Radioloog

Wat is radiologie?

Allereerst, wat is radiologie? Radiologie is het medisch specialisme dat zich bezig houdt met het opzoeken van de aard en plaats van een ziekte door middel van stralingen en golven, bijvoorbeeld in de vorm van een röntgenfoto, CT-scan, MRI of echo. Dit aanvullende onderzoek maakt de weefsels en organen in het lichaam zichtbaar, zodat bekeken kan worden waar het letsel of de aandoening zich bevindt, en wat de aard is van het letsel of de aandoening. Je kunt bijvoorbeeld een botbreuk in de pols, een tumor in de darm of een bloeding in het hoofd aantonen.

Wat doet een radioloog?

Wanneer andere medisch specialisten een ziekte willen vaststellen of uitsluiten, kunnen ze voor patiënten een foto of scan aanvragen, die vervolgens wordt beoordeeld door de radioloog. Als radioloog stel je de diagnose aan de hand van deze opnames. Je moet veel kennis hebben van vrijwel alle ziekten van het menselijk lichaam, de techniek en apparatuur en daarom is het erg belangrijk dat je interesse hebt in medische theorie, techniek en ICT.

Als radioloog houd je je niet alleen bezig met het uitvoeren en beoordelen van scans, maar participeer je ook in multidisciplinaire besprekingen en therapeutische behandelingen. Het gaat hier om therapie waarbij je beeldvormende technieken nodig hebt om de behandeling goed te kunnen uitvoeren, zoals een punctie, dotterbehandeling of de drainage van abcessen. Als radioloog sta je niet veel in direct contact met patiënten. Je staat bijvoorbeeld niet op zaal, loopt geen visite en hebt geen poliklinische werkzaamheden. Wel werk je als radioloog je veel samen met de verwijzend specialisten, medische technici en laboranten.

Wat is nucleaire geneeskunde?

Bij nucleaire geneeskunde worden radioactieve stoffen gebruikt om aanvullende onderzoeken te doen, diagnoses te stellen en behandelingen uit te voeren. Denk bijvoorbeeld aan een PET-scan of een schildklierscan met radioactief jodium. Hierbij is het, net als bij radiologie, mogelijk om de organen in beeld te brengen en afwijkingen te zien. Sinds 2015 is de opleiding tot radioloog dan ook gefuseerd met de opleiding tot nucleair geneeskundige, omdat er veel raakvlakken waren binnen beide vakgebieden. Een nucleair geneeskundige is ook een medisch specialist en onderzoekt met name de functie van organen en behandelt hierbij eventueel met radioactiviteit (verwar dit niet met een radiotherapeut, die bijvoorbeeld kanker behandelt d.m.v. bestraling: dit een ander specialisme). Als nucleair geneeskundige werk je samen met de aanvragend medisch specialist, medisch beeldvormings- en bestralingsdeskundigen, radiochemici, klinisch fysici en ziekenhuisapothekers.

Wat doet een interventieradioloog?

Als radioloog kun je je ook specialiseren in het uitvoeren van behandelingen. Je wordt dan een interventieradioloog. Als interventieradioloog doe je minimaal invasieve behandelingen in het lichaam, voornamelijk in de bloedvaten van de romp, de benen en de hersenen, met behulp van beeldvormende technieken, zoals röntgenfoto’s, CT of echografie. Denk bijvoorbeeld aan het inbrengen van een draad in de liesslagader, die door een kleine opening in de huid via de bloedvaten naar het hart vervoerd kan worden, het behandelingen van embolieën, vernauwingen of verstoppingen in de bloedvaten of het stelpen van een bloeding in de hersenen. Via de bloedvaten kun je dus, beeldgestuurd, veel plaatsen in het lichaam zeer nauwkeurig bereiken en behandelen, waardoor een grote operatie niet nodig is. Als interventieradioloog werk je nauw samen met radiodiagnostisch laboranten, (vaat)chirurgen, (interventie)cardiologen en collega-radiologen.

Uitgelichte vacatures

Opleiding tot radioloog

Wil je radioloog worden? Dan volg je eerst de zesjarige opleiding Geneeskunde. Vervolgens moet je solliciteren in een academisch ziekenhuis voor de radioloogopleiding. De opleiding Radiologie duurt vijf jaar. Als AIOS radiologie leer je alle soorten en vormen met betrekking tot radiologische diagnostiek, zoals angiografie, computertomografie, echografie en nucleaire diagnostiek. Tevens leer je om te kunnen gaan met de apparatuur en verschillende beeldvormende technieken. Daarnaast wordt er ook aandacht besteed aan ioniserende straling en stoffen. De eerste tweeënhalf jaar ontdek je alle facetten van Radiologie en Nucleaire Geneeskunde.

In de daaropvolgende tweeënhalf jaar bestaat één jaar uit een stage algemene Radiologie gevolgd door een specialisatie van maximaal anderhalf jaar. De specialisaties zijn abdominale (buik), cardiothoracale (hart, vaat, long), interventie-, kinder-, mammo (borst)-, muskulosketale (wervelkolom), neuro/hoofd-hals en nucleaire radiologie. Als radioloog in opleiding doe je tijdens de opleiding al het werk van een radioloog. Jaarlijks zijn er 62 opleidingsplekken voor de radioloogopleiding. Als ANIOS radiologie kun je na de opleiding Geneeskunde kijken of het vakgebied bij jou past en of je hierin verder wilt specialiseren.

Wat verdient een radioloog?

Het salaris van een radioloog is volgens de Arbeidsvoorwaarden Medisch Specialisten (AMS) en daarom op basis van een werkweek van minimaal 45 uur. Als beginnend radioloog heb je een startsalaris van minimaal €5.833,- bruto per maand. Dit kan uiteindelijk oplopen tot een brutosalaris van maximaal €10.833,- per maand. Bovenop het salaris komt ook een vakantietoeslag van 8% en eventuele toeslagen voor bijvoorbeeld bereikbaarheidsdiensten. Het salaris van een AIOS radiologie is afhankelijk van je werkervaring wat je al hebt opgedaan. Dit ligt tussen de €3.050,- en €4.215,- bruto per maand.

Het salaris van een radioloog als zzp’er is hoger. Als zzp’er reken je een uurtarief door, maar dit kan uitlopen van €12.500,- tot €20.830,- bruto per maand. Echter heb je dan wel te maken met pensioenkosten en overige kosten. Heb je interesse om zzp’er te worden? Kom dan een langs bij één van onze Zzp’er in de zorg – startersavonden.

Wil jij aan de slag als radioloog via TMI?

Bekijk de vacatures

Wil je als radioloog werken in het buitenland?

Ook dat behoort tot de mogelijkheden!
martijn de vette portretfoto

Martijn de Vette

Recruitment manager

020 - 510 6754 martijn@tmi.nl

Kimberly Niemantsverdriet

Senior Consultant Artsen & Specialisten

06 - 528 497 35 kimberly@tmi.nl
Wil jij werken als radioloog bij TMI?