Reumatoloog

Wat doet een reumatoloog?

Een reumatoloog diagnosticeert en behandelt patiënten met klachten, ziekten of aandoeningen aan hun gewrichten, botten, slijmbeurzen, pezen, spieren en/of inwendige organen. Het gaat hierbij om gewichtsontstekingen of -afwijkingen, pijn, slijtage, auto-immuunziekten, bindweefsel-, systeemziekten of stofwisselingsziekten die leiden tot afwijkingen in de gewrichten of botten. De naam ‘reuma’ is een verzamelnaam voor meer dan honderd verschillende reumatische ziektes. Voorbeelden hiervan zijn jicht, reumatische artritis, SLE, artrose of weke delen reuma.

Als reumatoloog diagnosticeer je je patiënten door middel van gesprekken en aanvullend onderzoek, zoals een gewrichtspunctie en de analyse van synoviaal vocht, het verrichten van echografie of bloedonderzoek of het aflezen van röntgenfoto’s. Je voert patiëntenoverleg en je stelt in samenspraak met de patiënt een behandelplan op, geeft voorlichting en voert behandelingen uit. Bijvoorbeeld het voorschrijven van medicatie, het zetten van een injectie met ontstekingsremmers of een verwijzing naar fysiotherapeut.

Je hebt veel en vaak ook langdurig contact met patiënten. Verder werk je veel samen met collega’s, zoals huisartsen, dermatologen, oogartsen, orthopedisch chirurgen en paramedici, zoals ergotherapeuten en fysiotherapeuten. Als reumatoloog werk je voornamelijk op de polikliniek of verpleegafdeling Reumatologie of reumatische ziekten in het ziekenhuis. Een enkele keer zul je ook op de spoedeisende hulp te vinden zijn.

Als reumatoloog ben je dus gespecialiseerd in de interne geneeskunde van de aandoeningen van het bewegingsapparaat. In tegenstelling tot de orthopedisch chirurg, die gespecialiseerd is in de chirurgische kant van het bewegingsapparaat, voer je geen operaties uit.

Opleiding tot reumatoloog

De opleiding tot reumatoloog duurt bij elkaar twaalf jaar. Eerst rond je de universitaire studie Geneeskunde af en vervolgens volg je de zesjarige reumatologie opleiding in het ziekenhuis. De eerste drie jaar gaat over interne geneeskunde en de drie jaar erna specifiek over reumatologie. Jaarlijks zijn er negentien opleidingsplekken beschikbaar. Als AIOS reumatologie wordt er naast de interne geneeskunde aandacht besteedt aan basisactiviteiten in de reumatologie, de nieuwe poliklinische patiënt, poliklinische begeleiding van patiënt met reumatische ziekte, de spoedpatiënt, het consult, de second opinion, klinische zorg en wetenschap.

Veel doe je ook zelf, waaronder gewrichtspuncties, het beoordelen van synoviaal vocht en röntgenfoto’s. Ook heb je de mogelijkheid om je extra te verdiepen in bijvoorbeeld de immunologie, kinderreumatologie, echografie, wetenschappelijk onderzoek of management. Als ANIOS reumatologie kun je al ervaring opdoen in dit gebied en zo eventuele voorrang krijgen bij een sollicitatie voor een opleidingsplek.

Salaris reumatoloog

Het salaris van een reumatoloog in loondienst is volgens de Arbeidsvoorwaarden Medisch Specialisten (AMS). Bij een 45-urige werkweek verdient een beginnend reumatoloog ongeveer €70.000,- bruto per jaar. Dit kan oplopen tot €130.000,- bruto per jaar. Daarbovenop komt nog een vakantietoeslag van 8% en toeslagen voor bereikbaarheidsdiensten. Voer je daarnaast managementtaken uit, zal je salaris ook weer omhoog gaan.

Als reumatoloog kun je ook als zzp’er aan de slag en dan kan het salaris oplopen tot €250.000,- bruto per jaar. Echter betaal je hier ook belasting over en moet je zelf je pensioenkosten apart zetten. Mocht je geïnteresseerd zijn in zzp’en? TMI organiseert meerdere keren per jaar een zzp-avond, waarbij diverse sprekers jouw handvatten geven om als zzp’er in de zorg te starten.

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Onze consultants helpen je hier graag mee verder!
Gerwin Grootoonk

Gerwin Grootoonk

Senior Consultant Artsen & Specialisten & Team coördinator

06 - 415 123 37 gerwin@tmi.nl