.nl
miranda lans portretfoto

Miranda Lans

Senior Consultant Artsen & Specialisten

06 - 100 597 53 miranda@tmi.nl
Wil jij werken als ANIOS via TMI?