Dermatoloog

Als huidarts ofwel, dermatoloog houd je je bezig met het grootste orgaan van ons lichaam: de huid. Bij de huid hoort ook het haar, de nagels, de slijmvliezen en het vaatstelsel. Het vakgebied van de dermatologie is erg breed. Daarom zijn dermatologen vaak gespecialiseerd in een specifiek vakgebied, bijvoorbeeld flebologie (spataderen e.d.), allergologie, cosmetisch, eczeem, huidkanker of geslachtsziekten. Indien jij gespecialiseerd bent in de behandeling van geslachtsziekten wordt je ook wel veneroloog genoemd. Een dermatoloog werkt over het algemeen in een ziekenhuis of in een medisch centrum.

Wat doet een dermatoloog?

Een patiënt komt bij jou als dermatoloog terecht als diegene is doorverwezen door de huisarts of een andere specialist. Je kunt hierbij denken aan klachten of aandoeningen zoals moedervlekken, verschillende soorten huidkanker, wratten, infecties, psoriasis, eczeem, spataderen, oedeem, niet genezende wonden, soa’s of allergieën. Als dermatoloog onderzoek je de klachten van een patiënt en stel je aan de hand daarvan een diagnose op. Dit doe je door middel van gesprekken, lichamelijk- en aanvullend onderzoek bij de patiënt. Zoals het Doppler onderzoek, echografie, het nemen van biopten of plakproeven om allergieën te onderzoeken. Aan de hand van de gestelde diagnose volgt mogelijk een behandeling.

De behandelingen die jij als dermatoloog uitvoert, zijn erg divers. Zo kun je bijvoorbeeld medicijnen of zalven voorschrijven of licht- of lasertherapie uitvoeren. Ook kan het in sommige gevallen nodig zijn om een chirurgische ingreep uit te laten voeren door een chirurg. Als dermatoloog voer je ook zelf (kleine) ingrepen uit, zoals het verwijderen van huidafwijkingen of moedervlekken op de huid door middel van wegsnijden, bevriezen, wegbranden of wegkrabben, het nemen van biopten of het doen van huidtransplantaties. Binnen deze verscheidenheid aan ingrepen is het is belangrijk om als dermatoloog nauwkeurig te werken. Tevens is de nazorg van de behandeling belangrijk en ook hierbij ben je als dermatoloog betrokken. Helaas komen er ook administratieve taken kijken om een succesvol dermatoloog te zijn.

Je kunt ook als ANIOS aan de slag als een basisarts dermatologie. In dit geval onderzoek en diagnosticeer jij ook patiënten, maar werk je onder de verantwoordelijkheid van een afgestudeerd dermatoloog.

Hoe word je een dermatoloog?

Als je een dermatoloog wilt worden moet je eerst de opleiding geneeskunde hebben afgerond. De Geneeskunde opleiding duurt in totaal zes jaar. Vervolgens doe je een vijf jaar durende specialisatie binnen een Academisch Ziekenhuis. Tijdens deze opleiding wordt je ook wel AIOS dermatoloog genoemd. Tijdens de opleiding krijg je als AIOS inzicht in de diagnostiek en de behandelingen van ziekten met betrekking tot huid en slijmvliezen, geslachtsziekten en relevante dermatologische en venereologische importziekten. In totaal ben je elf jaar bezig met een opleiding om dermatoloog te worden.

Wat verdient een dermatoloog?

Het salaris van een dermatoloog bedraagt gemiddeld tussen de €5.833,- en de €10.833,- bruto per maand. Wat je als dermatoloog verdient is afhankelijk van jouw werkervaring, de verantwoordelijkheid die je hebt en de richtlijnen van de Arbeidsvoorwaarden Medisch Specialisten (AMS). Indien je bij TMI in dienst treedt als dermatoloog verdien je gemiddeld tussen de €6.636,- en de €11.941,- bruto per maand.

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Onze consultants helpen je hier graag mee verder!
miranda lans portretfoto

Miranda Lans

Senior Consultant Artsen & Specialisten

06 - 100 597 53 miranda@tmi.nl

Judith Randerath

Senior Consultant Artsen & Specialisten

06 - 542 625 55 judith@tmi.nl