Wat is een intensivist?

Inmiddels meest bekende Nederlandse intensivist, Diederik Gommers, werkt bij het Erasmuc MC. Een intensivist, ook wel Intensive Care specialist genoemd, is een medisch specialist die zich heeft gespecialiseerd in de intensieve zorg. Als intensivist behandel je patiënten met ernstige, levensbedreigende ziekten of aandoeningen op een intensive care afdeling (IC).

De Intensive Care (IC)

De patiënten die op de IC liggen, moeten intensief bewaakt en behandeld worden. Dit gebeurt als de patiënt de bloedsomloop, de ademhaling of andere vitale functies niet zelf op gang kan houden, bijvoorbeeld door een ongeluk, operatie, overdosis of ziekte. Op de IC werk je als intensivist veel samen met collega’s van andere specialismen, zoals de cardioloog of de longarts, hoewel de intensivist de eindverantwoordelijke specialist is. Het doel van de behandeling op de IC is om de patiënt zodanig te stabiliseren dat diegene weer naar een reguliere afdeling kan.

Wat doet een intensivist?

Als intensivist houd je je bezig met een enorme verscheidenheid aan ziektes en aandoeningen. Je werkt met patiënten van alle leeftijden. Je ziet bijvoorbeeld patiënten die afhankelijk zijn van kunstmatige beademing, bloeddruk verhogende medicatie of dialyse om de nierfunctie te vervangen.

Het grootste deel van de dag ben je als intensivist bezig met direct patiëntencontact; je spreekt de patiënten. Daarnaast voer je onderzoek uit; je bekijkt scans, foto’s en doet laboratoriumonderzoek. Je stelt in samenspraak met de patiënt een behandelplan op en geeft uitleg en voorlichting aan patiënten en naasten. Ten slotte voer je patiëntenoverleg, evalueer je het behandelplan en doe je de administratie.

Ook help je als intensivist vaak op de Spoedeisende Hulp of ondersteun je het reanimatieteam, waar je acute situaties opvangt en bepaalde ingrepen zelf uitvoert. Ingrepen die de intensivist zelf uitvoer zijn onder ander: intuberen, het inbrengen van infusen, het instellen van kunstmatige beademing en reanimeren. Ook bepaal jij, als intensivist, wanneer een patiënt over kan naar een andere afdeling. Verder ben je als intensivist ook bezig met het opleiden van intensivisten in opleiding. Het werk op de Intensive Care is veelzijdig en afwisselend, maar het kan ook zwaar zijn, omdat leven en dood heel dicht bij elkaar liggen op deze afdeling.

Intensivist opleiding

Je kunt de opleiding tot intensivist doen als je internist of anesthesioloog bent, maar ook als chirurg, cardioloog, longartsen, neuroloog en neurochirurg. De opleiding duurt minimaal twee jaar, na je opleiding geneeskunde van zes jaar en de opleiding tot medisch specialist van vijf of zes jaar. Voor je intensivist bent, ben je dus minimaal dertien jaar verder.

Tijdens de opleiding leer je alles omtrent de IC-geneeskunde. Je doet ervaring op door middel van stages binnen de interne, chirurgische, cardio-chirurgische en neurologische/neurochirurgische IC-geneeskunde. Je krijgt theoretisch onderwijs, bedside teaching en vaardighedenonderwijs, zoals BLS, ALS en luchtwegmanagement.

Intensivist salaris

Als intensivist val je onder de cao Arbeidsvoorwaarden Medisch Specialisten en is je salaris gebaseerd op een werkweek van 45 uur. Het intensivist salaris ligt daarom tussen de €6.636,- en €11.941,- bruto per maand. Afhankelijk van het aantal jaren werkervaring als medisch specialist. Tevens ontvang je een vakantietoeslag van 8% en eventuele onregelmatigheidstoeslagen.

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Onze consultants helpen je hier graag mee verder!
femke de bruijn

Femke de Bruijn

Projectmanager

06 - 460 913 32 projectteam@tmi.nl

Kimberly Niemantsverdriet

Senior Consultant Artsen & Specialisten

06 - 528 497 35 kimberly@tmi.nl