Longarts

Wat doet een longarts?

Een longarts is een medisch specialist die zich bezighoudt met de diagnostiek en behandeling van het ademhalingsstelsel. Het ademhalingsstelsel bestaat uit de hogere en lagere luchtwegen, zoals de luchtpijp, de longen en de ademhalingsspieren. Als longarts houd je je bijvoorbeeld bezig met aandoeningen zoals COPD, infectieziekten zoals een longontsteking, astma, allergie, longembolieën, tuberculose en longtumoren. Je diagnosticeert patiënten door middel van gesprekken en aanvullend onderzoek, zoals een bronchoscopie, longfunctieonderzoek en diverse beeldvormende technieken. Je voert patiënten overleg en je stelt in samenspraak met de patiënt een behandelplan op, geeft voorlichting en voert behandelingen uit, zoals het voorschrijven van medicatie. Als er een operatie nodig is, verwijs je de patiënt door naar de long- of cardiothoracaal chirurg.

Waar werk je als longarts?

Je werkt voornamelijk op de polikliniek, de behandelkamer waar je onderzoeken uitvoert en de afdeling. Als longarts heb je veel contact met je patiënten. Sommigen komen voor acute zorg, zoals bij een klaplong of ademhalingsproblemen, maar anderen hebben ook chronische zorg nodig, zoals bij COPD. Deze afwisseling, in combinatie met de brede patiëntenpopulatie, veel eigen diagnostiek en het overleg met verschillende disciplines, wordt door longartsen als meest uitdagend en aantrekkelijk gezien. Als longarts in een universitair medisch centrum ben je ook bezig met wetenschappelijk onderzoek en het onderwijs aan coassistenten, ANIOS en AIOS.

Opleiding tot longarts

De opleiding tot longarts duurt twaalf jaar. Eerst volg je de universitaire opleiding Geneeskunde, gevolgd door een medische vervolgopleiding Longgeneeskunde. De longarts opleiding is opgesplitst in twee delen, namelijk twee jaar interne geneeskunde en vier jaar longziekten en tuberculose. In de eerste twee jaar volg je stages op de afdelingen interne geneeskunde, intensive care en cardiologie. In die vier jaar daarna volg je opleidingsstages in oncologie, interstitiële longziekten, obstructieve longziekten, slaap gerelateerde ademhalingsstoornissen en tuberculose. Ook dien je als AIOS longgeneeskunde minimaal één voordracht te houden, een wetenschappelijk artikel te publiceren en leer je verschillende praktische vaardigheden, zoals het uitvoeren van bronchoscopieën en longfunctie onderzoeken.

Jaarlijks zijn er 45 plekken beschikbaar voor de opleiding tot longarts. Heb jij na jouw coschappen interesse in de longgeneeskunde? Ga dan eerst als ANIOS longgeneeskunde aan de slag om ervaring op te doen en om te kijken of je deze specialisatie echt wilt volgen.

Uitgelichte vacatures

Wat verdient een longarts?

Het salaris van een longarts in loondienst is volgens de Arbeidsvoorwaarden Medisch Specialisten (AMS). Als net afgestudeerde longarts verdien je ongeveer bruto €70.000,- per jaar, dit is ongeveer €5.833,- per maand. Dit salaris kan oplopen tot €130.000,- bruto per jaar, wat uitkomt op €10.833,- per maand. Daarnaast ontvang je nog een vakantietoeslag van 8% en toeslagen bij bereikbaarheidsdiensten. Deze bedragen zijn gebaseerd op een werkweek van 45 uur. Bij TMI verdien je gegarandeerd meer. Hier start je als longarts met een minimum brutosalaris van €6.636,- per maand tot een maximum van €11.941,- bruto per maand.

Als longarts in opleiding start je ongeveer met een bruto maandsalaris van €3.026 per maand. Naarmate je als AIOS longgeneeskunde langer in opleiding bent, kan dit uiteindelijk oplopen tot €3.916 bruto per maand.

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden binnen TMI?

Neem dan contact op!
martijn de vette portretfoto

Martijn de Vette

Recruitment manager

020 - 510 6754 martijn@tmi.nl

Kimberly Niemantsverdriet

Senior Consultant Artsen & Specialisten

06 - 528 497 35 kimberly@tmi.nl