Wat is een AIOS?

De AIOS afkorting is afkomstig uit de Nederlandse gezondheidszorg en staat voor: arts in opleiding tot specialist. Als AIOS heb je de opleiding Geneeskunde afgerond en ben je dus afgestudeerd arts – en ben je in opleiding tot specialist. Een (medisch) specialist is bijvoorbeeld een chirurg, psychiater, huisarts of internist.

Functieomschrijving AIOS

Als AIOS werk je onder begeleiding en supervisie van een medisch specialist. Je bent vooral bezig met leren in de praktijk, naast een vast aantal onderwijsdagen per week of per maand. Je staat onder supervisie, maar hebt wel enige verantwoordelijkheid voor (de zorg voor) patiënten. Je maakt bijvoorbeeld vaak zelf beslissingen of behandelplannen en hebt zelfstandig contacten met patiënten, vaak met een vast supervisie-moment per week. In de supervisie gaat het over patiënten, maar ook over je eigen leerproces en moet je vaak leerpunten en doelen aandragen.

Het zijn dus niet alleen ‘medische handelingen’ als in ‘praktijkhandelingen’ zoals lichamelijk onderzoek of operaties, maar ook besprekingen, administratie, gesprekken met familie of het begeleiden van coassistenten. De zelfstandigheid hangt af van de hoeveelheid ervaring die je hebt, maar er zijn natuurlijk bepaalde zaken waarvoor je altijd een specialist moet raadplegen en de supervisor blijft eindverantwoordelijk.

Wat doet een AIOS?

De AIOS (net zoals de ANIOS) is vaak degene die patiënten zien en met wie ze het meeste contact hebben. Als AIOS heb je verschillende taken en werkzaamheden waaronder:

 • Anamneses uitvoeren (ziektegeschiedenis die bij de patiënt bekend is achterhalen);
 • Verrichten van lichamelijk onderzoek;
 • Het stellen van diagnoses;
 • Het opstellen van behandelplannen;
 • Indien nodig patiënten doorverwijzen naar andere specialismen;
 • Het onderhouden van contact met de naaste omgeving van de patiënt;
 • Gesprekken voeren met de patiënt over de voortgang van de behandeling;
 • Uitleg geven over de diagnose en behandelingen;
 • Presentaties geven, besprekingen en het begeleiden van coassistenten;
 • Medicatieadvies geven en medicatie voorschrijven;
 • Het voeren van slechtnieuwsgesprekken;
 • Aanvragen en interpreteren van aanvullend onderzoek zoals lab of CT-scans;
 • Administratieve werkzaamheden;
 • Voorzitten en deelnemen aan patiëntenbesprekingen;
 • Leren overleggen met specialisten.

Naast het werken in de praktijk zijn er ook opleidingsdagen om toetsen te maken, daarnaast is er 10 uur per week beschikbaar voor je opleiding. Bovengenoemde taken en werkzaamheden hangen ook af van de opleidingskeuze van jou als AIOS. Werkzaamheden bij een ggz of huisarts zijn heel anders dan de taken binnen het ziekenhuis. Binnen het ziekenhuis heb je wel basistaken die vergelijkbaar zijn op verschillende afdelingen.

Uitgelichte vacatures

Welke opleiding moet je volgen om AIOS te worden?

Als je AIOS wilt worden dien je eerst de zes jaar durende studie geneeskunde af te ronden. Vervolgens kun je je gaan specialiseren en AIOS worden. Om AIOS te worden, moet je solliciteren voor een opleidingsplek. In Nederland zijn er in totaal 28 medisch specialistische opleidingen om uit te kiezen. De gemiddelde duur van de AIOS opleiding is drie tot zes jaar. Dit is afhankelijk van het specialisme waarin je als AIOS wordt opgeleid.

Om je voor te bereiden op de eventuele specialisatie bouwen veel AIOS een cv op. Zo werk je als AIOS eerst als ANIOS om een cv op te bouwen om meer kans te maken op een opleidingsplek. Daarnaast wordt er voor veel opleidingsplaatsen ook onderzoekservaring gevraagd of bereidheid tot een promotietraject.

Na het afronden van een medisch specialiste opleiding laat je je registreren bij de Registratiecommissie Geneeskundig Specialisten (RGS). Deze registratie is vijf jaar lang geldig en hierna dien je je opnieuw te laten registreren.

Waar werk je als AIOS?

Als AIOS treed jij in dienst bij de zorginstelling waar je in opleiding gaat, bijvoorbeeld een ziekenhuis, huisartspraktijk, kliniek of een verzorgingstehuis. Waar je aan de slag gaat heeft te maken met het specialisme dat je kiest. Als je in opleiding bent tot specialist ouderengeneeskunde werk je voornamelijk in het verpleeghuis, maar als je je specialiseert in de chirurgie zal je voornamelijk in het ziekenhuis werken. Ook de personen met wie je samenwerkt is daarvan afhankelijk. Zo kun je bijvoorbeeld samenwerken met verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten, huisartsen, psychiaters en andere medisch specialisten.

Wat is het verschil tussen een AIOS en ANIOS?

Een AIOS is een arts in opleiding tot specialist. Als ANIOS ben je werkzaam in een instelling, maar ben je daar niet in opleiding, dit in tegenstelling tot een AIOS. Een AIOS is werkzaam in een instelling waar hij of zij ook een opleiding volgt tot medisch specialist.

Een AIOS doet eigenlijk wel dezelfde werkzaamheden als een ANIOS, alleen zal de zelfstandigheid en verantwoordelijkheid toenemen naarmate je verder in je opleiding bent. Daarnaast moet de AIOS ook onderwijs volgen en aan de opleidingseisen voldoen.

Wil je aan de slag als AIOS via TMI?

Bekijk ons vacatureoverzicht

AIOS salaris

Het salaris van een AIOS wordt bepaald aan de hand van de cao van de instelling waar je werkzaam bent. Als je als AIOS werkzaam bent in het perifeer (niet-academisch) ziekenhuis is het salaris conform de cao ziekenhuizen. Het salaris van een AIOS die werkzaam is in het ziekenhuis start bij €3.622,- per maand en loopt op tot €4.662,- per maand. Dit is afhankelijk van hoeveel ervaring je hebt, vaak telt je ANIOS werkervaring hier ook in mee.

Werk je als AIOS in een universitair medisch centrum, dan val je onder de cao UMC. Het startsalaris bij de cao UMC begint bij €3.649,- en loopt op tot maximaal €5.037,-. Ben je werkzaam binnen de ggz, dan val je als AIOS onder de cao ggz. Het salaris van een AIOS binnen de ggz bedraagt €3.538,- tot €4.996,-. Binnen de huisartsgeneeskunde of als specialist ouderengeneeskunde is de opleiding in dienst van de SBOH en hebben deze een eigen cao. Niet alleen ziekenhuizen hebben hun eigen cao’s, ook de arbo dienstverlening of de GGD en ggz.

Vakgebieden AIOS

Als AIOS heb je keuze uit diverse vakgebieden om een opleiding tot specialist te volgen. Hieronder vind je alle verschillende disciplines en de bijbehorende salarissen.

Eerstelijns curatieve zorg

AVG-arts

Een AVG is een arts gespecialiseerd in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking.

Meer informatie

Huisarts

Een huisarts is de medisch specialist waar de patiënt als eerste naartoe gaat als hij of zij een klacht, ziekte of aandoening heeft.

Meer informatie

Specialist Ouderengeneeskunde

Een specialist ouderengeneeskunde, afkorting SOG, houdt zich bezig met de behandeling en begeleiding van kwetsbare patiënten met complexe gezondheidsproblemen.

Meer informatie

Beschouwend specialisme

Cardioloog

Een cardioloog is iemand met kennis over het hart: een hartspecialist. Een cardioloog diagnosticeert en behandeld hart- en vaatziekten.

Meer informatie

Dermatoloog

dermatoloog

Een huidarts ofwel, dermatoloog, houd zich bezig met het grootste orgaan van ons lichaam: de huid. Bij de huid hoort ook het haar, de nagels, de slijmvliezen en het vaatstelsel.

Meer informatie

Internist

Een internist is een specialist die zich bezighoudt met voorkomen, diagnosticeren en behandelen van ziekten met betrekking tot de inwendige organen van een patiënt zoals de lever, de darmen, de nieren en de longen, maar ook het bloed.

Meer informatie

Intensivist

Een intensivist, ook wel intensive care specialist genoemd, is een medisch specialist die zich heeft gespecialiseerd in de intensieve zorg.

Meer informatie

Kinderarts

Als kinderarts diagnosticeer en behandel je ziekten en aandoeningen bij kinderen in het ziekenhuis of op de polikliniek.

Meer informatie

Longarts

longarts

Een longarts is een medisch specialist die zich bezighoudt met de diagnostiek en behandeling van het ademhalingsstelsel.

Meer informatie

MDL-arts (gastro-enteroloog)

Een maag-, darm-, lever specialist oftewel MDL arts (gastro-enteroloog) is gespecialiseerd in de diagnostiek en behandeling van ziekten in de spijsverteringsorganen, ook wel gastro-enterologie genoemd.

Meer informatie

Neuroloog

Een neuroloog is een medisch specialisme dat zich bezighoudt met aandoeningen aan de hersenen, het ruggenmerg, de zenuwen en de spieren.

Meer informatie

Oncoloog

Een oncoloog is een medisch specialist in de behandeling van kanker. De oncologie is een specialisme binnen de interne geneeskunde. Daarom word er ook vaak gesproken over internist-oncoloog.

Meer informatie

Psychiater

Een psychiater is een medisch specialist die patiënten met psychische klachten of aandoeningen diagnosticeert en behandelt.

Meer informatie

Reumatoloog

Een reumatoloog diagnosticeert en behandelt patiënten met klachten, ziekten of aandoeningen aan hun gewrichten, botten, slijmbeurzen, pezen, spieren en/of inwendige organen.

Meer informatie

SEH-arts

SEH-arts

Als SEH-arts ben je verantwoordelijk voor de coördinatie en supervisie op de spoedeisende hulp.

Meer informatie

Ondersteunend specialisme

Anesthesioloog

Een anesthesioloog is een medisch specialist die zich richt op het geven van anesthesie aan patiënten die een operatie of pijnlijk onderzoek moeten ondergaan.

Meer informatie

Radioloog

Wanneer andere medisch specialisten een ziekte willen vaststellen of uitsluiten, kunnen ze voor patiënten een foto of scan aanvragen, die vervolgens wordt beoordeeld door de radioloog.

Meer informatie

Revalidatiearts

Een revalidatiearts houdt zich bezig met revalideren en het verminderen of voorkómen van de gevolgen van een ziekte.

Meer informatie

Snijdend specialisme

Cardio-thoracale chirurg

De cardiothoracaal chirurg, ook wel hart- en longchirurg of thorax chirurg, is een medisch specialist die patiënten operatief behandelt aan en in de borstholte (thorax). Hieronder vallen het hart, de longen, de borstwand en de grote bloedvaten in de borstholte, zoals de long(slag)aders en de aorta.

Meer informatie

Chirurg (specialist heelkunde)

Chirurg

Een chirurg houdt zich bezig met het operatief genezen van ziektes en aandoeningen. Zo opereert een chirurg bijvoorbeeld verwondingen, tumoren, botbreuken, dichtgeslibde aderen of infecties in de buik, zoals een blinde darmontsteking.

Meer informatie

Gynaecoloog

Gynaecoloog

Een gynaecoloog is een medisch specialist die zich bezighoudt met afwijkingen en stoornissen in de aanleg of functioneren van de vrouwelijke geslachtsorganen.

Meer informatie

Keel- neus- en oorarts (KNO-arts)

De afkorting KNO arts staat voor: “keel neus en oor-arts”. Deze naam zegt eigenlijk genoeg, de KNO arts houdt zich dus bezig met de behandeling van aandoeningen aan de keel, neus en de oren bij patiënten.

Meer informatie

Neurochirurg

neurochirurg

Een neurochirurg houdt zich onder andere bezig met het opereren van hersentumoren, het stoppen van hersenbloedingen, het herstellen van nek- en rughernia’s of het uitvoeren van spoedoperaties na bijvoorbeeld een ongeval (zoals een schedelfractuur).

Meer informatie

Oogarts

oogarts

Een oogarts behandelt en begeleidt patiënten met oogklachten of –aandoeningen.

Meer informatie

Orthopedisch chirurg (orthopeed)

Een orthopedisch chirurg is een medisch specialist die operaties uitvoert aan botten, spieren en/of gewrichten.

Meer informatie

Uroloog

uroloog

Een uroloog behandelt patiënten met aandoeningen of stoornissen aan hun urinewegen, de blaas en de nieren.

Meer informatie

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Onze consultants helpen je hier graag mee verder!
miranda lans portretfoto

Miranda Lans

Senior Consultant Artsen & Specialisten

06 - 100 597 53 miranda@tmi.nl
femke de bruijn

Femke de Bruijn

Projectmanager

06 - 460 913 32 projectteam@tmi.nl
Wil jij als AIOS werken via TMI?