Wat doet een MDL-arts?

Een maag-, darm-, lever specialist oftewel MDL-arts (gastro-enteroloog) is gespecialiseerd in de diagnostiek en behandeling van ziekten in de spijsverteringsorganen, ook wel gastro-enterologie genoemd. Als MDL-arts werk je meestal op de polikliniek MDL binnen een ziekenhuis.

Wat is gastro-enterologie?

Gastro-enterologie is de wetenschap gericht op het maag en darmstelsel. Dit zijn de slokdarm, maag, dunne darm, dikke darm, galwegen, lever, alvleesklier en het anale gebied. Problemen en ziekten bij deze organen komen voor bij verschillende leeftijden.

Wat zijn de werkzaamheden van een MDL-arts?

Als maag-, darm-, leverspecialist verricht jij taken met betrekking tot de diagnostiek en behandeling van de maag-, darm-, en leverziekten. Denk hierbij aan verstoppingen en diarree, hepatitis, galwegontstekingen, chronische darmontstekingen zoals de ziekte van Crohn, anorexia nervosa en verschillende soorten kanker. Je diagnosticeert patiënten door middel van gesprekken en aanvullend onderzoek, zoals een echo van de lever, bloedonderzoek, biopten of een endoscopie van de dikke darm. Je voert patiëntenoverleg en je stelt in samenspraak met de patiënt een behandelplan op, geeft voorlichting en voert behandelingen uit. Deze behandeling kan bijvoorbeeld bestaan uit leefstijladviezen, medicijnen of endoscopische therapie, bijvoorbeeld om poliepen te verwijderen. Deze endoscopieën doe je als MDL-arts zelf.

Voor operaties verwijs je de patiënt door naar de gastro-enterologisch chirurg. Binnen de gastro-enterologische chirurgie worden complexe operaties uitgevoerd aan het spijsverteringskanaal, bijvoorbeeld om kanker of zieke stukken darm te verwijderen. Als MDL-arts werk je dus veel samen met andere specialisten, zoals de chirurg, interne geneeskunde, kindergeneeskunde en de radiologie.

Welke opleiding moet je volgen voor MDL-arts?

Om maag-, darm-, en leverarts te worden dien je eerst jouw opleiding geneeskunde af te ronden. Hierna volg je een specialisatie van zes jaar. Waarvan de eerste twee jaar een vooropleiding interne geneeskunde zijn en vervolgens nog vier jaar maag-, darm-, en leverziekten. Als AIOS MDL kun je, je tijdens de opleiding aanvullend richten op één van de volgende disciplines: hepatologie, neurogastroenterologie en motiliteit, gastrointestinale oncologie of geavanceerde gastrointestinale endoscopie. In zijn geheel duurt de opleiding tot MDL-arts ongeveer twaalf jaar.

Wat verdient een MDL-arts?

Als beginnend maag-, darm-, en leverarts verdien je conform de AMS (Arbeidsvoorwaarden Medisch Specialisten) en ligt jouw salaris tussen de €6.158,- en €7.371,- bruto per maand op basis van een fulltime dienstverband. Gedurende jouw studie tot medisch specialist verdien je tussen de €3.664,- en €4.546,- per maand. Ga jij als medisch specialist bij TMI aan de slag? Dan ligt het salaris iets hoger, namelijk tussen de €6.636,- en de €11.941,- bruto per maand.

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Onze consultants helpen je hier graag mee verder!

Kimberly Niemantsverdriet

Senior Consultant Artsen & Specialisten

06 - 528 497 35 kimberly@tmi.nl