Anesthesioloog

Wat is een anesthesioloog?

Een anesthesioloog is een medisch specialist die zich richt op het geven van anesthesie aan patiënten die een operatie of pijnlijk onderzoek moeten ondergaan. Maar wat is dan anesthesie? Anesthesie betekent letterlijk gevoelloosheid en gaat over allerlei soorten verdovingen. Andere benamingen voor anesthesioloog zijn anesthesist en narcotiseur. Er is dus geen verschil tussen een anesthesist en een anesthesioloog.

Wat doet een anesthesioloog?

Zoals hierboven kort beschreven houdt een narcotiseur zich bezig met de verdovingen voor patiënten. Een anesthesioloog is in feite een pijnspecialist en beschermt het lichaam van patiënten tegen schadelijke gevolgen.

Specialisaties anesthesioloog

Als anesthesioloog kun je je ook specialiseren in de Intensive Care. Je wordt dan een anesthesioloog-intensivist. Ook staat de anesthesioloog soms aan het hoofd van het traumateam op de eerste hulp, maar vaker is dit de intensivist. Er zijn bepaalde specialisaties, zoals pijnspecialist (ook voor chronische pijn), het medisch mobiel team in de traumaheli of palliatieve zorg (tegen pijn en misselijkheid in de laatste levensfase).

Een dag van een anesthesist is dus vrij divers: je bent te vinden op de OK, de preoperatieve poli en de uitslaapkamer. Daarnaast doe je consulten, ben je natuurlijk aanwezig bij patiëntenbesprekingen en doe je de administratie. Verder werk je nauw samen met de anesthesiemedewerkers, operatieassistenten, chirurg en eventueel een anesthesioloog in opleiding.

Anesthesie opleiding

De opleiding tot anesthesioloog duurt in totaal minimaal elf jaar. Eerst moet je de zesjarige algemene opleiding Geneeskunde afronden en vervolgens kun je solliciteren voor een opleidingsplaats in het ziekenhuis op de afdeling Anesthesiologie. Deze opleiding specifiek voor Anesthesioloog duurt dan nog vijf jaar. Dit klinkt erg lang, maar in feite ga je als AIOS-anesthesiologie in deze vijf jaar al aan de slag als anesthesioloog. Gedurende deze opleiding krijg je steeds meer verantwoordelijkheden.

Anesthesioloog salaris

Wat verdient een anesthesioloog? Een net afgestudeerde anesthesist verdient ongeveer €5.833,- bruto per maand en dit kan oplopen tot €10.833,- bruto per maand. Dit is conform de cao AMS (Arbeidsvoorwaarden Medisch Specialisten). Het salaris van een anesthesioloog bij TMI ligt iets hoger. Daar verdien je namelijk tussen de €6.636,- en €11.941,- bruto per maand op basis van een fulltime dienstverband.

Wil je aan de slag als ANIOS anesthesiologie?

Neem dan contact op!

Kimberly Niemantsverdriet

Senior Consultant Artsen & Specialisten

06 - 528 497 35 kimberly@tmi.nl