Geneeskundestudent

Wat houdt de studie geneeskunde in?

Er is wettelijk vastgesteld over welke kennis en vaardigheden je als basisarts of ANIOS (zo mag je je noemen wanneer je de studie Geneeskunde hebt afgerond) moet beschikken. Per universiteit verschilt de studie daarom niet zoveel qua inhoud. De indeling van de studie verschilt daarentegen wel per opleiding. De gemiddelde geneeskundestudent is zes jaar bezig met het behalen van het diploma. Dus vergis je niet, het is een lange en tijdsintensieve studie!

Bachelor

In de eerste drie jaar, de bachelor, leer je vooral de theorie. De theorie bestaat vooral uit anatomie en fysiologie van alle delen van het menselijk lichaam, de achtergrond van ziektes en het leren interpreteren van wetenschappelijk onderzoek. Daarnaast leer je veel over communicatie, ethiek en het interpreteren van onderzoek, zoals bloedonderzoek, een scan van de longen of een hartfilmpje. Je leert ook praktische vaardigheden, zoals het uitvragen van klachten bij patiënten en het uitvoeren van lichamelijk onderzoek met behulp van simulatiepatiënten, bloed- en infusen prikken, blaaskatheters zetten en hechten.

Master

Na je bachelor ga je beginnen met je master, deze duurt net zoals de bachelor drie jaar. Je master is volledig praktijkgericht. Tijdens je bachelor ga je ook stage lopen, ook wel coschappen genoemd. Tijdens deze coschappen kun je je theoretische kennis in de praktijk brengen en leer je nog veel meer praktische vaardigheden. De coschappen kunnen plaats vinden op verschillende afdelingen en zorginstellingen. Dit kan per opleiding verschillen, maar meestal ga je alle grote specialismen af, zoals de interne geneeskunde, neurologie, heelkunde en gynaecologie. In het laatste gedeelte van de master is er een “oudste coschap”, ook wel “senior coschap” of “semi-arts” genoemd, dit betekent dat je zelf een afdeling mag kiezen waar je stage gaat lopen. Dit is al een kleine voorbereiding op je eventuele specialisatie. Naast je laatste coschap moet je ook een wetenschappelijk onderzoek doen. Dit houdt in dat je naast je werk ook een onderzoek gaat doen naar een onderwerp naar keuze.

Na je studie

Na je geneeskundestudie ben je dus een basisarts en kun je je nog specialiseren. Het verschilt per specialisatie hoelang je bezig bent, maar meestal duurt dit tussen de drie en zes jaar. Over het algemeen combineer je je studie met je werk als basisarts. Je werkt en leert voornamelijk in de praktijk.

Wat zijn de toelatingseisen voor Geneeskunde?

Er zijn acht geneeskundefaculteiten in Nederland. Deze zitten in Amsterdam, Utrecht, Groningen, Leiden, Rotterdam, Maastricht en Nijmegen. Er worden per studiejaar ongeveer 3000 studenten toegelaten. Er zijn twee verschillende manieren om toegelaten te worden tot de studie Geneeskunde:

  1. Je bent cum laude geslaagd voor je vwo (Profiel Natuur en Gezondheid met (wiskunde A of B) of profiel Natuur en Techniek).
  2. Je hebt een toelating via de decentrale selectie.

De decentrale selectie houdt in dat nadat je je hebt aangemeld voor de studie Geneeskunde, je nog een toelatingstoets moet maken en een moet portfolio opsturen. Opleidingen doen dit omdat ze op deze manier de beste en meest gemotiveerde studenten kunnen selecteren. De decentrale selectie kan per opleiding nog wel enigszins verschillen. Bij sommige kun je bijvoorbeeld maar één keer mee doen met de decentrale selectie, terwijl bij andere je meerdere keren mag inchrijven.

Wees wel op tijd met het inschrijven, veel opleidingen hebben een uiterlijk inschrijfdatum staan in januari van hetzelfde kalenderjaar als de studie begint.

Relevante vacatures

Salaris geneeskundestudent

Als toekomstig ANIOS is het goed om medische werkervaring op te doen. Dit kun je doen door te kiezen voor een relevante bijbaan binnen de gezondheidszorg.

Het is lastig vast te stellen welk maandelijks brutosalaris je mag verwachten, wel kunnen we wat zeggen over het bijbehorende uurloon. Het uurloon van een geneeskundestudent voor een bijbaan is afhankelijk van het studiejaar en de opdracht van de bijbaan, maar het ligt vaak tussen de €10,80 en de €12,60 bruto per uur. Voor geneeskundestudenten die reeds hun bachelor hebben afgerond, heeft TMI regelmatig mogelijkheden beschikbaar.

Als geneeskundestudent op zoek naar een leuke (bij)baan?

Bekijk de vacatures

Welke specialisaties zijn er na de studie Geneeskunde?

Je kunt je specialiseren nadat je de studie Geneeskunde hebt afgerond, dit kan bij verschillende zorginstellingen zoals de GGD, verpleeghuizen en ziekenhuizen. Je kunt er ook voor kiezen om aan de slag te gaan in de farmaceutische industrie. Verder valt werken in het buitenland ook onder de mogelijkheden. De opties zijn afhankelijk van welke specialisatie je kiest. Wanneer je ervoor kiest om je te specialiseren, ben je niet meer een ANIOS, maar word je AIOS, ofwel in opleiding tot specialist.

Er zijn in Nederland meer dan veertig verschillende specialisaties binnen de Geneeskunde. Vaak is het verstandig om eerst een paar jaar als ANIOS aan het werk te gaan en daarna je te specialiseren. Hierdoor heb je wat meer werkervaring als je aan je specialisatie gaat beginnen. Wanneer je klaar bent met je specialisatie mag je jezelf een medisch specialist noemen. Hieronder vind je alle diverse disciplines waarin je kunt specialiseren.

Eerstelijns curatieve zorg

AVG-arts

Een AVG is een arts gespecialiseerd in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking.

Meer informatie

Huisarts

Een huisarts is de medisch specialist waar de patiënt als eerste naartoe gaat als hij of zij een klacht, ziekte of aandoening heeft.

Meer informatie

Specialist Ouderengeneeskunde

Een specialist ouderengeneeskunde, afkorting SOG, houdt zich bezig met de behandeling en begeleiding van kwetsbare patiënten met complexe gezondheidsproblemen.

Meer informatie

Beschouwend specialisme

Cardioloog

Een cardioloog is iemand met kennis over het hart: een hartspecialist. Een cardioloog diagnosticeert en behandelt hart- en vaatziekten.

Meer informatie

Dermatoloog

dermatoloog

Een huidarts ofwel, dermatoloog, houd zich bezig met het grootste orgaan van ons lichaam: de huid. Bij de huid hoort ook het haar, de nagels, de slijmvliezen en het vaatstelsel.

Meer informatie

Internist

Een internist is een specialist die zich bezighoudt met voorkomen, diagnosticeren en behandelen van ziekten met betrekking tot de inwendige organen van een patiënt zoals de lever, de darmen, de nieren en de longen, maar ook het bloed.

Meer informatie

Intensivist

Een intensivist, ook wel intensive care specialist genoemd, is een medisch specialist die zich heeft gespecialiseerd in de intensieve zorg.

Meer informatie

Kinderarts

Als kinderarts diagnosticeer en behandel je ziekten en aandoeningen bij kinderen in het ziekenhuis of op de polikliniek.

Meer informatie

Longarts

longarts

Een longarts is een medisch specialist die zich bezighoudt met de diagnostiek en behandeling van het ademhalingsstelsel.

Meer informatie

MDL-arts (gastro-enteroloog)

Een maag-, darm-, lever specialist oftewel MDL arts (gastro-enteroloog) is gespecialiseerd in de diagnostiek en behandeling van ziekten in de spijsverteringsorganen, ook wel gastro-enterologie genoemd.

Meer informatie

Neuroloog

Een neuroloog is een medisch specialisme dat zich bezighoudt met aandoeningen aan de hersenen, het ruggenmerg, de zenuwen en de spieren.

Meer informatie

Oncoloog

Een oncoloog is een medisch specialist in de behandeling van kanker. De oncologie is een specialisme binnen de interne geneeskunde. Daarom word er ook vaak gesproken over internist-oncoloog.

Meer informatie

Psychiater

Een psychiater is een medisch specialist die patiënten met psychische klachten of aandoeningen diagnosticeert en behandelt.

Meer informatie

Reumatoloog

Een reumatoloog diagnosticeert en behandelt patiënten met klachten, ziekten of aandoeningen aan hun gewrichten, botten, slijmbeurzen, pezen, spieren en/of inwendige organen.

Meer informatie

SEH-arts

SEH-arts

Als SEH-arts ben je verantwoordelijk voor de coördinatie en supervisie op de spoedeisende hulp.

Meer informatie

Ondersteunend specialisme

Anesthesioloog

Een anesthesioloog is een medisch specialist die zich richt op het geven van anesthesie aan patiënten die een operatie of pijnlijk onderzoek moeten ondergaan.

Meer informatie

Radioloog

Wanneer andere medisch specialisten een ziekte willen vaststellen of uitsluiten, kunnen ze voor patiënten een foto of scan aanvragen, die vervolgens wordt beoordeeld door de radioloog.

Meer informatie

Revalidatiearts

Een revalidatiearts houdt zich bezig met revalideren en het verminderen of voorkómen van de gevolgen van een ziekte.

Meer informatie

Snijdend specialisme

Cardio-thoracale chirurg

De cardiothoracaal chirurg, ook wel hart- en longchirurg of thorax chirurg, is een medisch specialist die patiënten operatief behandelt aan en in de borstholte (thorax). Hieronder vallen het hart, de longen, de borstwand en de grote bloedvaten in de borstholte, zoals de long(slag)aders en de aorta.

Meer informatie

Chirurg (specialist heelkunde)

Chirurg

Een chirurg houdt zich bezig met het operatief genezen van ziektes en aandoeningen. Zo opereert een chirurg bijvoorbeeld verwondingen, tumoren, botbreuken, dichtgeslibde aderen of infecties in de buik, zoals een blinde darmontsteking.

Meer informatie

Gynaecoloog

Gynaecoloog

Een gynaecoloog is een medisch specialist die zich bezighoudt met afwijkingen en stoornissen in de aanleg of functioneren van de vrouwelijke geslachtsorganen.

Meer informatie

Keel- neus- en oorarts (KNO-arts)

De afkorting KNO arts staat voor: “keel neus en oor-arts”. Deze naam zegt eigenlijk genoeg, de KNO arts houdt zich dus bezig met de behandeling van aandoeningen aan de keel, neus en de oren bij patiënten.

Meer informatie

Neurochirurg

neurochirurg

Een neurochirurg houdt zich onder andere bezig met het opereren van hersentumoren, het stoppen van hersenbloedingen, het herstellen van nek- en rughernia’s of het uitvoeren van spoedoperaties na bijvoorbeeld een ongeval (zoals een schedelfractuur).

Meer informatie

Orthopedisch chirurg (orthopeed)

Een orthopedisch chirurg is een medisch specialist die operaties uitvoert aan botten, spieren en/of gewrichten.

Meer informatie

Oogarts

oogarts

Een oogarts behandelt en begeleidt patiënten met oogklachten of –aandoeningen.

Meer informatie

Uroloog

uroloog

Een uroloog behandelt patiënten met aandoeningen of stoornissen aan hun urinewegen, de blaas en de nieren.

Meer informatie

Sociale geneeskunde

Bedrijfsarts

Bedrijfsarts

Als bedrijfsarts ben je een specialist op het gebied van gezondheid en werk.

Meer informatie

Donorarts

donorarts

Als donorarts houd jij je bezig met donatie van bloed, stamcellen, weefsels en organen door gezonde mensen, maar ook door mensen na hun overlijden.

Meer informatie

Arts infectieziektebestrijding

arts infectieziektebestrijding

Als arts infectieziektebestrijding kijk je naar het voorkomen, bestrijden en opsporen van infectieziekten.

Meer informatie

Jeugdarts

jeugdarts

Als jeugdarts ben je gespecialiseerd op het gebied van gezondheidszorg bij alle kinderen en jongeren in de leeftijd van nul tot negentien jaar.

Meer informatie

Verzekeringsarts

verzekeringsarts

Een verzekeringsarts doet medisch onderzoek om de arbeidsmogelijkheden van mensen te beoordelen binnen de kaders van wetten of polisvoorwaarden.

Meer informatie

Benieuwd naar de mogelijkheden binnen TMI?

Neem dan contact op!

Kimberly Niemantsverdriet

Senior Consultant Artsen & Specialisten

06 - 528 497 35 kimberly@tmi.nl
esther van der westen portretfoto

Ester van der Westen

Projectcoördinator

06 - 285 105 01 ester@tmi.nl
Wil jij aan het werk als geneeskundestudent via TMI?